Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podnikatelský socialisms

Představte si hokejový zápas. Mužstva mezi sebou hrají regulérní zápasy, ve kterých na dodržování pravidel dohlíží rozhodčí, kteří nenadržují ani jedné straítně. Vězí zpravidla ten lepší a i když se občas stane, že se rozhodčí upískne, v zásadě je rozhodování spravedlivé.

Že to tak v realitě není? Možná, tak já to trochu zkoriguji:  Mužstva mezi sebou stále hrají zápasy. Na dodržování pravidel však dohlíží rozhodčí, z kterých je již alespoň jeden podplacený a nadržuje jedné straně. Samozřejmě té, která ho podplatila. Vítězí při vynikajícím výkonu ten lepší, ale ve všech ostatních případech ten, kterému je nadržováno.

Tak to byla svobodná či pseudo-svobodná soutěž. Hokejová. Tu takzvanou soutěž o veřejné zakázky v podnikatelském socialismu dneška je možno simulovat paralelou s hokejovou soutěží jen velmi, velmi těžko. Přesto to pro zajímavost zkusme:

Představte si hokejový zápas. Tedy zápas … Mužstva již nesoupeří v kolbišti o přízeň diváků, neboť naprosto největším zdrojem jejich příjmů jsou tzv. veřejné peníze, které se koncentrují u rozhodčích. Kluby, ale i diváci, si nejprve nechají většinu svých vydělaných peněz sebrat rozhodčími, a ti pak – samozřejmě nikoliv nestranně - určují, které z mužstev si může kolikrát vystřelit na prázdnou bránu a poté inkasovat od nich za „vítězství“ tyto teď již veřejné peníze (minus provize pro rozhodčí). Klasické zápasy mužstev proti sobě se již tedy nekonají.
Vše, až na provizi pro rozhodčí, je legální, neboť hokejový svaz v tomto smyslu změnil pravidla a to v souladu s nadřazenými mezinárodními pravidly. Disciplinární komise či komise rozhodčích někdy učiní – vždy po externí iniciativě, nikoliv o své vlastní vůli - pokus zasáhnout proti té nelegální provizi pro rozhodčí, ale v naprosté většině případů neúspěšně. Nespokojení diváci občas vypískají některé rozhodčí, občas si dokonce vynutí obměnu vedení hokejového svazu, ale s novými lidmi vše za čas sklouzne do stejných kolejí, neboť chyba je již v pravidlech:  v tom, že rozhodčí již dávno nedbají na dodržování fair play, ale místo toho rozdělují klubům gigantické peníze, které jejich rukama prochází. Diváků ubývá a stávají se letargickými, přestávají mít o tento pseudohokej zájem, je jim pomalu jedno, kolik a za co rozhodčí rozdělují. Mnohdy už s tím nechtějí mít vůbec nic společného. Ale pořád od nich rozhodčí inkasují z jejich výplaty peníze.

Ano, o soutěži se dá jen těžko hovořit, i když to tak pro rozmytí ostrých kontur definic mnozí nazývají.

Pro úplnost popišme podobným způsobem i reálný plánovitý socialismus. Na place již nejsou dvě mužsva, ale jen jedno, a rozhodčí určuje, jestli bude střílet na severní nebo jižní prázdnou bránu. Provize pro rozhodčího není. Není potřeba, neboť rozhodčí si sám bere z balíku, který prochází jeho rukama, podle svých potřeb. Televize permanentně vysílá z hokeje optimisticky laděné reportáže. O lístky na hokej je obrovský zájem. Hokejový svaz stanovil jejich cenu tak nízko, že se na ně musí tvořit pořadníky. I když na samotnou exhibici střelby na prázdnou bránu diváci nadávají, přesto na ni chodí, neboť žádná lepší zábava není.

Tak zpět v reálném socialismu nejsme. Ale místo konkurenceschopnosti budujeme podnikatelský socialismus. Místo toho, aby si to firmy rozdávaly mezi sebou v konkurenčním boji, soupeří často nepřímo, přes stát. Nejdříve si nechají skrze daně sebrat značnou část svých peněz (a už se nad tím moc nepozastavují) a poté si o ně řeknou od státu ve veřejných zakázkách a různých dotacích. A soutěží o to, kdo lépe přetáhne kterého důležitého úředníka na svou stranu. Ten, kdo má nejlepší konexe a největší lobbystickou sílu, popřípadě nabídne správnému úředníkovi správnou provizi, vyhrává. Ten dostane největší koláč ze státního či veřejného rozpočtu. Tok peněz je zbytečně přesměrován přes úřady, ministerstva a jejich úředníky místo toho, aby šly přímo z ručky do ručky zúčastněných subjektů.

