Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA a Rusko chtějí společně do Unie!

Záměr mají oficiálně stvrdit za týden na setkání v Praze.                                   

Americká administrativa včera po poledni oznámila, že zahájila proces shromažďování podkladů k vypracováním přihlášky do Evropské unie. Pokyn vydal osobně prezident Obama. Zároveň v pozdních odpoledních hodinách místního času vydala Moskva prohlášení v podobném duchu týkající se přistoupení Ruska.

Vpodvečer nastínil svou vizi v tomto směru na tiskové konferenci konanné ve Washingtonu sám prezident Obama, který představil projekt cestovní mapy s názvem WISE 20-2=18. Na otázku novináře, zdali je v názvu letopočet podle hebrejského nebo podle čínského kalendáře Obama odpověděl: "Na stanovení konkrétního data americký lid v tuto chvíli nelpí. Název vyjadřuje inteligenci v rozhodování i to, jak jsme si s našimi evropskými přáteli blízcí. Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet."

Proslýchá se, že Obamu k nečekaným úvahám o vstupu do Unie vedly fiskální důvody. Poradci mu sdělili, že pokud se vzdá dolaru a přijme euro, bude mít již navždy zajištěno sanování amerických rozpočtových deficitů z peněz německých daňových poplatníků. Tyto zprávy však americký prezident vehementně popřel. Na dotaz novináře, zdali s něčím takovým počítá odpověděl: "Taková obava není na pořadu dne. USA nejsou Řecko a rozhodně budou čistými přispěvateli do rozpočtu EU." Obama zároveň sdělil, že dal vypracovat v pořadí již třetí plán na oživení americké ekonomiky, který zatíží rozpočet USA dalšími 560 miliardami dolarů.

O pohnutkách Ruska přistoupit k EU hodně prozradil ruský premiér Putin, který byl po oznámení záměru o něco sdílnější než ruský prezident, když prohlásil: "Přistoupení obou zemí do jednoho ekonomicko-politického bloku by mohlo vést k dlouhodobému cíli Ruska, kterým je rozpuštění NATO".

V ekonomické oblasti prezident Medvěděv již dříve naznačil, že se mu zemědělská politika Unie velmi zamlouvá: „Eto nam očeň nraviťsa. Máme největší rozlohu orné půdy na světě a v případě potřeby ji ještě rozšíříme až na Kamčatku. Již nyní slaďujeme se zemědělskou politikou EU a rozsáhlé oblasti necháváme ležet ladem" a dodal: "Jsme skromní. Postačilo by nám padesát procent dotace na hektar oproti našim francouzským přátelům". Ekonomové též poukazují na skutečnost, že několik málo zaostalých ruských regionů jako Magadan, Norilsk, Pečora, Vorkuta, Kolyma a další budou mít zřejmě nárok na podporu z kohezních fondů.

Vysoce postavený činitel Evropské komise k tomu sdělil, že je velmi nepravděpodobné, aby si ruské kolchozy vyjednaly v zemědělské oblasti i jen vzdáleně obdobné podmínky, jaké mají zemědělci ze starých zemí: "Zrovna toto nepřichází v úvahu. Pak by nám mohli francouzští farmáři blokovat dálnice a žádat zrušení společné zemědělské politiky. Ale jinak jsme velmi pro přistoupení těch dvou zemí" a pokračoval parafrázováním známých slov vietnamských trhovců, (pozn. redakce: 'čím víc pruhů, tím víc Adidas'): "Čím víc obyvatel, tím víc odvodů. Čím víc zemí, tím víc regulací. Prostě čím víc států, tím víc Unie".

Možnost přistoupení podpořil i předseda Evropské komise Barroso. Konstatoval, že obě přihlášky budou pravděpodobně posuzovány odděleně. Zároveň však naznačil, že by obě země mohly dostat v přístupových rozhovorech přednost před ostatními uchazeči: "Velká míra evropanství je u obou zemí nesporná. Jsou to víceméně demokratické státy, Rusko má navíc rozsáhlé zkušenosti s podobnými ekonomicko-politickými uskupeními ze své minulosti. Tam nevidím žádné třecí plochy. Cílem Unie je podporovat mír a blahobyt svých obyvatel a přistoupení Ruska a USA tyto hodnoty bezpochyby zajistí."

