Mediální hamburger za paušál

9. 03. 2015 21:49:36
Senátor Veleba navrhl zmírnit povinné TV poplatky a prezident Zeman ho podpořil. Je třeba se připravit na nejhorší. Na krach České televize (ČT).

I když změnu v koncesionářských poplatcích navrhl právě senátor Veleba a je to zřejmě důsledek paktu o neútočení Babiš - Zeman (viz též pozn. pod čarou A) , je nutno se tím vážně zabývat. Je třeba se připravit: ČT, až jí omezí koncesionářské poplatky, nejspíš zkrachuje. A co se, probůh, stane pak?

Co jen budeme například dělat s penězi ušetřeným na koncesionářských poplatcích? Chudým je hej, ti mají užití jasné - využijí je na povinný příplatek za obnovitelné zdroje energie, zhruba je to stejná částka. Ale co bohatí a střední třída? Jen aby ty prachy navíc nezneužili na něco jiného než na kultúru ... Na to by někdo měl přeci dohlédnout, ne?

A o co s koncem České televize nenávratně přijdeme:

Na ČT1 přijdeme o televizní kanál, který je tak skvělý, že je ... k nerozeznání od těch průměrných komerčních televizních kanálů. A ty ho tedy jistě dokážou bez problémů nahradit, i bez vynucených koncesionářských poplatků.

Na ČT2 přijdeme například o pořad “Leteční stíhači v boji”.
I když ... takové a jiné dokumentární a kulturní pořady jistě bude vysílat jiný kanál (který si na svůj provoz vydělává bez vynucených koncesionářských poplatků), bude-li o takové pořady mezi diváky zájem. A nebude-li dostatečný pro celý jeden televizní celoplošný kanál, jistě je bude lze pořídit z jiných než televizních nosičů, např. z internetového vysílání.
Zbývá Večerníček, který ovšem stejně my, leteční nestíhači v boji, nestíháme.

Na ČT Sport přijdeme o strašnou spoustu nádherných sportovních přenosů.
I když ... jistě je bude vysílat jiný kanál (který si na svůj provoz vydělává bez vynucených koncesionářských poplatků), pokud o ně bude zájem. A to bezpochyby bude – co Čech, to sportovec.

Na ČT D přijdeme o dětské pořady, které by jistojistě vysílal jiný kanál (bez vynucených koncesionářských poplatků), pokud o ty pořady bude zájem.

Dále přijdeme o dotace do produkce filmů, které ČT zhusta poskytuje. Někdy do dobrých, někdy do špatných filmů, ale dozajista především kamarádům a z peněz, které České televizi jsou lidé nuceni posílat z úplně jiných důvodů – pro zajištění veřejnoprávní vysílací služby. Tím ČT konkuruje v ryze zábavní komerční oblasti privátním investorům v oboru produkce filmů. Jak to, že antimonopolní úřad ještě nezasáhl?

Z počinů ČT, o které nakonec také přijdeme, zbývá zpravodajství ČT24. A mám dojem (a teď již zcela vážně), že o to tu jde především. Všechny ostatní kanály ČT jsou atrakce pro diváky, placené paušálem, ze kterého není pro vlastníky televizních přijímačů úniku (a je to tedy nerozeznatelné od něčeho, co je zadarmo). Po shlédnutí těch atrakcí divák shlédne i to zpravodajství ČT (zdánlivě zadarmo), které nemá co do rozsahu konkurenci, protože má zajištěné zákonem příjmy. To žádné jiné potencionální konkurenční zpravodajství, zvažující výdaje a výdělek, mít nemůže, ač by bylo sebekvalitnější. Z divákova koncesionářského poplatku putuje vše jen do finanční rozvahy ČT. Kde není konkurence, není ani kvalita a my dostáváme zpravodajský hamburger.

---
A do toho vstoupí místopředseda Kupka z ODS s obavou že, cituji: „Na rozkolísané české mediální scéně jsou média veřejné služby jednou z posledních opor nezávislé žurnalistiky, férové politické soutěže a svobody projevu. Zdravý rozum a pud sebezáchovy velí taková média chránit - ne oslabovat."

