Pokrytectví Schengenského prostoru

26. 09. 2010 20:20:34
Jedu busem do Německa. Už pokolikáté. A cestu si krátím přemýšlením, co mi členství ČR v Unii přineslo dobrého. Třeba volný obchod. Ne, ne, to jsme už měli před vstupem a máme ho zajištěn jinou smlouvou.

To, že jsme čistými příjemci, např. peněz ze strukturálních fondů. Ano, jenže otázka je, jak dlouho to bude trvat a o kolik naopak přicházíme nutným vytvořením a správou dalších přerozdělovacích mechanismů.

Nebo se můžeme ve světě považovat za občany vyšší kategorie. Němci mají pro takové lidi označení "salonfähig". To je sice krásné pomyšlení, ale hodně zchladne, když si uvědomím, že zároveň budu ve světě házen do jednoho pytle s etiketou "občan EU" a to spolu s řeckými odboráři, rumunskými Romy a francouzskými úředníky. Zároveň se musím podřizovat mnoha nepříjemným rozhodnutím, obnovitelnými zdroji počínaje a kvótami na cukr konče.

A co společná bezpečnostní a obranná politika? Tam by se něco pozitivního nenašlo? Tak v tomto směru máme na skladě eurozatykač, směřování ke společné obranné politice a vsadím se, že do budoucna určitě přibude i letištní tělesný skener. Ale pro vnější ochranu je zde přeci NATO a u vydávání ke stíhání do EU bych byl radši, aby rozhodoval český stát. Letadlem už moc necestuji, takže si skenování dosyta neužiji. To je také důvod, proč teď sedím v autobuse na vnitroschengenské lince.

Ještě něco? Ne, snad už jedině ten obligátní volný pohyb osob bez kontrol na hranicích. Ááách, alespoň to. Přijíždíme k pumpě před Rozvadovem.

"Ale vy máte i český pas, že? Můžete mi ho ukázat?" Snaží se sešikanovat česká policistka v civilu jednu ze spolucestujících, která ukazuje britský pas.
"Ne, nemam."
"A jak jste se jmenovala za svobodna?" dotírá dále policistka.
"Nerozumim", odpovídá spolucestující. Policistka s nepořízenou odchází.
Autobus se po pasové kontrole rozjíždí, mineme rozestavěnou solární farmu a za chvíli nás již vítá cedule "Staatsgrenze".

Vzápětí za hranicí ohlašuje stewardka: "Omlouvám se za vyrušení, přichystejte si cestovní doklady pro kontrolu německými celníky". Autobus staví na odpočívadle a němečtí celníci procházejí uličkou. Kontrolují doklady. Nezdá se, že by hledali nějaké zakázané zboží, jak by zřejmě od celníků člověk očekával. Prostě kontrolují všechny pasy či občanky. Takže jsou to celníci nebo pasová kontrola?

Od jednoho kontrolního místa na hranici jsme tedy přešli na kontrolní místa dvě. Jedno policie ČR na pumpě před Rozavadovem, druhé na jakémsi blíže nespecifikovatelném odpočívadle u dálnice na německé straně. Jaká je to pro mne výhra oproti neschengenskému režimu? Žádná, zdržení zdá s stejné či dokonce větší. Toto není volný pohyb osob přes hranici, i když to tak někteří pokrytci nazývají. Zatím jsem byl v autobuse či vlaku směřujícím do Bavor zkontrolován spolu se všemi spolucestujícími vždy. Vždy, to podtrhuji. Nejedná se tedy o náhodu, cestuji tudy několikrát ročně.

Ten samý večer pak shodou okolností shlédnu reportáž německé televize o kontrolách celníků u českých hranic. Hledají prý drogy, neboť ČR má údajně v tomto směru příliš liberální zákony (u holandských hranic také takto kontrolují?). Což prý způsobuje drogovou turistiku. Je-li tomu tak, pak by tedy spíš měli kontrolovat selektivně jen německé turisty, a to nejlépe i na obsah drogy v krvi. Němce však selektivně nekontrolují.
V reportáži se ani u jedné silniční kontroly drogy nevyskytly. Tedy žádný sólokapr pro novináře. Přesto celníci a s nimi i reportér si notují a na kontrolách trvají. Volný pohyb přes hranici? Ne, pokrytectví.

V našem parlamentu uvažují o zavedení zpráv z poslaneckých zahraničních cest. Aby prý bylo zřejmé, jaký výstup z nich je a jestli tedy peníze na cestu nebyly vynaloženy zbytečně. Něco podobného bych zavedl pro ministra zahraničí, tedy knížete Schwarzenbergra, aby bylo jasné, co v zahraničí pro ČR dobrého vykonal. Například hned na své první cestě po jmenování, náhodou zrovna do Německa.
Nakousl téma hraničních kontrol? A s jakým výsledkem? Nelze bohužel zjistit.

Další téma pro zahraniční cesty ministra zahraničí by měla být kanadská víza. Již rok a čtvrt se prakticky nic neděje, jen premiér Nečas přednáší již poněkolikáté českou ostrou prosbu a tentokrát Van Rompuy ji blahosklonně vysléchá. Ale určitě nevyslyší.
Mimochodem: když už pan ministr Schwarzenberg chce šetřit rušením ambasád, nechtěl by k tomu přihodit i zrušení české části "Kanadsko-české expertní pracovní skupiny k vízům"? Evidentně nemá žádné výsledky.

Takže jsem nakonec vpodstatě nenašel nic dobrého, co by mi členství ČR v Unii přineslo. Ale co výhled? Pro pravicově zaměřeného člověka by alespoň mělo být povzbuzením, že Německo má pravicovou vládu. Ta přeci nemůže dovolit v EU další bláznivá rozhodnutí typu biopaliva, sluneční energie, deficity veřejných financí.... Tak bohužel, toto také není pravda. Německé dluhy rostou, politika CDU/CSU, která je pravicová jen nominálně, není moc úspěšná, a německý volič si z toho odnáší nesprávné ponaučení: volný trh selhal, je třeba všechno regulovat. Přitom selhaly ty regulace, dávno již svazující volný trh.

Pokud budeme chtít, aby ČR otočila kurz směrem k liberalizaci, nestačí, abychom o tom přesvědčili občany České republiky. Museli bychom přesvědčit i ostatní státy EU, především Německo. A v tomto směru je výhled velmi tristní. Když např. jakákoliv firma či instituce vydává v Německu brožuru pro veřejnost, nesmí opomenout nábožně zmínit - nejlépe hned v úvodním slově generálního ředitele - jak je úspěšná ve snižování emisí CO2. Na vzestupu je Levice a zejména Zelení se svými řešeními všeho pomocí obnovitelných zdrojů a vzdělávání (průzkum: CDU/CSU 28pct, SPD 24, Zelení 24, Linke 10, FDP - jediná jakžtakž pravicová strana - jen 5pct).

Přesvědčit Německo o změně kurzu v historicky krátké době je prakticky nemožné. Trend je bohužel na dlouho nezvratný. Proto zřejmě existuje jediná cesta, jak se neúčastnit osekávání svobod a nárůstu regulací v EU, pokrytecky zabalených do frází o bezpečnosti a spolupráci ....

Autor: Pavel Strunz | neděle 26.9.2010 20:20 | karma článku: 44.52 | přečteno: 9252x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 801 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 760 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1144 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.92 | Přečteno: 462 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...