Lapálie a nezastupitelní zastupitelé

27. 09. 2014 23:57:44
Sliby před komunálními volbami v Praze gradují. Kandidáty jsou vynášena taková esa jako kteréže metro si kdo zaslouží a které je naopak zbytečné. Či jak se prý dá zatočit s hazardem . Na billboardech je možno vidět třeba i závazek "Uklidím Prahu", slyšet úvahy o tzv. jízdném „zadarmo“, či dokonce spatřit slib "Vrátíme vám Prahu". Díky, jsou to mohutné závazky, ale mne by spíš potěšilo, kdyby se radnice a úřady městských částí vrátily ke zlepšování života obyvatel i v celkem drobných záležitostech.

Existují spousty zdánlivých maličkostí, kterými by se magistrát a hlavně úřady městských částí mohly zabývat. Jsou to namátkově opotřebované až neviditelné vodorovné dopravní značení, možná kolizní místa v silniční dopravě, čisticí a kropicí vozy nesmyslně jezdící v září po rušných tazích v době ranní dopravní špičky nebo nečitelné jízdní řády veřejné dopravy (obzvláště za tmy a vlhka). Dále se občané alespoň v některých městských částech jistě setkali i s problémem dlouhodobě zúženého nebo neexistujícího průchodu po chodníku, např. z důvodu příliš bujné vegetace.

Přitom to mohou být takové lapálie, které sice člověka štvou, ale nikdy to nepřesáhne mez, za kterou by se již rozhodl věnovat problému svůj čas, a šel či napsal či zatelefonoval na příslušný odbor městského úřadu. A kde úřad nemá podnět, tam nekoná. V Praze je to jiné než na malém městě či na vesnici, kde úřednice či úředník žije a zná tedy celou obec a její případná problematická místa; pokud něco neví, dozví se to nejpozději večer v hospodě. V Praze mnohdy úřednice a úředníci ani nebydlí v dané městské části, a i kdyby bydleli, tak jsou tyto městské části mnohdy co do počtu obyvatel a rozlohy větší, než krajská města - a celou čtvrť v její časové proměnlivosti jedinec neobsáhne.

Kdo může úředníka příslušného odboru upozornit, aby se třeba zaměřil na K+R parkoviště, které je nebezpečné, protože se z něj nedá vyjet bez akcelerace vozu formule jedna? Zdrojem informací z terénu by teoreticky mohli být pro úřady městští strážníci. Ovšem za prvé mne docela překvapila informace, že z 2500 městských strážníků v Praze je jen 500 pochůzkářů (očekával bych přesně opačný poměr). A za druhé není možné si dělat iluze o tom, že městští strážníci z vlastní iniciativy budou úředníky upozorňovat na drobné nedostatky. V popisu práce to zřejmě nemají.

Kdo tedy nejlépe může úředníka příslušného odboru upozornit, aby se šel podívat například na to, kde se důležité dopravní značení cudně skrývá za větvemi, kde v chodníku zeje nebezpečná díra nebo kde pravidelně nastává znečistění?

V každé městské části máme desítky zastupitelů. To jsou bezpochyby zodpovědní lidé, kterým kvalita života v jejich čtvrti není lhostejná. Apeluji tímto právě na kandidáty na zastupitele, aby – pokud budou zanedlouho zvoleni - nemávali rukou nad drobnými nedostatky, které na veřejných místech okolo svého bydliště vidí, ale aby tyto oznamovali příslušnému odboru úřadu, do kterého budou chodit na zasedání zastupitelstva.

Takovíto zodpovědní zastupitelé si mohou všímat problémků například v oblasti dopravy. Ne všude je ideální umístění přechodů pro chodce. Někdy jsou na opravdu nebezpečných místech, třeba s nástupním prostorem za zídkou či velkým košem na odpadky doplněným tlustým sloupem veřejného osvětlení (*), o který je navíc třeba opřen reklamní poutač. Za těmito překážkami může projíždějící řidič lehce přehlédnout malého školáka chystajícího se přejít. Některé přechody jsou doslova vražedné. Například ty, ke kterým lidé schází ze srázu či ze schodů nebo které vedou přes čtyřproudou rušnou ulici (**).

