Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukázka z bestselleru roku 2111, historického thrilleru s titulem "UŽ" od známého spisovatele Jima Bridgera, kterou vydalo nakladatelství Schen-Gen v Londýně. Ukázka je z kapitoly "V kobce". Z čínského originálu do angličtiny přeložil Chen Wu-lf.

 

------------------------------------

Semaj Anidrh se díval oknem hotelového pokoje přes záliv na Cassino Communitaire, dříve Cassino Royale, kde měl mít dnes večer důležitou schůzku s africkou spojkou. Měla mu předat plány areálu laboratoří. Spojka nebyla spolehlivá, a tak bylo třeba se připravit. Vyšel na balkón a vytáhl z kapsy komunikátor. Spolu s ním mu vyklouzl z kapsy zapalovač. Spadl a párkrát poskočil po dlažbě. Vzápětí se ozval ostrý hlas z reproduktoru: "Kouření přísně zakázáno, přesuňte se do kuřácké kobky v podzemí." Detektory cigaret a zapalovačů byly všude. A nejen cigaret.

..

Po ranním joggingu si Semaj dal úspornou sprchu, která tady, ve výhni jihu, byla tuplovaně úsporná. Z ekologické sprchové hlavice voda víceméně jen kapala. Zbytky potu po ukončení standardního dvouminutového kapání utřel do osušky, která po několika dnech již mírně zaváněla. Naštěstí zítra už mu ji měli vyměnit, neboť ji používal tři dny. Hotel byl průměrný, ale i v těch lepších neporušovali centrální nařízení nevyměňovat osušky dříve než za dva předepsané dny. Postihy byly citelné. A tohle byl velmi průměrný hotel. Takže čtyři dny.

Semaj byl zde na Tenerifé samozřejmě inkognito, hrál roli úředníka euroregionu Egerland na standardní dovolené. Ostrov Tenerifé byl zahrnut mezi dotovanými destinacemi. Po příjezdu odevzdal jako každý obyčejný turista dovolenkový poukaz s příspěvkem od Svaz ve výši třistapadesát neur, což nebylo zanedbatelné. Neuro se po druhé revizi měny, která proběhla před pár lety, statečně drželo.

Poukaz, znějící na jméno Jens Siebenstein, byla vpodstatě jen formalita. Stejně byl jeho záznam o dovolené zanesen v centrální databázi, do které měli v recepci přístup. Ale psychologové Svaz moc dobře věděli, že když obdarovaný dostane do ruky papír se znakem Svazu, udělá to na něj mnohem větší věrnostní dojem než pofidérní vědomí jakéhosi imaginárního elektronického záznamu.

Z reproduktoru se ozval příjemný hlas osoby středního rodu: "Jsme rádi, že si u nás užíváte své standardní dovolené. Dovolujeme si upozornit evropské občany, že zítra je poslední den pro podání daňové asignace Svazu. K provedení asignace můžete použít svého schváleného zabezpečeného komunikátoru."

Asignace byla vskutku dobrovolná. Ale kdo ji neprovedl, neměl nárok na jakékoliv dotace od Svazu a nemohl figurovat v žádném projektu Svazu jako "lidský zdroj". A bez dotací žádná organizace ani firma nemohla přežít. Takže kdo neasignoval, těžko hledal zaměstnání a víceméně živořil. Projekty Svazu byly všudypřítomné. Nebylo oblasti, ve které by podstatně nepřispíval lokálním rozpočtům nebo rozvojovým plánům firem z gigantického balíku peněz, kterým disponoval.

..

Zatímco Semaj již dávno plnými doušky vdechoval na balkoně ranní oceánský vzduch, Ali pořád ještě polehával v posteli a listoval na svém komunikátoru denním tiskem. Semaj samozřejmě věděl, že Ali je agent Tripoliské ligy, který si ho měl oťuknout. A Ali samozřejmě věděl, že Jens Siebenstein je agentem jeho Excelence předsedy Evropské rady. Nemuseli si vzájemně říkat, že to vědí. Až nastane čas akce, dohodnou postup. Jinak nebylo třeba si k věci nic sdělovat. V této branži se nedalo plně věřit nikomu, o to méně krátkodobému spojenci. Až náročná akce, která je naspadnutí, ukáže, kdo je na které straně barikády.

