Pokud neseš nemrtvou kobylu ....

28. 08. 2013 1:47:46
Indiáni z kmene Dakotů prý měli jedno moudro: Pokud jedeš na mrtvém koni, sesedni. Dakotové tímto výrokem doporučují přiznat si pravdu a hledat logické řešení, které se někomu - v mlžném oparu - může zdát radikální a možná i nesolidární.

cs.wikipedia

Ve výroku by na druhou stranu bylo možno vidět řešení našeho vztahu k Unii: Pokud jedeš na mrtvé kobyle, sesedni.

V jistých rysech to sedí. Nicméně dikce takového hesla v podstatných detailech značně pokulhává:

1) My na kobyle zvané Unie nejedeme, ona jede na nás.
2) Evropská unie není mrtvá.

Ad 1 - My na ni nejedeme, ona jede na nás


Bylo by správné, aby každý nadnárodní útvar sloužil zájmům jeho členů. U Evropské unie tomu tak už bohužel většinově není.

Západní státy ztratily v roce 1989 odstrašující příklad na svých východních hranicích a samy se pustily do nových socialistických experimentů. A nechaly je přerůst na úroveň Unie, například ve formě kvót a direktiv (žárovky, cukerné kvóty, solární panely, zakládání vinic, emisní povolenky, řepka ...). To členům Unie opravdu neprospívá.
A není z toho v rámci Unie úniku.

Kobyla Unie už začala panovat nejen malým, ale i velkým státům. Má na to jednoduchý recept. Říká: „Už není cesty zpět, a když mne někdo z vás nebude nést, tak spadnu a přimáčknu ostatní pod sebou. Chcete za tu hrůzu, co bude následovat, převzít zodpovědnost?

Nikdo ze současných nosičů nechce, zvláště když se předtím angažovali v obhajobě projektu nesení. Obhajují tedy dále.

Ad 2 - Evropská unie není mrtvá.

Kobyla Unie má tlustý bok, nohy jí neslouží, špatně vidí a slyší. Ale dýchá. Těžce sice, ale dýchá, a může být nemrtvá ještě hodně dlouho, třeba čtyřicet let, pokud ji budeme tak dlouho nosit.

Nevěřím v brzký samovolný zánik Evropské unie z důvodů ekonomických krizí či krizí eurozóny. Naopak. Je to voda na její mlýn. Vznikne-li nějaký problém, a to většinou proto, že představitelé Unie něco v minulosti blbě celokontinentálně rozhodli, pak to pro současnou kobylu Unii bude důvod k novému celokontinentálnímu zásahu, při jehož obhajobě bude parazitovat na pocitu ohrožení. Bude přijímáno více regulací, více omezování svobody občanů a více nejhorších řešení ze všech možných ještě zbývajících špatných. A bude to zdůvodňováno nemožností nekatastrofického návratu o kus cesty zpět.

Orgány Unie budou neustále přitahovat šrouby s poukazem na naše dobro a záchranu společného projektu. Zároveň bude chtít Unie na tyto aktivity pořád více peněz z našich kapes, nejlépe i vlastní příjmy (viz pozn. pod čarou 1).

Tedy kobyla není mrtvá, jen stále více dýchavičná, otylá, a hlavně panovačná.

Reforma?

Nosiči by se v principu alespoň mohli dohodnout, že změní směr, zanesou chřadnoucí kobylu k veterináři a až se vyléčí, že si ji znovu osedlají. To by byla reforma Unie. Ale má to tři háčky:

a) Nosiči z jihu mají jinou představu o léčbě nežli nosiči ze severu.

b) Kobyla sama se léčit nechce. Nechce snížit krmné dávky, nechce si nechat vyšetřit oči a propláchnout uši (viz pozn. pod čarou 2). Jediné, co je ochotna brát za léky jsou pastilky proti chrapotu, aby mohla dobře na nosiče ržát. A akceptuje i zubaře, to aby mohla řádně žvýkat a kousat.

c) Mnohé prsty nosičů, jak z jihu tak i ze severu, prorostly do neseného zvířete a jejich odtržení by bolelo (viz pozn. pod čarou 3).