Barroso též připoměl, že v referendech bude třeba přesvědčit americký i ruský lid o výhodách přistoupení k Unii. Předseda evropské komise v této souvislosti nabídl blíže nespecifikovanou pomoc, založenou na dlouholetých zkušenostech s referendy v EU. Zatímco Obamovi spolupracovníci tuto možnost podrobně studují, ruský premiér Putin ji zdvořile, nicméně promptně odmítl se slovy: "V Rusku se ještě nikdy žádné referendum nekonalo. A tak to i zůstane. Eto tolko vaša prablěma".

Své obrovské nadšení z oznámení neskrýval prezident Evropské rady Herman van Rompuy. Slabě se před novináři pousmál a nechal svého mluvčího pronést zásadní prohlášení: "Přijetí zdravotnické reformy v USA je prvním krokem ke slaďování legislativy USA s legislativou EU. Další budou následovat. Doufáme, že budeme brzy schopni společné akce i v rámci environmentálních programů."

Ministrině zahraničí Unie Ashtonová sdělila, že k této věci nic nesdělí, neboť není kompetentní činit jakékoliv závěry. Jedním dechem však dodala, že bude třeba posílit její úřad, aby rozšíření činností spojené s novými výzvami zvládl.

Politologové se neshodují v otázce, zdali by v případě rozšíření zůstala v platnosti současná pravidla rozhodování v Evropské radě, určená Lisabonskou smlouvou. Spíše pro jsou menší země, kterým by vcelku vyhovoval limit 55% z celkového počtu zemí potřebných ke schvalování. Zásadně proti jsou naopak současné velké země Unie jako je Německo. To si spočítalo, že prosazení jakéhokoliv nařízení EU podporovaného USA a Ruskem by nemuselo zabránit ani německé spojenectví s Francií, Velkou Británií, Itálií a Španělskem dohromady. Řešením by však mohl být návrat ke konsenzuální právní úpravě a tedy k právu veta. Tuto možnost již prý neoficiálně posuzují němečtí právníci.

Našemu zpravodaji se podařilo získat i vyjádření bývalého německého kancléře Schroedera. Tento významný politik si myslí, že obě přihlášky budou muset být posuzovány odděleně. Nyní prý není možné předjímat, který ze dvou žadatelů má větší šance na brzké přijetí. Je rozhodně třeba přihlédnout ke strategickým zájmům a potřebě zajištění energetických zdrojů pro Evropu. Velmi podobná slova volil i mluvčí polského prezidenta: "Obě přihlášky budou muset být posuzovány odděleně. Nyní není možné předjímat, který ze dvou žadatelů má větší šance na brzké přijetí. Je rozhodně třeba přihlédnout ke strategickým zájmům Evropy". Nicméně přes shodu v rétorice si političtí analytici nejsou jisti, zdali oba politici měli na mysli to samé.

Ve Francii způsobilo oznámení značné pozdvižení. Sarkozy je naprosto zásadně proti. Ve světě by tím podle něj došlo k potlačení konkurence. Kdyby něco takovému nastalo, pak by podle Sarkozyho bylo Unii nutno omezit její přílišné pravomoci nejen v gastronomii, ale i v (pro Francouze tak citlivých) oblastech sociální politiky, energetiky, nepřímých daní, justice, bezpečnosti, vojenských otázek, zahraniční politiky a dalších. Rozhodně by se musela zrušit evropská policie, která smí zasahovat na území všech členských států. Dále by dle Sarkozyho bylo nutno precizně definovat výlučné pravomoci členských států, tedy výčet oblastí, do kterých by EU v žádném případě  nesměla zasahovat. "Uvažovat se o tom dá každopádně nejdříve po úspěšném ukončení přístupových rozhovorů s Chorvatskem, Tureckem, Islandem, Izraelem a státy Maghrebu", prohlásil takticky francouzský ministr zahraničí Kouchner.

--------------------------

Ti, kteří nevěří, nevěří samozřejmě správně. Dnes je 1.4.2010, nikoliv 1.4.2020. Ještěže člověk neví, co ho čeká.

 

Autor: Pavel Strunz | čtvrtek 1.4.2010 6:59 | karma článku: 8,46 | přečteno: 693x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.