Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bojuje za naše důchody? Spíš za naši euthanázii.

Oranžový billboard s Paroubkem uprostřed a nápisem „Bojuji za vaše důchody“ nelze přehlédnout. I když záměr je jasně průhledný, tedy získat ve volbách důchodce, billboard zde září na očích všem, nejenom důchodcům. A ti v aktivním věku z něho mohou nabýt dojmu, že i jim pan Paroubek zajistí ve stáří důchody. Naprostý omyl. Klamavá reklama. Nezajistí.

Nejsem expert na důchodové zabezpečení. Chod některých procesů je ale celkem snadno nahlédnutelný i laikovi, který umí dopočítávat procenta do sta. Paroubek nebojuje za důchody současných pracujících. A je mu to celkem jedno, dvacet let dopředu jeho myšlenky nezalétají. Jinak by si nebylo možno vysvětlit nečinnost (nebo, připouštím, simulovanou „aktivitu“) parlamentních stran stran důchodového systému v mnoha předchozích letech jinak, než leností jejich představitelů. Takže buď ignoranti, nebo lenoši.

Ale abych jim nekřivdil přespříliš. Vyčítat jim je možno neochotu nalézat řešení. Avšak za příčinu opravdu nemohou. S důchodovým systémem jsme se už dávno dostali do slepé uličky, jak by řekl optimista. Pesimista by řekl, že do pasti. A nemůže za to ani Zeman, ani Havel, ani Špidla, ani Paroubek, ani Topolánek, ani média, ani EU, a dokonce – překvapivě - ani Klaus, který prý jinak podle mnohých může za všechno. Mohou za to (pro mne neznámí) iniciátoři průběžného důchodového systému po druhé světové válce a jejich následovníci (a to i v Československu), kteří tento systém dovedli k ‘dokonalosti‘. Předpokládal bych, že na špici zavádění tohoto systému byly socialistické státy a ty kapitalistické se pak pod tlakem přidaly, ale to je jen moje osobní teorie.

Je však zřejmé, že při potlačování systému „spoření si na stáří“ a zavádění průběžného důchodového systému v minulosti mohla teoreticky existovat generace lidí, kteří si celý život nemuseli platit na důchod nic (ani státní důchodové pojištění, ani skutečné spoření na důchod) a přesto důchod dostali. Tak to ve skutečnosti asi nebylo a stát od nich kdysi jistě ‚důchodovou daň‘ vybíral a peníze ‚prošustroval‘ na něco úplně jiného, třeba na armádu. Ale faktem je, že tenkrát při přechodu na průběžný systém musel existovat po určitou dobu jistý finanční přebytek. A v tom je kámen úrazu: přechod opačným směrem, od průběžného financování na ‚spoření si na důchod‘ znamená naopak značný nedostatek peněz v systému (odhaduji to v ČR zhruba na 300 miliard korun ročně a to po dvacet či více let po sobě). Takže ta změna byla buď ireverzibilní (past) nebo reverzibilní za cenu značné námahy (slepá ulička šla z kopce, teď je třeba zpátky jít do pořádného krpálu).

Jaké jsou možnosti řešení. První je ponechat průběžný systém jako dominantní. Vzhledem k demografickému vývoji je pak ale nutno připustit masové přistěhovalectví (nutné z krátkodobého hlediska) a podpořit porodnost (nutné z dlouhodobějšího hlediska), aby bylo dostatek „duší“ platících na průběžný důchodový účet. Bez zvyšování věku odchodu do důchodu (a tudíž aktu nespravedlnosti vůči lidem v produktivním věku) by se to však zřejmě stejně neobešlo. Navíc nelze očekávat, že přistěhovalci budou solidární se stárnoucí populací původního etnika. Při vhodné příležitosti se pokusí z plateb na průběžný důchodový účet vyvléci, zejména pokud budou jako voličská skupina jazýčkem na parlamentní rovno-váze. Jenalo by se tedy o přešlapování u zdi na konci slepé uličky s případnými tristními důsledky pro stabilitu státu.

Z dlouhodobého hlediska spravedlivá je možnost druhá: učinit dominantním individuální spoření na stáří. Avšak zde je právě ten strmý kopec, jedině vedoucí ven ze slepé uličky. Žádoucí změna systému z dominantně průběžného (nespravedlivého) na více individuální (spoření si na stáří), tedy i více spravedlivý, může být docílena jedině nespravedlivým „vykořistěním“ současné generace práceschopného obyvatelstva. Ta bude muset platit zároveň do průběžného účtu a zároveň si spořit na důchod, kterého se možná nikdy nedočká díky pravděpodobně paralelně se zvyšující věkové hranici pro odchod do důchodu. Anebo si nespořit, vzdát se výhledu na solidní důchod a odejít z pracovního procesu rovnou do hrobu. To vypadá dosti drasticky, ale pro valnou část lidí stojí otázka takto natvrdo: buď budu navíc spořit na důchod a budu teď víceméně živořit nebo na něj spořit nebudu a živořit budu ve stáří. Pro co se asi takoví lidé (a to i ti zodpovědní) rozhodnou, pokud jim vláda dá možnost volby? Zvláště když se bude hranice odchodu do důchodu stále posouvat k průměrné délce života?

Možnost, že by tu obrovskou díru v důchodovém „rozpočtu“ platil po dlouhou dobu někdo jiný, než ti činní, neexistuje. Ulehčit se to dá jedině rozložením na více let a tedy postupnějším přechodem, ale právě o to dřív se musí začít reformovat. Ztratili jsme však již nejméně desetiletí. Řešení je podpora porodnosti, zřejmě i řízené přistěhovalectví a co možná nejpozvolnější (a tedy nejméně nespravedlivý) přechod na spořicí systém a útlum toho průběžného. Na tom se však politické body nevydělají. Oranžoví lenochodi tudíž hájí jen současné důchodce, na ty budoucí zvysoka kašlou a naprosto nekonají. Již mnoho, mnoho let. A pak přijdou s billboardem „Bojuji za vaše důchody“...

ČSSD může vyhrát. Může vyhrát právě i díky tomu, že průběžný důchodový systém zpřetrhal mezigenerační vazby a solidaritu. Důchody svých rodičů nevytváří dcery a synové. Bojuje za ně oranžový lenochod.

PS: Výňatek z atlasu zvířat: Lenochod dvouprstý je samotářský tvor, který tráví celý život v korunách stromů, kdy svůj strom opouští zpravidla až v okamžiku, kdy spásl všechno listí.

 

Autor: Pavel Strunz | úterý 2.2.2010 7:12 | karma článku: 20,29 | přečteno: 1563x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 803x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1146x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.