Skutečná reforma tedy není možná. Připomínám, že Lisabonská smlouva byla původně (na základě Laekenské deklarace z r. 2001) pokusem o reformu. Ačkoliv deklarace tvrdila, že nikdo nechce superstát, skončilo to masivním přenosem pravomocí na úroveň Unie a přidělením evropského občanství.

Jsem si jist, že jakýkoliv pokus o novou takzvanou reformu sklouzne ve svém důsledku do přesunu zbývajících kompetencí z národních vlád výše.

Vystupme z řady

Řešení je nenést. V naší situaci by Dakotové nejspíše řekli:
Pokud spoluneseš nemrtvou kobylu, vystup z řady.


Jestliže se ostatní postupně přidají, pak působením gravitace kobyla sesedne. Díky pudu sebezáchovy si ti poslední nosiči zavčas uvědomí nesmyslnost svého počínání a kobylu shodí.

Není vyloučeno, že okamžitě po vystoupení existuje nebezpečí šikany ze strany nemrtvé kobyly. Ale to by byl jen další argument pro vystoupení: pokud pokus o šikanu hrozí vně, pak o to více hrozí uvnitř.

Shodit a začít znovu

A co dál? V principu určitý druh ekonomické spolupráce je vhodný (volný pohyb zboží, služeb, kapitálu, např. typu EFTA, či opravdu celokontinentální projekty). Ale není to rozhodně současný moloch Unie. Ten přináší Evropě rozhádanost. Ten jí přináší nekonkurenceschopnost, která vyústí v ekonomickou a tudíž i diplomatickou a vojenskou slabost členů. Moloch je nereformovatelný a měl by zaniknout. Pak lze – v ideálním případě – začít téměř na zelené louce budovat něco nového.

Kvůli dynamickému geopolitickému vývoji by bylo dobré si pospíšit. Shoďme rychle kobylu a přesedlejme na živého koně, který bude poslouchat to, na čem se se spolujezdci o své vlastní vůli dohodneme.

Vyměnit politickou reprezentaci

Koláž ze seriálu Arabela (Pekota, Mekota, Blekota)
Bohužel představitelé našeho státu jsou možná Jekotové, Blekotové či Mekotové (viz pozn. pod čarou 4), ale rozhodně ne Dakotové. Aby bylo možno přijmout Dakotské řešení, je třeba napřed vyměnit ve volbách domácí politickou reprezentaci.

bustergammons.blogspot.com


Pozn. pod čarou 1:
Kromě daně z finančních transakcí se celkem divím, jak to, že ještě nepřišla například s návrhem dobrovolné daňové asignace ve prospěch Unie.

Pozn. pod čarou 2:
V této souvislosti proběhla 21.8.2013 v Senátu kouzelná debata, zdali vůbec má smysl, aby plénum senátu projednávalo a připomínkovalo evropské normy, které Senát k připomínkování dostává. Vyplynulo z ní, že Komise sice ještě slyší, ale buď nevnímá nebo vnímat nechce.

Pozn. pod čarou 3:
21.8.2013 v našem Senátu padla i památná věta paní senátorky Gajdůškové: „Brusel nám nenařizuje, Brusel jsme my.“ Hodně prorostlé, hodně prorostlé.

Pozn. pod čarou 4:
Blekota vzdychá: „Nejásám, ale schválit se to musí.
Jekota ječí: „Uděláme referendum o každém přenosu pravomocí.“ Ale skutek utek. „Uděláme referendum o přijetí/nepřijetí eura.“ Ale asi až naprší a uschne.
Mekota mečí: „Je třeba dotací od Unie, tolik a tolik na nich získáme.“ Ale již nemekne o tom, co za to ztratíme. A ministr pro místní rozvoj poté blekotá a vysvětluje, kolikže to z těch dotací mělo nějaký korupční podtext.

Autor: Pavel Strunz | středa 28.8.2013 1:47 | karma článku: 33.44 | přečteno: 3786x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 801 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 760 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1144 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 251 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 220 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 626 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...