Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobře řiditelný zeppelin Z?

Prezidentskému zeppelinu Z, svou nafouknutostí ne nepodobnému vzducholodi Hindenburg, se povedl mistrovský obrat o stoosmdesát stupňů.

Zeppelin Z nejprve indikoval, že bude po nově jmenovaných ministrech chtít lustrační osvědčení:

České noviny, 4.11.2013: ... Čisté lustrační osvědčení požadovala u všech dosavadních vlád prezidentská kancelář. Mluvčí Hradu Hana Burianová Lidovým novinám potvrdila, že stejnou podmínku bude mít u všech zájemců o ministerská křesla také současný prezident Miloš Zeman. Ministrem prý nejmenuje nikoho, kdo lustrační osvědčení nebude mít....

Šéf ANO, který je podezřelý ze spolupráce s StB, vzápětí deklaroval, že ministrem být nemusí, že mu to "žíly netrhá" (České noviny, 6.11.2013) a že o lustrační osvědčení žádat nebude.

Od jisté chvíle však již zájem o křeslo ministra financí, který velí mocné „finanční policii“, neskrýval (a hnutí ANO to později potvrdilo). Obrat nastal po osobním setkání prezidentské vzducholodi Z s předsedou hnutí ANO:
České noviny, 24.11.2013: ... Babiš se s hlavou státu sešel, aby zjistil Zemanův názor na své případné vládní angažmá. ... ... Babišovo hnutí si při jednání s ČSSD vyjednalo post ministra financí v budoucí vládě a právě samotný předseda je jedním z kandidátů. ... ... Prezident se dříve vyjádřil, že bez lustračního osvědčení žádného ministra nejmenuje. Babiš však v dnešním diskusním pořadu televize Prima Partie prohlásil, že se ho pokusí přesvědčit, aby svůj postoj změnil. ...

Po tomto setkání začalo být občanům sdělováno, že nějaké řešení, jak jmenovat šéfa hnutí ANO ministrem financí, se rýsuje. Zároveň KSČM znovu navrhla zrušení lustračního zákona a ČSSD by zřejmě takovému návrhu řekla "ano" (viz též pozn. pod čarou 1). ANO taktéž. Obyvatelstvo z valné části z této možnosti nebylo nadšeno, ale druhé valné části, bohužel, to „žíly netrhá" (usuzuji však jen z internetových průzkumů).

Z zahájil manévr: vyšlo najevo, že je ochoten k jistému „ústupku“. Pravděpodobně když zeppelin Z zjistil z průzkumů, že zhruba polovině obyvatelstva by zrušení lustračního zákona nevadilo, tak se začal klonit k tomuto řešení (deník Metro, 6.12.2013).

Jako „podmínku" si Z kladl, aby byl rychle přijat tzv. služební zákon (viz též pozn. pod čarou 2). Pak by prý ten lustrační již nebyl potřeba. A poté by předsedu hnutí ANO jmenoval ministrem:
České noviny, 7.12.2013: ... Zahájením schvalování služebního zákona prezident podmiňuje jmenování předsedy hnutí ANO Andreje Babiše ministrem financí i bez lustračního osvědčení. ČTK Zeman řekl, že pokud zákon projde prvním sněmovním čtením do konce prosince, jmenuje Babiše do vlády. Odpadla by tak podmínka negativního lustračního osvědčení, kterou si Zeman dříve stanovil a která Babišovi, vzhledem k jeho údajné spolupráci s StB, výrazně komplikovala cestu do kabinetu. Služební zákon od ministrů lustrační osvědčení nevyžaduje. ...

Jakou má souvislost morální integrita politika - kandidáta na ministra bez čistého lustračního osvědčení, se služebním zákonem? Žádnou. Je to jako říci: „Nové navigační instrukce umožňují našemu zeppelinu letět až do Absurdistánu. A když to už umožňují, tak proč tam rovnou neletět?“ Je to zřejmě jen jedna z kouřových clon, která má Z pomoci jmenovat ministra s nedořešenou kauzou možné spolupráce s StB.

Každopádně obrat řádně nafouknutého prezidentského zeppelinu byl dokonán. Je jen otázkou, zdali se řídil sám nebo byl řízen nějakým zkušeným důstojníkem.

Bylo a je však ještě třeba dočasně odvrátit pozornost nezávislých novinářů (jsou-li ještě tací) od faktu, že Z míří náhle na jih místo na sever, a dokonce už bezpodmínečně.