A akce se kvapem blížila. Dusík hrozil čím dál více. Ještě další procento a jeho vliv na odkysličení jezer a oceánů bude mít nevratné následky. Pitná voda dojde, ryby v mořích uhynou. Hladina nitrátů také způsobuje čím dál větší zdravotní problémy, jak denodenně potvrzují renomované vědecké kapacity. Navíc produkce kysličníku dusného značně ovlivňuje skleníkový efekt, takže by teoreticky mohl způsobit i změnu klimatu. I když to je podle současných znalostí spíše nepravděpodobné, tento trend se koordinovaným celosvětovým úsilím již podařilo zastavit, jak s ulehčením konstatovala poslední zpráva IPCC.

U dusíku však šlo opravdu o přežití doslova každého obyvatele planety. Ne všechny státy byly bohužel ochotny spolupracovat na celosvětovém programu snižování výroby jeho sloučenin. A Svaz se rozhodl zasáhnout hydru ve svém sousedství přímo do hlavy. Semaj měl za úkol zlikvidovat největší výrobnu umělých dusíkatých hnojiv na světě, kterou nechal vystavět lord Down Load v západní Africe. Zároveň měl Ali tamtéž terminovat laboratoř na vývoj granulované kejdy, která mohla v nejbližší budoucnosti doplnit syntetická hnojiva.

Proti likvidací laboratoře Svaz nenamítal. Naopak, neboť kejda podle něj patřila do lapačů bioplynu, ne na pole. Úspěch Down Loadova výzkumu by způsobil, že stále více vepřínů by neuskladňovalo kejdu ve Svazem předepsaných bioplynových stanicích, ale vozilo by ji do granuloven a granule pak na pole. Tam by hnojila půdu pro pěstování kukuřice a obilí, a to i pro muslimy. To bylo pro Tripolisku ligu neakceptovatelné. A na tomto společném půdorysu šéfové bezpečnostních složek dohodli vzájemnou podporu.

Semaj na chvíli setřásl myšlenky na blížící se akci a zapřemýšlel, zdali si k obědu dá španělskou rybu nebo harmonizovanou stravu. Asi rybu. Je skvělé, že i v hotelech této kategorie mají povoleno vždy jedno dotované lokální jídlo vedle toho harmonizovaného. Na svém schváleném komunikátoru otevřel hotelové menu a rybu odfajfkoval.

Aby si ji později nezapomněl vzít do jídelny, připravil si ještě na noční stolek jednu ze stravenek v hodnotě 18,60 neuro. Zbylé stravenky, každou s natištěnou pasovou fotografií Jense Siebensteina a nápisem "nepřenosné" v dvaatřiceti jazycích, včetně rétorománštiny, vsunul zpět do služebního kufříku. Nepřenosnost byla zdůvodňována blahem každého občana Svazu. Každý měl nejen nárok na oběd, ale i povinnost ho odebrat, neboť existovali nezodpovědní jedinci, kteří své stravenky pod cenou vyměňovali za peníze. Za ty pak nakupovali přeslazené džusy nebo dokonce cigarety či alkohol a neúměrně tak zatěžovali celosvazový zdravotní systém.

Poté Semaj provedl daňovou asignaci pro Svaz. Chvíli váhal, zdali má přepnout komunikátor na svoji pravou identitu. Nakonec na pár vteřin přepnul. Kdyby neasignoval, šéf by mu to nikdy neodpustil. A později bude mít jiné starosti, mohl by zapomenout.