Když už to architekt či dopravní expert navrhl špatně a někdo další to zkolaudoval, neznamená to, že to tak musí zůstat donekonečna. Pokud zodpovědný zastupitel upozorní příslušný odbor úřadu městské části, pak by jeho pracovníci místo pouhého hlídat plnění regulací a nařízení, zákonů a vyhlášek od stolu a počítače zabrousili občas i do terénu a uvažovali o řešení. Vedle kancelářského administrování deseti a stamilionových investic typu stavba nové radnice či nového tunelového komplexu by úředníci řešili i sice zdánlivé detaily, ty však usnadní v souhrnu každodenní život obyvatelům čtvrti.

Pak by se již někdo věnoval tomu, že jsou někde špatně seřízená světla, která neumožní bezpečné přecházení (***). Někdo na úřadě by už věděl i o nelogických návaznostech spojů či odjezdech dvou různých linek veřejných dopravních prostředků stejným směrem ve stejný čas - a pak třeba půlhodiny nic.

Vím, že úřad městské části nemá v mnoha záležitostech pravomoc – nemůže sám od sebe měnit dopravní značení či přeštelovávat světla na přechodech. Ale může na příslušná místa (např. na správu komunikací) dát podání s žádostí o řešení. To bude mít samozřejmě mnohem větší váhu, nežli individuální podání od občana.

Zastupitelé a poté i úředníci si mohou všímat i toho, kde a kdy nastávají „pravidelná“ zpoždění linek MHD (nemám na mysli mimořádné události). Dopravní podnik by pak mohl na popud úředníka úřadu městské části zohlednit „pravidelná“ zpoždění linky v jízdním řádu. Vím ze zkušenosti, že jako prostý občan nemá člověk šanci, aby se takovým návrhem Dopravní podnik vážně zabýval.

V neposlední řadě bych se přimlouval i za tlak na větší ohleduplnost řidičů MHD. Samozřejmě ne všech, ale některých. Viděl jsem již mnohokrát babičku opírající se o hůlku a nastupující do autobusu a netrpělivého řidiče o sto šest spouštějícího zvukový signál "Opusťte dveřní prostor!". Jakmile její záda protnula rovinu dveřního otvoru, dveře zavřel a šlápnul na to. V lepším případě se babička stačila před akcelerací chytit tyče. Avšak dojít k sedačce a posadit se už nedokázala. Od řidiče mimořádně hulvátské (****). Zřejmě by však tento problém v budoucnu vyřešila konkurence v autobusové dopravě lépe než úředník.

Drobná zlepšení v souhrnu mohou ovlivnit život pražana stejně, jako velké projekty. Rád bych tedy na závěr ještě jednou apeloval na zastupitele všech stran a hnutí bez rozdílu: Buďte všímaví a i u drobných problémů dávejte podněty úředníkům. Zastupitelé by však při oznamování lapálií měli vždy dodržovat jednu zásadu: směřovat ke zlepšení života obyvatel, nikoliv ke zbytečné buzeraci majitelů soukromých budov a pozemků.

Úřednicím a úředníkům přeji, aby se snížilo množství regulací, ke kterým musí úřad vést agendu. Pak by mnoha z nich zbylo více času na tolik potřebnou terénní práci.

----------------

Pozn. pod čarou:

(*) Např. u Výstaviště, přechod u tramvajové zastávky směr Nádraží Holešovice.

(**) Jako například ten u Katastrálního úřadu na Praze 8 přes čtyřproudou silnici, kde navíc vyjíždějí autobusy z frekventované zastávky a na druhé straně auta odbočují doleva ke Katastrálnímu úřadu.

(***) Příkladem budiž Bubenská ulice blízko křižovatky s Veletržní, kde na přechodu od stanice železnice Praha-Bubny směrem k Veletržní prakticky není možno bezpečně přejít.

(****) Když to srovnám s řidiči hromadné dopravy ve Švýcarsku, tak je to nebe a dudy.

Autor: Pavel Strunz | sobota 27.9.2014 23:57 | karma článku: 6.77 | přečteno: 230x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 801 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 760 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1144 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 627 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...