Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škrty?

Mezi vědeckými pracovišti po Evropě koluje petice, která mobilizuje vědce k odporu proti údajným škrtům v rozpočtu EU na výzkum a inovace. Deklarovanou motivací je tlačit na politiky národních vlád jednotlivých zemí EU, aby na listopadové vrcholné schůzce hlav států a předsedů vlád zemí Unie neškrtali v rozpočtu na vědu.

Zároveň má petice podpořit dopis mnoha nositelů Nobelovy ceny (té odborné), který ve stejném smyslu před nedávnem napsali hlavám států a předsedům vlád zemí EU. K tomu lze jen dodat (bez hlubší analýzy) zajímavost:  většina signatářů dopisu - nositelů Nobelovy ceny - není zaměstnána v zemích EU (nejvíc jich pracuje v Americe).

Ale zpět k petici: Její hlavní problém vidím v její manipulativnosti, až lživosti.

Je rozesílána vědci dalším vědcům a to s průvodním dopisem, ve kterém se píše, že v novém rozpočtovém rámci EU na léta 2014-2020 bude muset výzkum soutěžit s ostatními prioritami. Čekal bych tedy, že petice se bude tvrdě potýkat s dotacemi zemědělcům a do strukturálních fondů. Kdyby v petici stálo: "Jsme proti hypertrofovaným zemědělským dotacím EU a proti obrovskému rozpočtu EU na korupcí prolezlé kohezní fondy. Jsme pro podporu infrastruktur základního výzkumu, které nelze financovat z rozpočtů jednotlivých států", pak by byl souhlas s peticí srozumitelný. Nic takového tam ale není napsáno.

Text petice obsahuje obecné vznešené fráze a samochvalozpěv na European Research Council, ale kromě toho i několik konkrétností.

Petice především nepodporuje pouze základní výzkum, ale i inovace. To je v nadpisu i v textu několikrát jasně řečeno (a doufám, že si toho signatáři petice dobře povšimli). Osobně jsem přesvědčen, že na úrovni EU je obhajitelný pouze základní výzkum, který není možno provádět na národní úrovni, či budování infrastruktur pro výzkum, které není možno vybudovat efektivně na národní úrovni. V žádném případě by na úrovni EU neměly být financovány inovace, které jsou ziskovou záležitostí privátních společností, jež si navzájem mají konkurovat i v této oblasti. Pokud Unie financuje a bude financovat inovace, nemůže se vyhnout nadržování jedněm firmám (těm s ostřejšími lokty a lepšími konexemi na úrovni EU) na úkor druhých.

Za druhé text zmiňuje škrty v rozpočtu na výzkum a inovace pro budoucí období. Ale nikde není zmíněno o jaké škrty v rozpočtu a v jakém rozsahu se má jednat. Plánovaný rozpočet v budoucím období je přitom nutno srovnat s předchozím obdobím. Kde je to provedeno? Nikde - v textu petice ani na příslušné www stránce iniciativy to uvedeno není. Jediné, co je napsáno na www stránce petice (pod menu Background) je, že současný návrh Evropské komise znamená vzrůst rozpočtu na výzkum o 6% ročně. Tak v tom určitě žádné škrty schovány nejsou.

Podívejme se tedy dále. Celkový (tj. na všechny politiky) Komisí navrhovaný rozpočtový rámec EU na léta 2014-2020 je 1033 miliard EUR. Srovnáme-li to s právě probíhajícím rozpočtovým rámcem pro období 2007–2013, který je stanoven na 864.3 miliard EUR, pak vidíme, že v novém rámci na léta 2014-2020 se jedná o nárůst o 19.5% za sedm let, tedy nominální vzrůst zhruba 2.6% každý rok. Vzhledem k inflaci (v eurozóně v posledních letech v průměru zhruba 2.2% ročně) se dá předpokládat, že i tento návrh Evropské komise znamená mírný reálný každoroční vzrůst rozpočtu EU. Ale konkrétně pro výzkum a inovace to znamená nárůst (po očištění o inflaci) mnohem vyšší, než pro celkový rozpočet - přes tři a půl procenta (zjednodušeně: 6% zmíněných na www stránce petice mínus inflace).

