Proti bezbřehé xenofilii

18. 08. 2015 19:59:26
Někteří vědci sepsali a podepsali petici odsuzující vzrůst xenofobie ve společnosti v České republice.

[xenofobie: projev chování, který spočívá v nedůvěře, odporu a nepřátelství ke všemu cizímu]

S mnohými větami z petice se dá obecně souhlasit (např. následující věta pojednávající o zpravodajství je přímo geniálně ušitá na míru některým mainstreamovým médiím: "Ověřujme si informace, které utvářejí naše názory – mnohdy stačí několik kliknutí na internetu, abychom odhalili lži, tvářící se jako spolehlivé zpravodajství.").

Nicméně aktivita vědců by se neměla zastavit v půli cesty a měla by petici podložit fakty. Obecné proklamace a krásná slova lze psát tím či oním směrem a můžeme jim věřit nebo nemusíme. Vědci by však své vývody měli podložit fakty a analýzami - aby bylo kde si "ověřovat informace, které utvářejí naše názory", aby opravdu "stačilo několik kliknutí na internetu, abychom odhalili lži, tvářící se jako spolehlivé zpravodajství."

Mám proto pár otázek pro vědce - signatáře, zejména ty z humanitních oborů. Pokud neznají signatáři na základě svých analýz odpovědi, je nutno alespoň dočasně označit petici za xenofilní [xenofilie: přehnaná, často neurotická záliba ve všem, co je cizí], neboť nevíme, do čeho jdeme (a někteří to přesto bez rozmyslu vítají).

1) Nelze bez následků chrstnout vodu do kyseliny sírové. Ale ani sůl nemůžete cpát do vody donekonečna v domění, že se všecka rozpustí. (Aneb věta z petice "Vyzýváme vás [politiky], abyste ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali skutečné potřeby a možnosti").

Mezi signatáři je spousta sociologů. Provedl některý z nich studii, kolik uprchlíků a jakým tempem je schopna pojmout Česká republika z konkrétní kulturní oblasti, tak, aby nebyl narušen sociální, etnický a náboženský smír? A aby nebyly vyprovokovány a umocněny xenofobní nálady původního obyvatelstva, které by vedly k etnickému či náboženskému násilí z obou stran? A aby existoval u původního obyvatelstva, kterému je Česká republika domovem především, permanentní pocit bezpečí? Mám pocit, že počet potencionálních uprchlíků, které jsme schopni přijmout např. z Dánska (pokud by tam hypoteticky nastala občanská válka nebo např. ekoteroristická diktatura), je diametrálně odlišný od počtu imigrantů, které jsme za výše uvedených podmínek schopni přijmout např. z Jemenu či Eritreje.

Neexistuje-li taková studie, co brání jejímu vzniku? Bůh politické korektnosti?

2) Poučení pro budoucnost (aneb věta z petice "snažme se porozumět skutečným příčinám zla").

Podepsaní vědci a vědkyně jsou velmi znepokojeni prudkým nárůstem xenofobie ve společnosti. Lze vyvodit, že nárůst xenofobie vznikl jako reakce na vzedmutou imigrační vlnu. Udělali příslušní vědci z humanitních oborů analýzu prapůvodních příčin utečenecké krize tak, aby se z ní politici mohli pro budoucnost poučit a neopakovali stejné chyby (například se nesnažili exportovat demokracii jinak, než vlastním příkladem)? Dále: Udělali příslušní vědci z humanitních oborů analýzu příčin zvýšené ekonomické imigrace (pozor: to není to samé co v předchozí větě!) tak, aby se z ní politici mohli poučit a neopakovali předchozí chyby (například nebránili volnému obchodu s domovskými zeměmi ekonomických imigrantů)?

Požadují příslušní vědci neústupně dostatečné zveřejnění výsledků těchto analýz v médiích, i když by tím odhalili chyby dřívějších či současných politiků, domácích, evropských či světových?

3) Opravdu jen manipulace? (aneb věta z petice "nešiřte vykonstruované senzace a paniku").

Jsou vědci přesvědčeni na základě analýz dat, že ve všech případech zveřejněných médii (např. o vzrůstu kriminality ve Švédsku údajně v korelaci s imigrací, či o teroristických útocích jistých skupin ve Francii, nebo o nepokojích iniciovaných na přistěhovalci obývaných předměstích velkých měst tamtéž, případně o procentuálním zastoupení lidí se sklonem k extremismu u jistých kultur, nebo i o aplikaci práva šaría v některých městských obvodech evropských zemí) se jedná o manipulaci veřejností a neopodstatněné vyvolávání strachu? Že jsou to vždy jen jimi zmiňované "falešné důvody ke strachu"? Pokud ano, pak ať tyto zprávy jednotlivě vyvracejí na základě svých sociologických analýz.

4) Jak podpořit zejména ty potřebné (aneb věta z petice "Ti skutečně potřební musí být přijímáni a integrováni na základě individuálního a spravedlivého výběrového procesu, aniž by je předem diskvalifikovala jejich etnická či náboženská identita.")

Mají sociologové, politologové a psychologové metodu, jak účinně, masově, rychle a bez korupce oddělit ty opravdu pomoci-potřebné uprchlíky před politickým pronásledováním či válkou od ekonomických imigrantů nebo dokonce potencionálních využivatelů špatně nastavených sociálních systémů některých evropských zemí? Ti druzí a třetí svým přílivem paralelně s těmi prvními zahlcují azylové systémy evropských zemí, a tím pádem podněcují nálady starousedlíků i proti těm opravdu pomoci potřebným.

Pokud ano, sem s tou metodou! Domácí i evropští politici takové vědce jistě zahrnou grantovým zlatem.

5) Ti nejpotřebnější.

A ještě něco více osobního. Nedávno jsme i u nás vzpoměli na skvělého sira Wintona u příležitosti jeho skonu.

Je některý ze signatářů petice ochoten udělat něco pro ty nejpotřebnější - děti zasažené válkou či diktaturou? Tak, jako to udělal sir Winton? Je někdo z nich (nebo těch, kteří po něm chtějí přejmenovat hlavní nádraží v Praze) ochoten soukromě zorganizovat něco podobného pro syrské děti ohrožené Islámským státem? To znamená sehnat pěstounské rodiny, ochotné k jejich přijetí; získat sponzorské dary na plánovanou akci; přesvědčit (nebo snad podplatit?) státní úředníky, kteří mají na starosti imigraci, aby přivřeli oči zejména v tomto případě (nikoliv v případech ne tolik potřebných imigrantů z jiných zemí); dále přesvědčit rodiče malých Syřanů, aby v zájmu svých dětí tyto poslali samotné do vzdálené České republiky a to do doby vítězství na diktátorským Islámským státem; vyřešit otázky spojené např. s tím, co se s děckem stane, když rodiče v Sýrii ve válce zahynou; a nakonec zorganizovat oficiálně samotnou přepravu a rozdělení do pěstounských rodin (nelze pochopitelně využít služeb ilegálních převaděčů).

Autor: Pavel Strunz | úterý 18.8.2015 19:59 | karma článku: 41.31 | přečteno: 2581x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 797 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 756 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 12.76 | Přečteno: 129 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 206 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 31.14 | Přečteno: 599 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 572 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.74 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...