Otevřel deník Akord a prolistoval pár stránek. Harmonizace probíhala podle všeho bezproblémově, jen některé regiony Svazu vyslovovaly mírné rozladění z centrální skládkové politiky. Byly to nedávno přistoupivší Maroko a Moldávie, které se mylně domnívaly, že jejich životní prostředí utrpí díky novému systému ukládání odpadů nejvíce.

Zívající Ali se na svém komunikátoru zarazil u stránky s vědeckou tematikou. "Co jste to, Jensi, za pošuky, vy Evropani", zavrtěl hlavou. "Před patnácti lety jste bojovali proti uhlíku, dneska proti dusíku a co zítra? Zřejmě je na řadě kyslík, podle pořadí v Mendělejevově tabulce prvků. Tím byste sfoukli všechny problémy najednou."
"Však vy taky pořád proti něčemu bojujete," kontroval Semaj.
"Ale na rozdíl od vás to máme stabilní už mnoho set let. Jde nám jen o to se neznečistit vepřem."
Semaj si posměšku v Aliho hlase příliš nevšímal. Věděl, že k prosazení zájmů Svazu potřeboval právě ten odpor ke všemu vepřovému. Ostatní ho nezajímalo. Semaj byl vázán jediným obecným cílem: zajistit Univerzální Život - UŽ. Na ten měl zákonný nárok každý občan Svazu. A nitráty ho setsakramentsky ohrožovaly.

Před několika lety se Svaz rozkmotřil s USA a Kanadou a donutil je opustit společnou vojenskou organizaci. Poté bylo NATO reformováno na NEAT (North-East Atlantic Treaty). A od té doby Svaz hledal a nacházel spojence pro své zájmy případ od případu, tu zdehle, tu onde. Tentokrát padla volba na Tripoliskou ligu, která měla důležité informace a byla ochotna do toho jít, ovšem za podmínky, že se bude jednat nejen o umělá hnojiva, ale i o kejdu.

"Jdu si dát šluka do kuřkobky", prohodil Semaj přes rameno k Alimu. Ten pořád ještě pročítal názory profesora Univerzální Univerzity týkající se kolísání hladiny dusíku v atmosféře v posledních desetiletích a jeho škodlivosti, a kroutil přitom nevěřícně hlavou. Politikou Svazu by prý mělo být úroveň dlouhodobě stabilizovat, k čemuž jsou ale nutná nová celosvětová regulační opatření. Automobily  - tedy dokud se nepřejde s pomocí šrotovného na elektromobily - by měly být používány rovnoměrně jak v průběhu dne, tak i týdne a roku. To s sebou ponese nutnost tzv. kontinuálního směnného provozu a klouzavých svátků. Například Štědrý večer je možno bez problémů rozložit do dvanácti dní. Samozřejmě, že rodina si může jako celek vybrat, zdali ho chce slavit již 17.12. nebo třeba až 26.12.. Podobně klouzavý by mohl být i celý ramadán.

..

Semaj vešel do kobky a chvíli šátral na stěně po vypínači. Rozsvítil a půl minuty čekal, než superúsporná zářivka naběhne. V pošmourném umělém světle vyndal z kapsy černobílou krabičku standardních cigaret a vysoukal z ní jeden kousek. Nezapálil si však, kouření mu bylo odporné. Cigarety sloužily jen coby kamufláž. Dříve dost kouřil, ale poté, co do zapalovačů bylo povoleno plnit výhradně nepřečištěný zkapalněný bioplyn, konvertoval. Zapalovače nefungovaly tak dobře jako ty dřívější a plamen se objevil obvykle až po šestém stisknutí. Pět předchozích stisknutí již většinou stačilo naplnit místnost odporným puchem.

Do kobky zašel proto, aby měl na chvíli klid na přípravu na večer. Ani Ali neměl znát jeho přesné plány. Z reproduktoru se ozvalo "Vhoďte neuro pro odsávání". Zatraceně. I tady snad jsou detektory cigaret? Ještě aby si člověk platil za odvětrávání, a to i když vlastně nekouří. "Vhoďte neuro pro odsávání". Jens se pokoušel soustředit na plán na večer. "Vhoďte neuro pro odsávání". Ne, ne, v tom neurotickém kdákání se nedalo pracovat. Sebral z plechového stolu černobílou krabičku a schoval ji do kapsy. Nepomohlo to. "Vhoďte neuro pro odsávání". Chtěl odejít. V tu chvíli někdo zabouchl a zamknul zvenku dveře kobky ...

