Domek z karet

Referendum o vystoupení Británie z EU se kvapem blíží, a protože jsou preference vyrovnané, začínají být europapaláši nervózní. Nervozita je vede k silným prohlášením.

V dubnu prohlásil Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu: “Jestliže Britové opustí EU, budou požadavky na další referenda o vystoupení". Komentátoři si všimli dokonce i toho, že český premiér Bohuslav Sobotka varoval v podobném duchu: jestli se Britové rozhodnou opustit EU, může následovat ‘czexit’.

Později se přidali s varováními další, konkrétně představitelé států G7, což jsou ostatně většinou také šéfové států EU (Merkelová, Hollande, Cameron, Renzi). Jednání byli přítomni i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk. Ti všichni v květnu na zasedání G7 v Japonsku vyhlásili, že vystoupení Velké Británie z EU by ohrozilo světovou ekonomiku.

Tento týden nasadil korunu černým scénářům Donald Tusk, když prohlásil: "Jako historik se obávám, že Brexit může být začátkem destrukce nikoliv jen EU, ale též západní politické civilizace jako celku". K tomu mluvčí řekl, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker si myslí totéž. A Juncker ještě dodáváVystoupení Velké Británie z Unie by celosvětově zvěstovalo éru nejistoty.

---
Buď straší, nebo to ti výše zmínění politici myslí vážně.

Pokud straší, aby si zachovali své pozice, tak na to neberme ohled. A neměli by na to brát ohled ani Britové při referendu. V takovém případě je dle mne lepší odejít, než si nechat vládnout šéfy, kteří záměrně straší, aby si zachovali své funkce a moc. I když je samozřejmě jen a jen na samotných Britech zdali věří, že mohou v budoucnu ovlivnit obsazení nejvyšších postů v EU nějakými solidnějšími politiky.

Pokud však vedoucí představitelé EU myslí svá slova upřímně, pak to rozhodně není dobrá vizitka pro EU. V podstatě tím přiznávají, že dům EU byl postaven na špatných základech, když odchod jednoho nájemníka způsobí exodus nebo dům dokonce zbortí. To je tedy zřejmě jen takový dům bez základů, domeček z karet.

Kdyby odchod jednoho z osmadvaceti dokonce způsobil, řečeno slovy Donalda Tuska, "destrukci nikoliv jen EU, ale též západní politické civilizace jako celku", pak by pro takový okolí ohrožující předmět bylo lepším příměrem "kolos na hliněných nohou".

---
Za sebe konstatuji, že západní civilizace se v případě Brexitu rozhodně nezhroutí. Světová ekonomika rozhodně ohrožena nebude - to je jen sebestředné uvažování vládců EU o své nepostradatelnosti, které jim a Obamovi z kolegiality odkývali i představitelé Japonska a Kanady, dvou dalších států G7. Nic je to nestálo.

Avšak: ano, domek z karet zvaný Evropská unie se může po Brexitu zhroutit.

Ale - upřímně - má cenu dále stavět domek z karet? Pokud stojí a padá s jednou kartou, tak si radši vytáhněme ven i tu svou.

Je lepší z takového domu odejít (#czexit), a od základů stavět dům nový, solidnější, s pořádnými základy.

 

Autor: Pavel Strunz | čtvrtek 16.6.2016 22:50 | karma článku: 30,08 | přečteno: 637x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Nestátníci á la Pandrhola

11.3.2021 v 21:57 | Karma: 19,49

Pavel Strunz

Pamětníkův vzkaz Milionu chvilek

18.11.2019 v 0:35 | Karma: 41,43

Pavel Strunz

O vojenském satelitu Sokolí očko

12.7.2019 v 23:59 | Karma: 26,16

Pavel Strunz

Nazvěte to jinak

5.12.2018 v 10:13 | Karma: 27,44

Pavel Strunz

Katalyzátor levdy a prásky

17.11.2018 v 23:58 | Karma: 26,78
  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.