Někdy to vypadá tak, že reálný socialismus přešel přes krátkou fázi nedomrlého kapitalismu do období podnikatelského socialismu. Při sestavování nového podnikatelského záměru není mnohdy na prvním místě otázka, zdali zákazníci zboží/službu koupí, ale zdali mohu podojit stát či EU skrzevá nějakou tu dotaci, nejlépe však trvalé dotování.
Pro zajímavost: poměr výdajů státního rozpočtu k HDP činil v r. 2009 v České republice 32.2% (výše HDP 3627 mld. Kč, státní výdaje 1167 mld Kč). V Číně jen 22.7% (GDP $4.99 trillion, Expenses $1.137 trillion). To znamená, že přes centrální přerozdělování protekl u nás podstatně větší díl HDP než v Číně. Opravdu se ještě můžeme nenazývat socialistickým státem?

Ale abych všem podnikatelům nekřivdil. Existuje jich spousty, kteří tuto hru nehrají. Faktem je, že dvě třetiny českých firem neusilují o veřejné zakázky. Jejich majitelé se domnívají, že nemají ty správné kontakty, bez kterých nelze zakázky získat. Podle názoru těchto podnikatelů je tak snaha získat veřejnou zakázku ztrátou času. Jsou to však spíše ti drobní, kteří si nemohou dovolit udržovat pracovní sílu či platit poradenskou firmu, která by procházela všemi možnými dokumenty státu / EU a dokázala sepsat projekt / žádost o dotaci (zelenou, ze strukturálních fondů, z ministerstva) nebo „soutěžila“ o veřejnou zakázku. Fixní náklady na takovou činnost jsou vysoké a udělení dotace bez konexí je mnohdy v oblasti snů.

Z přehršle v poslední době probíraných veřejných zakázek či dotací, které vylezly na povrch a rozčilují diváky, tedy vlastně občany, kvůli evidentní nadbytečnosti či evidentnímu pochybení (volíme-li mírná slova) je možno jmenovat:

Rozhodně jsou mnohé, ne-li všechny, z výše uvedených veřejných zakázek a dotací naprosto zbytné. Cesta ven z podnikatelského socialismu je tedy jasná: Razantně omezit množství a objem veřejných zakázek a dotací. Na ty zbylé pak bude lépe vidět a zároveň na ty nevypsané veřejné zakázky netřeba vybírat peníze na daních.

To je i jediná účinná zbraň proti korupci, té věčné souputnici přílišného přerozdělování. Žádné vládní balíčky tzv. protikorupčních opatření nebudou fungovat, pokud bude existovat přerostlý medvěd k naporcování. Žádná hesla typu „Nesmířím se s korupcí“ nemohou být myšlena vážně, pokud nebudou provázena úsilím o snížení přerozdělování přes veřejné rozpočty.

 

-----------------

Poznámka pod čarou:

Pár řádek na závěr pro ty, kteří si myslí, že v tomto směru je lepší rezignovat na nám blízkou a jakžtakž kontrolovatelnou politickou reprezentaci v ČR a radši se snažit přenést co nejvíce pravomocí (včetně např. výběru daní) do Bruselu. Rozhodně to lepší není. Korupce na lokální úrovni se tím opravdu nezbavíme a tu v Bruselu jen podpoříme. Lobbování v Bruselu je nepoměrně větší díky nepoměrně větší moci elitních evropských úředníků. Kontrola je nicotná a (nejen) pro stát jako ČR vpodstatě nemožná. Zatímco v ČR o konkrétních případech korupce víme, avšak nemůžeme ji prokázat, o té na úrovni Bruselu ani nevíme. Ale kde je moc regulovat a rozdělovat, je i korupce. A takovým místem Brusel rozhodně je. Z té neviditelné masy vystupuje nad hladinu jen legální „špička ledovce“, kterou dobře reprezentuje exkomisař Guenter Verheugen. Ten si nepokrytě založil v oblasti, kterou předtím mnoho let jako komisař reguloval, vlastní poradenskou firmu s názvem „Evropská zkušenost“.

 

Autor: Pavel Strunz | čtvrtek 16.9.2010 1:35 | karma článku: 17,32 | přečteno: 1525x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 803x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1146x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.