Brzdná dráha nesmyslu

5. 10. 2014 1:36:56
Uvádí se, že ročně v Praze zahynou pod tramvají tři lidé a asi padesát je jich při střetu s tramvají těžce zraněno. Jsem přesvědčen, že značnou část té statistiky má na svědomí výjimka pro tramvaje na přechodu pro chodce - zebře. Když se zaváděla obecná přednost chodců na zebře (velmi nevhodným způsobem, ale to je téma na samostatný článek), tak Dopravní podnik hl.m. Prahy si vymohl (a zákonodárci to schválili), že tramvaje mají na zebře vždy přednost. Ročně tato výjimka stojí několik lidí život či těžké zranění.

Pražský dopravní podnik si vymohl výjimku na zebře i pomocí srovnávání tramvaje s vlakem. A to i když tyto dva dopravní prostředky jezdí úplně v jiných podmínkách.

Někdo by mohl argumentovat, že i v Německu mají tramvaje na přechodu (zebře) přednost. Nicméně by tím srovnával nesrovnatelné. Například v Berlíně je zeber neskonale méně a nepamatuji se, že bych tam narazil na nějakou jdoucí přes tramvajové koleje. To nevylučuje, že takové někde existují, ale je jich ve srovnání s Prahou určitě řádově méně.

Někdy (ale ne vždy) jsou v Praze zebry přes tramvajové koleje vybaveny v nástupním prostoru pro chodce žlutým, více či méně vygumovaným nápisem „POZOR TRAM!“. Tím si správa komunikací a dopravní podnik zřejmě myslí, že je vše vyřešeno. Mohu je i zákonodárce ubezpečit, že ani zdaleka není.

PozorTram_72128.jpg

Podle dostupných údajů je jedním z nejnebezpečnějších úseků v Praze z hlediska střetu chodce s tramvají úsek Hellichova – Újezd. Není se co divit. Tato turisticky zajímavá oblast je plná cizinců, kteří neznají pražské pravidlo, že „tramvaj má na přechodu vždy přednost“. Vidí zebru a jdou, jisti si zebrovým dopravním značením (používaným v celé Evropě, možná dokonce celosvětově), mnohdy se ani nerozhlédnou natož aby se podívali dolů pod nohy, kde je nápis „POZOR TRAM!“. Samozřejmě, že se turisté radši kochají krásami Prahy a ty pod nohami na dláždění neleží. I kdyby nápis zahlédli, ne každý Holanďan či Japonec rozumí slovu „Pozor“.

Pražská tramvajovo-zebrová výjimka by měla dělat vrásky nejen cizincům, ale i místním. Přinejmenším proto, že pohled na jakéhokoliv člověka, tedy i turistu drceného tramvají není pěkný. Ale i proto, že cizinec, který zde přišel k úrazu, se do Prahy těžko bude chtít vydat znovu. Jistě si postěžuje i svým příbuzným a známým. Takže pražští podnikatelé v pohostinství a ubytovacích službách přijdou po každé nehodě o několik zákazníků.

Avšak i rodilí Pražští chodci mají občas problém přehodit v mozku vmžiku výhybku ze schématu „vozovka-zebra“ na schéma „vozovka-koleje-zebra“, pokud dané místo neznají. Zvláštní kapitolou jsou pak roztěkaní školáci.

Zákony by měly být maximálně jednoduché a bez zbytečných výjimek. Když je na zebře ten nejzranitelnější účastník silničního provozu, tzn. chodec, chráněn, pak by přednost pro chodce měla být opravdu téměř absolutní (zřejmá výjimka: vozy záchranné služby - ta platí ale všeobecně, nejen pro zebru).

Řešením by bylo zrušení nesmyslné výjimky - přednosti tramvaje na přechodu pro chodce. Tramvajáci by pak před zebrami nejezdili rychlostí 50 km/hod (s brzdnou drahou 56 metrů), ale rychlostí 30 km/hod (s brzdnou drahou jen 20 metrů). A ať mi dopravní podnik netvrdí, že řidič nezná záludnosti trasy, po které každodenně jezdí a že neví, kde se na ní přechody nacházejí a kde si tedy musí dát pozor a snížit rychlost.

Na druhou stranu - některé přechody by bylo lepší zrušit, čímž pádem by i tramvaje jezdily plynuleji. Jsem toho názoru, že by bylo vhodné zrušit nejen některé, ale dokonce mnohé přechody, nejen ty přes koleje. To je téma související s výše zmíněným zavedením přednosti chodců na zebře před zhruba patnácti lety bez vytvoření technických podmínek pro takovou změnu – ... a je to na samostatný článek.

Autor: Pavel Strunz | neděle 5.10.2014 1:36 | karma článku: 11.57 | přečteno: 712x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 801 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 760 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1144 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 626 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...