Nebezpečnostní intermezzo

11. 09. 2015 0:00:01
Třináct a půl roku nám politici říkali „ochráníme vás, v boji s terorizmem nikdy nepolevíme“. Pak jakoby na to přes noc zapomněli.

Po 11.9.2001 nastala éra, kterou lze nazvat „radši bezpečnost nežli svobodu“. Opatření na zajištění bezpečnosti byla všudypřítomná a stále intenzivnější.

Bojem proti terorismu se zdůvodňovalo ledacos. Do letadla si od té doby nesmíte vzít ani nůžky na nehty. Bojem proti terorizmu a bezpečností občanů Západu se zaštiťovaly mnohé vojenské operace. Kvůli němu se měnily vojenské doktríny. Po následných útocích v Madridu, Londýně, a nyní i Paříži se bezpečnostní opatření ještě zesílila. A politici nám vtloukali do hlavy, že je to nutné pro naši ochranu.

Americká výzvědná služba NSA nasazovala odposlechy na všechny možné i nemožné potencionální teroristy. Zdůvodnění: islamistický terorismus. Přitom šmahem to brala i s občany, kteří nemají s terorismem nic společného. V tom jí sekundovala německá výzvědná služba BND a informace o svých spoluobčanech dodávala NSA na zlatém podnose.

Francouzi nestíhali hlídat všechny občany s teroristickými sklony, zejména ty, kteří jim občas odletěli na Blízký východ a zase se po čase vrátili. Podezřelých bylo prostě příliš mnoho. Je to pro ně důvodem pro zvýšení počtu policistů a prostředků na sledování a zpřísnění zákonů. A samozřejmě zintenzivnění kontrol na letištích a hranicích.

Prakticky jakékoliv zdůvodnění jakéhokoliv nového bezpečnostního opatření alespoň zmiňovalo hrozbu terorismu, pokud na ni to zdůvodnění nebylo už přímo založeno. Dokonce nás už i svlékli na letištích 3D celotělovými skenery a vtloukali nám do hlavy, že je to pro naši bezpečnost. Letecké společnosti musí příslušným orgánům poskytovat seznamy pasažérů. Kdo letí na poslední chvíli je automaticky podezřelý a je řádně proklepnut.

I u nás se utahovaly zákony tak, abychom se cítili bezpečněji. Rozhodně jsme museli zavést biometrické pasy pro občany, takže veškeré rozpoznávací údaje o nás jsou již v databázích. Navíc jsme přejímali i unijní legislativu. A abychom snesli doprovodnou ztrátu svobody, tak na nás nikdy nezapomněli vytáhnout zaklínací formuli „terorismus“. I slavný evropský zatykač byl zdůvodňován bezpečností. Jakmile se použilo slovo terorismus, hned šlo prosazení evropského zatykače hladčeji.

Jako čert kříže jsme se obávali teroristů z islámských zemí. Jakékoliv podezření na průnik islamistů do Evropy bylo rozsáhle vyšetřováno. Ještě před rokem probíhaly tiskem povážlivé zprávy o tom, jaké je to obrovské bezpečnostní riziko, jestliže se začnou vracet do svých domovských evropských zemí lidé, kteří předtím odešli do Sýrie a Iráku jako vojáci Islámského státu. A jaká opatření na zajištění bezpečnosti bychom měli přijímat. Buď je zpátky nepouštět nebo je hned na hranicích či letištích zatknout.

.... a pak ...

ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ

... náhle nastává těžko uvěřitelný obrat o stoosmdesát stupňů. U-turn.

Itálie a Řecko nechávají denně tisíce lidí z teroristicky rizikových zemí přijít, projít a relativně bez intervence i odejít na sever. A když se někdo pokusí je severněji zastavit, v souladu se svými mezinárodními závazky (a to i bezpečnostními), tak se zvedne vlna zhnusení mezi elitami v té slavné altruistické, ale zároveň sebevědomé a omyl-si-nepřipouštějící západní Evropě, která po pádu komunismu ztratila odstrašující příklad na svých východních hranicích a s ním zřejmě i zdravý rozum.