Jakápak nezávislá žurnalistika? Je to jednoduše skoromonopolní televizní žurnalistika, do které se promítají názory a vize těch, kteří ji ovládají, a to aniž by nesli kůži na trh za kvalitu a výsledek. Ať mi nikdo nenamlouvá nic o nezávislosti. Když někdo má vliv na vysílání, výběr témat, moderátorů, řazení informací, pak vždy ho bude ovlivňovat podle svého ideového zaměření. A to ať se již televize označuje za “veřejnoprávní” nebo třeba za “marťanskou”. Problém je jen v tom, že v tom prvním případě (“veřejnoprávní”) se tváří jako nezávislá (a někteří tomu i věří), kdežto v tom druhém případě (“marťanská”) nikoliv, a každý ví, že plní zadání někoho - v tom konkrétním případě Marťanů.

Nevím přesně, na co výrazem “rozkolísaná česká mediální scéna” pan místopředseda ODS Kupka naráží. Ale pokud naráží na mediální impérium pana Babiše a myslí si, že pro ODS je aktuálně lepší nechat veřejnost manipulovat Českou televizí radši než Babišem vlastněnými médii, pak je to velmi krátkozraké. Babišovy mediální akvizice jsou důsledkem existence České televize, neměly by být proto jejím důvodem.

Místo svíčkové bereme mleté maso v gumové žemli. ČT nám nabízí levné (přesněji: za paušál) hamburgery zábavy, ke kterým nám přibaluje manipulativní a navíc téměř monopolní salát zpravodajství (viz též pozn. pod čarou B) . V takovém prostředí nemůže řádná konkurence vyrůst a budou vyrůstat jen mediální impéria babišovského typu, kterým primárně nejde o zisk z kvalitního zpravodajství jako takového. Těm jde o sekundární zisk, kterého dosáhnou ovlivňováním voličů - a po zvolení do parlamentu ohýbáním zákonů ve svůj prospěch (např. typu dotace bioplynovým stanicím nebo zelená nafta).

ČT pokrucuje trh se zábavou (šoubyznys) a také - a to hlavně - pokrucuje trh s informacemi. Žádná jiná televize nemá takové prostředky a navíc bez ohledu na to, jak moc je její produkce žádána. Je tedy v každém ohledu lepší nemít jednoho velkého televizního molocha, ČT, ale radši více televizních, vzájemně si konkurujících, zdrojů informací.

Jsem tedy pro privatizaci naprosté většiny ČT, možná až po rozdělení, po částech. Zbytek (s řádově nižším rozpočtem, nežli má současná ČT, viz též pozn. pod čarou C ) ať je pak klidně transformován v jednokanálovou vládní hlásnou troubu, o kterém se nicméně bude obecně vědět, že to je vládní hlásná trouba. V historii existovali drábové, kteří vybubnovávali na náměstích rozhodnutí vrchnosti - dnes tedy může takovýto vládní televizní kanál dávat na vědomí vládní aktivity a stanoviska, případně zprávy z krajů. Tato vládní hlásná trouba by byla naplno využitelná zejména v případě ohrožení státu – informovala by obyvatelstvo nezávisle na tom, kdo je vlastníkem ostatních (privátních) médií.

----------------

Pozn. pod čarou A: A tento pakt pravděpodobně skončí stejně jako pakt Ribbentrop-Molotov, útokem nejpozději v příštích prezidentských volbách, pro které Babiš již pěstuje svou květinku, nejspíš v Bruselu.

Pozn. pod čarou B: Může si v tomto prostředí dovolit jakákoliv jiná televize např. svého téměř stálého zpravodaje na Ukrajině?

Pozn. pod čarou C: Tím řádově nižším rozpočtem, který by byl hrazen ze státního rozpočtu, mám na mysli třeba cca 0.2 promile HDP (zákonná fixace, kterou lze zvýšit jen ústavní většinou či referendem).

Autor: Pavel Strunz | pondělí 9.3.2015 21:49 | karma článku: 21.78 | přečteno: 543x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 801 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 760 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1144 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.43 | Přečteno: 604 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3853 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 369 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...