Pavel Strunz

Další díl seriálu "Diskreditace státu"

27. 10. 2016 23:45:03
Je možné, že současné pozdvižení okolo neudělení vyznamenání má jako jeden z cílů ukončení paktu o neútočení mezi prezidentem Zemanem a Babišem

Otázka je, zdali z iniciativy Andreje Babiše nebo někoho jiného.

Nedivil bych se příliš, kdyby to první byla pravda. Po vyhraných krajských volbách už je ministr financí Babiš natolik silný, že nepotřebuje prezidenta Zemana jako tichého spojence. Jeho média (LN, iDNES) nebyla tentokrát zdrženlivá k Zemanovým přešlapům (ať domnělým nebo skutečným) a svezla se spolu s veřejnoprávními při bombardování Hradu. Babiš vyslal signál v počáteční fázi sporu (podpořil Hermana v jeho setkání s dalajlámou) a od té doby je velmi takticky zticha. Věci se hýbou pro něj správným směrem. Babiš může spojenectví se Zemanem opustit, ovšem jen pokud to nebude vypadat tak, že mu podtrhl nohy. To by mu lid nemusel odpustit. Na Hrad nepřijde, ale nehalí to do útočného hávu.

Ale spíše situaci, kdy byl proti Zemanovi postaven morálně silný člověk (nikoliv nějaký zdiskreditovaný politik), naaranžoval někdo jiný. A Babišovi tím byla naservírována na zlatém podnose příležitost k vycouvání z paktu o neútočení. Pak již nebude muset podporovat oslabeného Zemana v jeho příští prezidentské volbě a může nasadit vlastního kandidáta, nebo spíše kandidátku. Nejspíš si jednu možnou kandidátskou květinku pěstuje pro každý případ v Bruselu. Bez alespoň tiché podpory Babiše už Zeman na prezidentský úřad podruhé nedosáhne.

---
Ale tento cíl není tím hlavním v celém případu.

Většina aktérů na obou stranách dobře přiživované seriálové kauzy „dalajláma - suplika do Číny – údajné odmítnutí udělení vyznamenání - oceňovací mašinerie - prázdné židle v sále“ si neuvědomuje, že provádějí diskreditaci státu skrze diskreditaci jeho symbolu - státního svátku ke vzniku republiky, dne nezávislosti. A to i když mnozí z nich mají nyní plná ústa slov o svobodné, demokratické, a hlavně nezávislé zemi.

Připadne mi to pokrytecké: Co říkal ministr Herman - který nyní tvrdí „Nikdo, ani Brusel, ani Washington, ani Peking, ani Moskva, ani Vatikán nám nemůže říkat, co jsou naše zahraničněpolitické priority“ - když EU i za nás schvalovala dohodu s Tureckem slibující mu bezvízový styk? Neříkal nic.
Kde byli divadelníci - kteří nyní prohlašují na adresu Zemana „Nemáte však právo činit z nás vazalskou zemi, společnost lokajskou, ustrašenou a nesamostatnou“ - když byla pod nátlakem schvalována Lisabonská smlouva? Co deklarovali, když nám nařizovala EU kvóty na migranty? Nic.

Diskreditaci státu nyní napomáhají i poslanci KDU-ČSL, TOP09 a bohužel i ODS, kteří deklarovali, že se nezúčastní slavnostního shromáždění na Hradě. Připadá mi, jakoby si politici vyřizovali staré účty s řidičem červeno-modro-bílého vozu, ve kterém sami také jezdí. A to tím, že sypou cukr do palivové nádrže za pokřiku "šofér ničí naši svobodnou demokratickou nezávislou mašinu!".

Většina z nich připomíná užitečná íčka. Někteří aktéři to však dělají zcela záměrně a doufají, že poté, co auto škytne a chcípne, tak jim ho někdo shora vymění za nové a jmenuje je šoféry. Možná jako šoféři opravdu skončí. Nebude to však vůz, ale drezína, která pojede jen stále vpřed za světlejšími zítřky. Šoférovat netřeba, funkce a plat za zásluhy s tím však spojené budou.

---
Občané nyní o další kousek hlouběji přestanou důvěřovat svému státu. Ale protože se většinově potřebují obracet k nějaké autoritě, najdou si jistě náhradu, bude-li diskreditace státu pokračovat. Buď na Západě, nebo na Východě. Země pak však již zcela ztratí adjektiva svobodná, demokratická, nezávislá, suverénní.

Vyzývám tedy politiky pozvané na Hrad a zvažující, že nepůjdou: Nediskreditujte den nezávislosti. Překousněte minulé křivdy, i to, že nevyznamenají vašeho oblíbence nebo příbuzného, i když by si to třeba i nakrásně zasloužil. Neberte ohled na něčí mocensko-politické hrátky. Pokud v sobě máte byť i jen špetku státnického ducha, tak tam jděte. Jinak jděte jinam.

Autor: Pavel Strunz | karma: 23.88 | přečteno: 420 ×
Poslední články autora