Čerpám, čerpáš, čerpáme

10. 05. 2014 23:58:18
Unijní dotace, tzv. strukturální fondy, (i) jsou ponižující, (ii) nejsou zadarmo, kupuje se za ně vděčnost, (iii) nejsou zadarmo, příjemce má spoluúčast a následně platí provozní náklady, (iv) jsou zatížené dvojitou regulací a dvojnásobnou byrokracií, (v) se ne vždy používají optimálně, (vi) zvětšují prostor korupci.

Téměř všechny strany proklamují: „Je třeba zlepšit čerpání unijních dotací“. Vyjadřují se většinou ve smyslu, že je nutno rozdělování dotací ze strukturálních fondů EU lépe kontrolovat. Ti rozumnější dokonce říkají, že je třeba systém eurodotací podstatně zjednodušit. Potud skvěle. Nicméně již tam chybí ten druhý zásadní výrok: totiž že největším zjednodušením by bylo úplné zrušení (viz též pozn. pod čarou A). Žádná ze stran (mimo jedné) nehovoří o tom, že nejlepší by bylo neplatit a nečerpat.

Ponížení a vděk

Kladná bilance na našem účtu plateb do a příjmů z rozpočtu EU je něco na způsob pomoci rozvojovým zemím třetího světa ze strany vyspělých států. Máme to zapotřebí? Je to jako kdybychom normálně pracovali a večer si šli na pět minut stoupnout na roh s kloboukem, abychom si dovyžebrali zhruba jedno procento svého výdělku. Přesněji řečeno: jako bychom na rohu s kloboukem v ruce dnem navrch museli napřed vytáhnout peněženku, abychom budoucí dárkyni vysolili 1% svého výdělku z normálního zaměstnání, který ona pak může použít na co ona chce. A poté od ní přijali dar – poukázku s nominální hodnotou ve výši dvou procent našeho předchozího výdělku, který pak můžeme použít jen na to, co dárkyně schválí.

Co kdybychom těch pět minut věnovali radši práci? Nebo o 1% snížili zbytné výdaje? Nebo kombinovali obé?

Dotace z jiných států jsou v principu špatné už jen třeba kvůli tomu, že si jimi někdo snaží koupit (přinejmenším) naši vděčnost. Pokud s úspěchem, snižuje naši suverenitu. Nebo snad nemáme být vděčni za strukturální fondy? Pak ovšem budeme morálně odsouzeni jako nevděčníci. Vděčni, nevděčni, obě volby budou špatné. Řešení je nebrat a pak nebudeme mít dilema.

A pokud existují celokontinentální projekty, na kterých chceme spolupracovat s ostatními státy, pak rozhodnutí, zda na ně vydáme peníze, musí plně záviset na české vládě a parlamentu. Ne na úřednících někde v Bruselu.

Spoluúčast a obtíže s čerpáním

I kdyby neexistovaly výše zmíněné morální a zahraničněpolitické konotace unijních dotací, je třeba připomenout, že tyto nepokrývají danou investici stoprocentně. Příjemce musí platit část investice ze svého (rozuměj: z kapes daňových poplatníků). Hlavně však musí později platit provozní náklady, což může být dlouhodobě mnohem více zatěžující pro státní rozpočet nežli samotná počáteční investice. Každý příjemce s radostí hrábl po dotacích z EU s tím, že „s provozními náklady to pak ňák uděláme“. Teď však dojde na lámání chleba a pravděpodobně některé takto investičně financované projekty nebudou mít na provoz. Což se bude řešit tím, že se omezí financování starých, dosud dobře fungujících infrastruktur (jako bych to slyšel: „Přece nebudeme omezovat ty nové, postavené z evropských peněz, že? Co by takovému plýtvání řekl Brusel, že?“).

Příjemci dotací jsou navíc zatíženi dvojitou regulací a tudíž dvojnásobnou byrokracií, neboť zároveň je třeba plnit jak české zákony, tak i bruselská, stále přísnější, pravidla. Mnohdy je obtížné splnit obé najednou a příjemce se vystavuje dilematu: buď se snažit plnit pravidla na 100% (ale pak nečerpat plně dotace) nebo čerpat dotace na 100 % (a vystavit se riziku popotahování za neúplné plnění pravidel).

Neoptimální využití

"Můžeme jen hádat, kolik desítek miliard jsme vyhodili do luftu, protože šly na nesmysly.“ Ne, to nejsou moje slova, i když bych je klidně podepsal. To cituji našeho prvního eurokomisaře Pavla Teličku.

Občas vyjde článek o hrozbách zastavení toku financí z unijních fondů nebo neschopnosti plně je dočerpat (např. Lukl: Česku hrozí ztráta až 30 miliard korun z evropských fondů, 17.9.2013, nebo ROP Střední Čechy hrozí pozastavení, varovala Evropská komise ČR, 17.9.2013, nebo Vláda: Česko přijde o 70 miliard eurodotací, 17.9.2013, nebo Chládek: Z programu EU na výzkum hrozí ztráta až deset miliard, 6.5.2014, nebo Česko nevyčerpá z fondů EU až 63 miliard Kč, uvedlo MMR, 6.3.2014).