"Vhoďte neuro pro odsávání". Mantra běžela a rušila Semajovo horečnaté uvažování. "Vhoďte neuro pro ods…". A náhle, bez zaplacení, jakoby již sací potrubí nemohlo stejně jako Semaj vydržet ten slovní kolovrátek, se ventilace rozběhla. A mantra přestala. Ale větrání bylo tak nějak divné. Místo, aby větrací mřížka z místnosti odsávala, foukala naopak něco dovnitř. Něco bez zápachu, něco bez barvy, avšak přesto něco majícího vliv na Semajovu vůli situaci vůbec nějak řešit. Náhle mu začalo být všechno šumafuk, jako by měl v sobě svoji oblíbenou whisky s ledem, a pak druhou, a pak třetí ...

Rajský plyn, jinak oxid dusný, začal plně působit. Semaj se rozchechtal. “Ha, ha, tak univerzální život, jo, cha, chá? No to je dobré, to budem asi všichni v uniformách, že, he, he? A ve stejných slipech, že, ho, ho, hó? Ano, pane předsedo, vy taky. A budeme mít každý přiděleno čtyřiašedesát roků, že, hi,hi,hi? Napřed ale studium, no jó, to je třeba, univerzální osnovy univerzálního života, he, he. A pak do fachy, podle harmonizovaných tabulek, chi,chi, všichni. A cáchání v bazénu, každý má dotováno třicet hodin ročně, šplouchy, šplouchy. Na ja ... Nechceme žrát tvoje dusný obilí! Down Loade, vzdej se! Bude ti dusno! Evropský Svaz, podpatky sraz! … A kdo jsem vlastně já? Euroúředník z Egerlandu, no jasně, aha. Jmenuji se Siebenstein. Jens Siebenstein. Nemíchat, protřepat. A dbám na dodržování směrnic, hehehe, no jó, ty jsou dobře vymyšlený.“ ...

 

---

Ukázku z anglického překladu čínského originálu přeložil 1.4.2112 do bohemštiny Jiao Jan-da.

 

 

Autor: Pavel Strunz | pátek 1.4.2011 7:18 | karma článku: 8,59 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 803x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1146x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Demokracii lze vyvážet jen vlastním dobrým příkladem

V zárodku afghánské války byl útok na člena NATO, USA, ze strany Al-Káida podporované Talibanem. Krátkodobá válka proti nim byla oprávněná, nikoliv však „demokratizační“ dvacetiletá okupace. Západ již není dobrým příkladem.

11.9.2021 v 16:31 | Karma: 20,08 | Přečteno: 330x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Král COVID19 je nahý, ale přesto vítězí

Důvody obav z koronaviru do značné míry pominuly, přesto jsme stále bombardováni šrapnely hrůzy. Po roce a půl epidemie mediálního masírování již většina občanů rezignovala i na své dříve nezpochybnitelné svobody.

23.7.2021 v 19:31 | Karma: 32,84 | Přečteno: 908x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Scestí - Pan Demieux limited edition

Pro ty, kdož mají dost plytkých konspiračních teorií plnících soukromá, veřejnoprávní či marťanská média, jsem sepsal jednu konspiračku na mnohem vyšší úrovni. Galaktickou. Fyzikální. Humanoidní. Vydala na celou knihu.

14.6.2021 v 13:15 | Karma: 4,43 | Přečteno: 117x | Kultura

Pavel Strunz

I staří piráti se rozhodli jít s dobou.

Před nedávnem se přejmenovala frakce pirátské strany Mladí Piráti na "Mladé Pirátstvo". Důvodem byla větší inkluzivita.