Proto prezidentský zeppelin vypustil vedle kouřové clony i několik volavek. Kromě tzv. ultimata kancléři Mynáři například prohlásil (deník Metro, 9.12.2013), že nechce tolerovat ministra, který by neměl znalosti svého resortu. Což bylo taktické překrytí původního požadavku na morální bezúhonnost (formálně ve formě lustračního osvědčení) požadavkem na odbornost. Ten první je upozaděn a ten druhý vyzdvihován. Šéf ANO ten první možná nesplňuje, ten druhý však bezpochyby ano. Pozornost médií tímto byla nasměrována na jiné potencionální ministry (obrany, zahraničí, šéfa legislativní rady vlády) a ti budou propíráni, zdali splňují vějičkovitý požadavek odbornosti. (Pšt! O obsazení ministerstva financí však ani muk!).

A protože nikdo ze vznikající koalice nemá zájem na mediálním propírání obsazení ministerstva financí, s kouřovou clonou její členové zeppelinu Z pomáhají, jak mohou. Naoko se napřed s mediální publicitou poprali o ministerstvo zemědělství. A nyní budou tvrdě stát za svými kandidáty na ministry a případně sehrají spolu se zeppelinem Z bojové divadlo, které se bude týkat všeho jiného, jen ne obsazení ministerstva financí. To už je personálně přiklepnuto a žádný účastník slovní přestřelky země-vzduch to nezpochybní.

Prezidentský zeppelin tedy nyní trénuje novináře ve své oblíbené disciplíně skoku na špek, kterou občas koučuje, ale nikdy nehraje. Řádně si připravuje mediální půdu pro jmenování a následnou kooperaci se šéfem ANO. Vzducholoď Z se všemožně snaží udržet se ve vzduchu (viz pozn. pod čarou 3). Aktuálně se domnívá, že potřebuje odhodit starou zátěž SPOZ, nechat zapomenout na nepovedený výsadek v ČSSD a nalézt nového spojence pro dodávky paliva, aby se mohla s novou silou vznést a určovat směr.

Ale to si jen namlouvá. Zeppelinem Z budou otáčet, a tedy směr určovat oligarchové. Řádně nafouknutá a zeppelinu Hindenburg podobná vzducholoď Z bude řízena externími instrukcemi, a možná že ji kormidelník nakonec natočí do směru, kam původně za žádných okolností letět nechtěla - dál než do Absurdistánu, například do Corporastánu. Třeba však jenom shoří. Každopádně jak zeppelin Z, tak i jeho kormidelník přispějí svým dílem k diskreditaci politiky českého státu v očích občanů. Jeden dříve, druhý i později.

 

Pozn. pod čarou 1:
Velice rád bych slyšel názor Dienstbierova otce, disidenta, na slova jeho syna, senátora, o protiústavnosti lustračního zákona.

Pozn. pod čarou 2:
Na přijetí služebního zákona tlačí kromě prezidenta i Evropská unie a vyhrožuje pozastavením plateb ze strukturálních fondů ve výši desítek miliard. Služební zákon by měl stabilizovat úřednictvo na ministerstvech a ve veřejné správě. Dobrá, je však důležité si všímat jeho konkrétní konečné podoby. V jednání jsou totiž dvě verze. Je podstatné, aby nakonec nevešel v platnost služební zákon ve znění, které by znamenalo dát naprostou jistotu doživotní neotřesitelné pozice vysokým úředníkům (třeba nazývaným generální ředitel sekce či státní tajemník) typu sira Humpreye Applebyho ze seriálů BBC "Jistě, pane ministře!" a "Jistě, pane premiére!". A aby prezidentův "ústupek" tím pádem nebyl nakonec ústupkem nejen šéfovi hnutí ANO, ale i zakukleným ústupkem Evropské unii. Ta by totiž jistě uvítala, kdyby na ministerstvech už vůbec nevládli političtí ministři (odpovědní parlamentu a tudíž voličům), nýbrž elitní úředníci - sirové Humpreyové Applebyové. Ale jak by řekl sám Appleby: "Prezident to jistě nemyslel zle. Při zvážení faktu, že otáčení tak velké vzducholodí není vůbec jednoduchá záležitost, jsou za daných okolností drobné ztráty na úrovni národní suverenity vskutku zanedbatelné".

Pozn. pod čarou 3:
K tomu slouží i populistické kroky: viz např. elegantní zbavení se zodpovědnosti za prezidentské milosti a za jmenování vysokoškolských profesorů – potenciálně to nepopulární agendy.

Autor: Pavel Strunz | úterý 31.12.2013 1:56 | karma článku: 11,33 | přečteno: 490x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 803x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1146x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.