Poté mne vždy jímá dvojitá hrůza. Proč? Pro pochopení stačí citovat z jednoho výše zmiňovaného článku „Vláda: Česko přijde o 70 miliard eurodotací“: „Hlavní riziko ovšem leží v jednotlivých programech. Až o 14 miliard může letos přijít program Životní prostředí, kde se nedaří investovat do snižování emisí kysličníku uhličitého a do stavby nových čistíren odpadních vod. Zpoždění je tak velké, že dotační úředníci nemají k dispozici dost dokončených projektů, které by mohli do Bruselu poslat. ... Stejně vážné problémy má Integrovaný operační program, o který se dělí ministerstva práce, kultury, vnitra, zdravotnictví a pro místní rozvoj. Nedaří se čerpat prostředky na sociální integraci a na opravu kulturních památek, proto program zřejmě koncem roku přijde o pět miliard.

Za prvé mne jímá hrůza už z toho, že „optimálním“ využitím peněz se rozumí to, co rozhodne česká komise a bruselský úředník podle Evropskou komisí schválené šablony (a rozhodne třeba o zbytečné investici do snižování emisí kysličníku uhličitého). A za druhé proto, že ČR je pod časovým tlakem, což s sebou přinese ještě horší než obvyklý špatný výběr z nabízených projektů, protože je přeci nutné čerpat a čerpat a čerpat ... (viz též pozn. pod čarou B).

Korupce, rozkrádání a jánabráchysmus

Když evropští oficiálové přiznají, že evropské fondy jsou rozkrádány ve velkém, (Stolen EU funds in the billions, top official says, 18.9.2013) tak většinou jen v případě, že to mohou použít ve prospěch utažení šroubů (jiné řešení je ani nenapadne) - tentokrát jako argument pro vznik evropského žalobce. Nicméně i přesto o korupčních kauzách spojených s unijními dotacemi toho již bylo i v českých mainstreamových médiích napsáno tolik (1, 2, 3, 4, 5 ...), že nemá cenu toto téma příliš rozvíjet. To samé platí o střetu zájmů rozdělujících a příjemců (Česká Hospodářská komora se prý dostala k penězům EU podvodem, 16.1.2014, nebo Německá europoslankyně: Babiš v čele financí může ztížit spolupráci EU a Česka, 27. 3. 2014, nebo Europoslankyně: Babiš v čele financí představuje konflikt zájmů, 27.3.2014).

Zajímavější je, co by se mělo stát po případném zániku strukturálních fondů.

Říkám-li, že je lepší nemít žádné evropské dotace a recipročně neplatit do evropského rozpočtu a zároveň nepřebírat jejich nevýhodnou regulační legislativu, tak vzápětí mnozí odpovídají: “Dobře, chápu, že sice v přímých platbách na tom budeme hůře, ale že to si vynahradíme na té nepřijaté legislativě, která nás stojí mnohem více. Ale kdo pak by ty námi do rozpočtu EU nezaplacené peníze, které by našemu státu zůstaly, rozděloval? Naše ministerstva? A tentokrát bez přídavné kontroly z Bruselu? Proboha, jen to neééé!!!

Chápu je. Nemají valné mínění o našich rozdělovačích. Vládne velká nedůvěra ke státní správě. Lidé nevěří, že ministerští či regionální úředníci budou rozdělovat vybrané peníze vždy spravedlivě a jen na potřebné projekty, bez korupce a jánabráchysmu, a že budou dobře hospodařit s majetkem státu.

Na to lze odpovědět jediné: Stát by měl od lidí méně vybírat na daních, méně přerozdělovat a měl by spravovat menší objem majetku. Pak na ten menší objem přerozdělovaných peněz (poměřováno k HDP) bude nepoměrně lépe vidět. Menší počet projektů placených z veřejných peněz na stále stejný počet investigativních novinářů a hospodářských kriminalistů znamená efektivnější využití prostředků a větší pravděpodobnost odhalení případných nekalostí. To bude působit jako automatická brzda proti korupci, kterou nelze bagatelizovat jako jistý poslanec jisté nominálně pravicové strany slovy „Aféry byly, jsou a budou“.

-----

Na závěr lze jen ještě jednou zopakovat: Nejlepší by bylo neplatit a nečerpat.

Pozn. pod čarou A: Pokud by nešly fondy zcela zrušit (a zároveň zrušit příspěvek do EU a nepřebírat její zákonodárství), pak by takové peníze z EU bylo nejlepší využít na reformu penzijního systému. Deficit jeho účtu po dobu reformy by byl umenšován právě těmito prostředky. Jednoduché, jasné, účelné použití. V důsledku by redukovalo hrozbu možného budoucího živoření stárnoucí populace. Zbývá jen to vyjednat v Bruselu. ANO, toť výzva pro skvělého vyjednavače Teličku ...

Pozn. pod čarou B: Nebylo by v tom kalupu lepší vybrat jeden gigaprojekt, který by spolkl všechny eurodotace naráz? Třeba stavbu pyramidy u Řípu, větší té Cheopsovy. Sice nic provozuschopného nezískáme, ale bude to mít jednu nespornou výhodu: nemusíme platit provozní náklady. Pyramida může pár tisíc let bez problémů zvětrávat. Naopak, se zvětšující se omšelostí se bude její přitažlivost pro turisty zvětšovat. Pěkná investice do budoucna, že? A pokud i poté ještě nějaké nevyužité desítky či stovky miliard zbudou, můžeme vedle postavit ještě jednu pyramidu na špici. To aby nám časem australáci nevyfoukli turistickou klientelu.

CerpaniKorumpuje.jpg

Autor: Pavel Strunz | sobota 10.5.2014 23:58 | karma článku: 20.03 | přečteno: 826x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 797 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 756 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 21.54 | Přečteno: 296 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.56 | Přečteno: 515 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 30.84 | Přečteno: 5495 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...