Němečtí eurofederalističtí politici pak vzápětí pošlou vzkaz do teroristicky rizikových zemí , že uprchlíci ze Sýrie nebudou odmítáni. To je jakoby napovídali lidem na Blízkém východě pohádku o tom, že za devatero horami a šestero státními hranicemi je zaslíbená země, kde létají pečení holubi do huby a odalisky je budou celou věčnost obletovat.

Na to konto přes hranice schengenského prostoru proudí denně až desetitisíce lidí ze států, které byly ještě v nedávné minulosti intenzivně označovány jako potencionální rejdiště teroristů – a téměř nikdo z unijních představitelů o možnosti, že sem přicházejí i teroristé, ani nemukne. Ve svých vystoupeních nyní místo obligátní „teroristické“ vycpávky radši používají zcela prázdné floskule typu „máme málo Evropy, máme málo Unie“.

Ekonomičtí imigranti, kulturně odlišní uprchlíci, ale možná i teroristé či bojovníci islámských fundamentalistů přicházejí ve vlnách mnohdy bez kontroly a bez jakékoliv registrace. Nevíme, jak se jmenují, jakou mají minulost, co si přinesli v batohu, co mají za úmysly, na koho mají kontakty. Nevíme nic. Dokonce ani nevíme, jaké jsou národnosti, v módě je - logicky - vydávat se za Syřany. Obchod se syrskými pasy kvete. U většiny to bezpečnostní problém není, ale u některých určitě ano.

Databáze bezpečnostních služeb jsou tím pádem nanic. Být pracovníkem poctivé bezpečnostní služby státu, tak jsem z toho na nervy. Následné překročení schengenské hranice z Německa třeba do Čech je triviální záležitost. Jednání našich spojenců v boji proti terorizmu, které ke vzniku takové situace vede, považuji přinejmenším za nezodpovědné (a to je velmi mírné slovo).

Nakonec v cílové stanici "Deutschland Hbf", po překonání šestero (!!!) státních hranic, si všichni příchozí mohou říci: veni, vidi, a někteří za čas možná i vici. Obránců a kontrolorů není, stát selhal ve své základní bezpečnostní funkci. Naopak chleba a soli dosytosti, obzvláště když do prvních řad pro kamery jsou postaveny děti a jejich matky. A kdo stojí za nimi, nebo kdo se už vypařil? Nějak tam není vidět. Ale koho by to zajímalo, že? Nyní přeci pomáháme.

Naopak, okřikováni jsou ti, kdo na bezpečnostní rizika poukazují nebo i jen protestují proti „opatřením na zajištění solidarity“ (to není překlep, tak to opravdu eurofederalističtí politici nazývají, viz str. 6 tohoto návrhu evropského rozhodnutí o kvótách na azylanty, o kterém ve středu hlasoval Evropský parlament). Udáním a trestním oznámením u nás čelí ti, kdož v bezmocném rozčilení použijí v diskuzi na internetu ostřejší slovo. Ale i v Německu „Je suis Angelika“ jasně deklaruje, že proti antiimigrantským výlevům na internetu zasáhne s plnou tvrdostí právního státu.

Na „opatření pro zajištění bezpečnosti“ jsme jaksi pozapomněli. Nyní tedy hrají prim „opatření na zajištění solidarity“. Bez ohledu na to, že vynucená solidarita již není solidarita.

---

A až se bezpečnostní rizika v plné nahotě vyjeví? Nuž - to bude přece startovní výstřel pro novou fázi „radši bezpečnost nežli svobodu II“. Nebezpečnostní intermezzo bude zapomenuto, mainstreamová média to zařídí. Stejně jako selektivně zapomněla na arabské jaro, kdo ho podporoval a k čemu to vedlo.

Autor: Pavel Strunz | pátek 11.9.2015 0:00 | karma článku: 28.28 | přečteno: 651x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 797 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 756 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 222 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.38 | Přečteno: 498 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 228 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 30.51 | Přečteno: 5264 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...