1.4.2021 v 0:04 | Karma: 19,79 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Nestátníci á la Pandrhola

Většina občanů odvykla riziku předčasné smrti. Je pro okamžité snížení tohoto rizika ochotna zaplatit opravdu hodně. Obzvláště v době koronavirové, která v České republice zítra završí první rok.

11.3.2021 v 21:57 | Karma: 19,49 | Přečteno: 608x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Dopady amerických událostí na evropskou cenzuru.

Selhání ochranky na americkém Kapitolu posílí cenzuru v EU. Snažme se v České republice zachovat názorovou pluralitu místo stupňování boje s takzvanými dezinformacemi - i přes vysoce pravděpodobný tlak z orgánů Evropské unie.

10.1.2021 v 20:54 | Karma: 32,98 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Já trvám na tom, že Prahu osvobodil ...

Říci, že sověti nenesli hlavní zásluhu na osvobození Prahy je podobně přesné jako tvrdit, že v bitvě u Domažlic roku 1431 nezvítězili husité Prokopa Holého.

8.5.2020 v 23:59 | Karma: 40,87 | Přečteno: 1581x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Smysl hranic a co má dělat Evropská unie.

Možnost aktivovat hranice je tu jako zábrana šíření negativ, včetně koronaviru. Unie by v souvislosti s pandemií neměla od států po dva roky vybírat členský poplatek.

15.3.2020 v 1:39 | Karma: 37,99 | Přečteno: 1325x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Pamětníkův vzkaz Milionu chvilek

Od Sametové revoluce uplynulo zhruba patnáct milionů chvilek, tedy pokud chvilku definujeme jako - v průměru - jednu minutu. Za tu dobu jsem zcela určitě přinejmenším milion chvilek demokracii věnoval.

18.11.2019 v 0:35 | Karma: 41,43 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Zrušte nefér zisky Agrárně-Naftových Oligarchů

Andrej Babiš nepodá demisi jako reakci na nějaké demonstrace či výzvy. Andreje Babiše lze k něčemu přimět jedině v případě, kdy akci pocítí finančně.

14.11.2019 v 23:44 | Karma: 19,67 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

O vojenském satelitu Sokolí očko

Ve středu havarovala raketa Vega, zkonstruovaná Evropskou kosmickou agenturou. Na palubě nesla vojenský satelit Spojených arabských emirátů s příznačným názvem Falcon Eye 1 (Sokolí očko 1).

12.7.2019 v 23:59 | Karma: 26,16 | Přečteno: 680x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Opozice, požaduj zrušení paragrafu o přimíchávání biopaliv.

Obří demonstrace proti Babišovi a Agrofertu vyšuměla do ztracena. Andrej Babiš má hroší kůži a sám od sebe jistě neodstoupí. Ví, že přestřelené požadavky demonstrantů z něj pro podstatnou část občanů dělají mučedníka.

25.6.2019 v 18:52 | Karma: 26,09 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Poškozovat dobré jméno nelze tam, kde neexistuje

Nemohu říci, že by ODS měla na celostátní úrovni dobré jméno, které by někdo mohl poškozovat. Mívala ho, ale za posledních patnáct let si ho značně pokazila. A kazí si ho i nadále.

17.3.2019 v 16:06 | Karma: 45,78 | Přečteno: 5481x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Nazvěte to jinak

V prosinci má parlament projednávat novelu občanského zákoníku, která by umožnila tzv. manželství dvojic stejného pohlaví. Pro jejich propagátory mám dva body k úvaze. Týkají se terminologie a rozšiřování vlivu státu.

5.12.2018 v 10:13 | Karma: 27,44 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Katalyzátor levdy a prásky

Mnozí politici si to ve své pýše neuvědomují, ale jsou katalyzátorem leváren, podrazáctví, šmírování a práskačství. Perem s potiskem "dobro" totiž píší tristní scénáře.

17.11.2018 v 23:58 | Karma: 26,78 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.