Pokud tedy redukce návrhu Komise pro oblast výzkumu a inovací (možná požadovaná některými státy EU), nepřekročí tři a půl procenta, pak se o škrtech ve srovnání s předchozím obdobím hovořit nedá. Petice a její www stránka v tomto ohledu neposkytuje žádné informace. Když nenapíší tvůrci petice konkrétně jaké snížení rozpočtu na výzkum a inovace oproti předešlému období a v jakých konkrétních oblastech je navrhováno (a případně z jakého důvodu), těžko lze takovou petici považovat za nemanipulativní (viz věta z petice "cuts in the EU budget for research, innovation and education are counter-productive...."). Kdyby však tvůrci petice podrobnosti napsali, mnozí vědci by se možná divili, co všechno se může skrývat pod pojmem "financováním výzkumu a inovací v EU" (krátký a neúplný přehled možno vidět zdehle).

Spíše než bianco šek obecné podpory výzkumu a inovacím z rozpočtu EU za pomoci výše zmíněné petice bych viděl radši
a) podporu základního výzkumu na národní úrovni (kde je ještě financování pod jistou kontrolou, nikoliv přeceděné přes rozpočet EU - všimněme si například, že výdaje EU již nebyly auditory schváleny osmnáctý rok v řadě).
b) velmi specifickou podporu na vyšší úrovni pro financování jen takových infrastrukturních projektů, které jsou opravdu celoevropského nebo celosvětového charakteru, např. CERN či výzkum termonukleární fúze pro energetické využití. Ovšem EU ani v tomto bodě nemusí mít evropský monopol.

Jsem si navíc celkem jist, že dané "vědecko-inovativní" petice bude využito (ne-li zneužito) ze strany Evropské komise pro nátlak na představitele těch států EU, kteří žádají zmrazení současných již tak bobtnajících výdajů rozpočtu EU. Zemědělská politika EU je obecně v mnoha státech nepopulární, strukturální fondy jsou zdrojem korupce, úřad zahraničních činností EU komisařky Ashtonové má velmi rozporuplné výsledky, půjčování zadluženým státům naráží na velký odpor. Zato "věda, výzkum, vzdělání" jsou ještě pořád jedna z mála klíčových slov, o která Komise své nároky na zvyšování či alespoň udržení rozpočtu může politicky opřít. Ale podaří-li se jí to, dosti pravděpodobně se svezou i ostatní politiky EU, které by měly být přinejmenším potlačeny, radši však úplně zrušeny.

Ze strany Komise bude petice použita jako beranidlo pro celkové navýšení či udržení rozpočtu EU na stávající úrovni, tedy nejen pro navýšení rozpočtu na výzkum. "Vědecko-inovativní" petice je obdobný bubák, jako když náš ministr financí Kalousek dva dny před důležitým hlasováním o zvýšení daní v Parlamentu ČR tlačí na rebely v ODS výhružkami o snížení rozpočtu na vědu a výzkum (kdo z rebelů si „vezme na triko“ zaříznutí takové bohulibé činnosti, že?). Všimněme si i dohry: brzy po rezignaci rebelů a po - pro něj vítězném - hlasování se nechal ministr financí Kalousek slyšet, že peníze na výzkum jsou nyní zajištěny.

Některé vědce může krátkozrace těšit, že zaštiťováním se slovy „věda, výzkum“ je možno ospravedlnit zvyšování nebo alespoň nesnižování jakýchkoliv rozpočtů. Ano, volič vcelku souhlasí a je možno tímto způsobem přimět k poslušnosti mnohého oponenta, ať jednotlivce či stát. Ale z dlouhodobého hlediska vidím podobné „zaštiťováním se výzkumem“ jako kontraproduktivní. Pokud se politici při zvyšování výdajů budou opakovaně ohánět (zejména) podporou výzkumu, a zároveň se daňový poplatník bude mít hůře a hůře, a státy EU se ve světových žebříčcích budou propadat stále hlouběji, pravděpodobně si daňový poplatník spojí podporu výzkumu se snižováním své životní úrovně. Politici to neodnesou (svedou to na vědce), ale věda ano. Daňoví poplatníci si časem začnou říkat: "Vědci slibují a slibují a hmatatelné výsledky nikde. Přes vznosné proklamace za světem zaostáváme stále viditelněji, ačkoliv peněz lijeme do vědy a výzkumu pořád více a více. Není již na čase přestat vědce podporovat i s jejich drahými doporučeními - třeba stran globálního oteplování či energetiky - které nám vytahují z kapes další a další peníze?". Dojem této korelace hrozí, jakkoliv může být při bližším zkoumání nesprávný.

Ze všech výše uvedených důvodů by každý vědec při zvažování podpisu takové obecné petice měl mít na paměti heslo „pětkrát měř, jednou řež“.

Autor: Pavel Strunz | neděle 11.11.2012 1:59 | karma článku: 13,30 | přečteno: 1106x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 803x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1146x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.