Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunální sebechvála bez oponentury

Vyjmul jsem ze schránky reklamní brožuru ODS. Stop! Omyl! To není od ODS, to je přeci oficiální periodikum městské části Praha 7, nazývané Hobulet! Zmýlila mne modrá barva zadní, tj. inzertní, strany s vyobrazením kandidáta ODS na starostu. A jistě jen čirou náhodou je ten samý člověk, tentokrát však již jako stávající starosta, vyobrazen na celostránkové fotografii i na straně titulní.

Jak bylo ode mne pošetilé myslet si, že jde o reklamní brožuru ODS. Vždyť jen zadní strana je pokryta modrou barvou, zbytek jistě bude jako obvykle naplněn informacemi o chodu městské části Praha 7. Otvírám Hobulet a - nestačím se divit. Přes polovinu (13) potištěných stran je přímo věnováno vychvalování se Radou městské části. Co do rozsahu následuje 8 stran inzerce a jen 3 strany z čtyřiadvacetistránkového Hobuletu poskytují informace z dění na Praze 7, ovšem i zde mnohdy prošpikované skrytou reklamou ve prospěch současnoé jednobarevné Rady.
Připadá mi to vše jako předvolební agitka ODS za peníze městské části. Inzerci nepočítaje, fotografie byly povoleny zřejmě jen a pouze politiků ODS. Kandidát na starostu a starosta v jedné osobě je v tomto čísle periodika celkem na osmi neplacených fotografiích (z toho dvou celostránkových). A když už se semtam objeví nějaké jiné fotky, tak buď jeho spolustraníků nebo jen na neutrální témata.
Rada městské části je takovou lokální vládou. A na konci funkčního období předkládá zprávu o své činnosti za uplynulé funkční období. To je vpořádku. Vláda ČR v Poslanecké sněmovně také na konci funkčního období skládá účty a opozice má ekvivalentní možnost se k její zprávě vyjádřit. Ovšem ještě jsem neviděl, aby jakákoliv končící vláda ČR vydala za peníze daňových poplatníků písemný chvalozpěv na svoji uplynulou činnost a dala ho distribuovat do všech domácností v republice, navíc čtrnáct dnů před volbami.
Lokální vláda na Praze 7, tedy Rada městské části, to však bez uzardění činí. Jednobarevná Rada složená ze zástupců ODS si z Hobuletu udělala velkou předvolební reklamní brožuru a to téměř zadarmo. Pokušení pro Radu a konkrétně pro současného starostu (který je zároveň předsedou redakční rady Hobuletu) využít tohoto periodika ke svým volebním cílům se dá dobře pochopit. Ale nelze s tím souhlasit.
Pokud je již takový chvalozpěv na Radu městské části před komunálními volbami vydáván, měla by ekvivalentní prostor k vyjádření (tj. 13 stran) dostala i opozice, přinejmenším ta ze zastupitelstva. Ovšem úplně nejlepší řešení by bylo, kdyby si ODS předvolební chvalozpěv na svou lokální vládu na Praze 7 platila ze svého a netahala jej do periodika městské části.
Za veřejné peníze je takto v Hobuletu předkládán jen jednostranný pohled současné Rady, samozřejmě plný nekritické chvály. Vedle evidentně pozitivních výsledků posledních let jsou další fakta přikrášlována a o těch negativních jevech se již zcela mlčí. Pokud by dostala tu možnost, opozice by se jistě ptala například na pokrok v jednání o možnosti přístupu k mateřské školce v ulici U průhonu. Určitě by se vyjádřila i k projektu nové radnice. Pak by jistě opozice zpochybnila některé zvláštní prodeje obecních bytů za velmi výhodnou cenu, např. prodej šestidenímu nájemci, a to bez jakýchkoliv podmínek omezujících další nakládání s bytem. Ptala by se i na to, zdali za stejné investované peníze nešlo za čtyři roky pořídit více. A také, zdali bylo nutné kupovat městské policii koně, jak je jejich využití efektivní a kolik stojí provoz. A proč byl zlikvidován levný on-line katalog podnikatelů a živnostníků Prahy 7? Dále: Bylo možno nějak omezit vlivy stavby tunelu Blanka na obyvatele? A proč je nyní pro tunel Blanka zahájeno řízení o odstranění stavby? Jak řešit problémy s náhle nad povrch vystupujícími podzemními garážemi na Letné? Byly prostředky rozdělené na nejrůznějších grantech vynaloženy účelně a spravedlivě? Nešlo parkovací zóny řešit lepším způsobem? Nezabíhá někdy kontrola nesprávného parkování až do buzerace? Odráží se navýšení počtu městských strážníků ve zvýšení pocitu bezpečí občanů? Jsou veřejné zakázky průhledné a smlouvy o nich plně otevřené veřejnosti? Jaké jsou varianty rozvoje oblasti Bubny a oblasti Letné a kdo vypracovává územní studie?
Na to a na další záležitosti by se jistě opozice před volbami ptala, na to a na jiné by poukazovala, a volič by si sám mohl vytvořit objektivnější obrázek. Ovšem ekvivalentně lukrativní možnost k vyjádření opozice nemá, Hobulet zprostředkovává pouze ódu na Radu. Doufejme, že je tento úkaz nekritické sebechvály pouze lokální (místně i časově) exces současné Prahy 7.

Autor: Pavel Strunz | úterý 5.10.2010 0:21 | karma článku: 15,26 | přečteno: 1196x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.