Vader bez Sidiouse

5. 02. 2017 20:52:51
Shlédl jsem, až do včerejšího konečného 10. dílu, celý propagandistický norský seriál Okupace (ČT2). Něco tak protiunijního a dehonestujícího evropské hodnoty, kterými se EU ohání, jsem na veřejnoprávní televizi ještě neviděl.

Ani bych se nedivil, kdyby byl seriál předmětem stížnosti velvyslance Evropské unie v Norsku.

Krátce představím zápletku a děj seriálu Okupace:
Nositel Nobelovy ceny míru za rok 2012, Evropská komise, zadala ve filmu zakázku ruským ozbrojeným složkám k hybridní okupaci Norska vedeného ekologistickou vládou. Důvodem Unie je obnovení dodávek ropy poté, co se norská ekologistická vláda rozhodla zcela zastavit těžbu. Rusům místo žoldu za provedení špinavé práce slíbila EU posun námořní hranice Norska (bezpochyby ve prospěch Ruska - jinak si nelze zdůvodnit proč by Rusové šli proti vlastním ekonomickým zájmům ohledně vývozu vlastní ropy). EU donutila premiéra podepsat s Ruskem nevýhodné dohody a postavit zcela na hlavu to, co ve svém volebním programu prosazoval. To má za následek stále se zintenzivňující vření v norské společnosti prolínající se s agresivitou dodavatele špinavých služeb, Ruska. Objednatel špinavých služeb a gestor dodržování dohod (pro norskou stranu vynucených), tedy Evropská unie, na každé další vystupňování konfliktu jen krčí rameny.

Považte:
- EU svým jednáním způsobila během deseti dílů seriálu dvojí únos legitimního norského premiéra, jedno jeho vzetí jako rukojmího, jeho exil na americké ambasádě ve vlastní zemi a jeho přiotrávení; dále únos ruské velvyslankyně a dokonaný atentát na vysokého ruského vojenského představitele.
- EU si v této fikci pro své zájmy objednala hybridní okupaci do té doby suverénního a jí spřáteleného Norska.
- Evropská unie tak, jak je zobrazena v tomto uměleckém díle, způsobila, že se mezi sebou navzájem nenávidí a dokonce střílejí norští občané, jedni na straně novodobého Vidkuna Quislinga, a ti ostatní na druhé straně barikády.
- Evropská unie ve filmu svým přístupem způsobila, že vzniklo podzemní teroristické hnutí popravující politické rukojmí podobně jako to dělá Islámský stát.
- Evropská unie zapříčinila bombové atentáty s nevinnými lidskými oběťmi.
- Evropská unie způsobila, že se dva národy nenávidí a budou nenávidět až do morku kostí po mnoho následujících desetiletí.
- Evropská unie se k situaci, kterou způsobila, nechce hlásit a dává přes předchozí záruky od Norska ruce pryč.
- Evropská unie ve filmu nepodporuje lidskou důstojnost Norů, jejich svobodu a lidská práva, ani jejich demokracii a právní stat. Nepodporuje ani rovnost, Norové jsou pro ní jen nezbytní obětní beránci.

Jak se toto vše slučuje s evropskými hodnotami, definovanými ve Smlouvě o Evropské unii (ve znění Lisabonské smlouvy)? Viz její Članek 2 - Unie je založena na hodnotach úcty k lidske důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv, včetně práv přislušniků menšin ...
Jediné, co snad selektivně Evropská unie z těchto hodnot v seriálu podporuje, jsou práva přislušniků menšin, konkrétně Rusů v Norsku.

Unie v této fikci norské produkce nepodporuje ani mír, ani své hodnoty, což by podle Članku 3 Lisabonské smlouvy měla (znění odst. 1 článku: Cílem Unie je podporovat mír, své hodnoty a blahobyt svých obyvatel). Snad jedině se snaží podporovat blahobyt svých obyvatel, ale spíše si její představitelé na úkor Norska chrání vlastní kůži před nevrlostí obyvatelstva svých zemí.

---
To tedy šlápli tvůrci seriálu dost vedle. Unie přece taková vůbec není.

Přeci každý ví, že EU by nedávala ultimáta (co a jak má dělat) legitimně zvolenému představiteli žádné země, která ji neohrožuje (třeba Sýrie).
Přeci každý ví, že EU by trvala na dodržování dohod uzavřených v její gesci (třeba jako té o přechodu moci uzavřené na Ukrajině v únoru 2014).
Přeci každý ví, že nositel Nobelovy ceny míru, Evropská komise, by zásadně nesouhlasila s rozvratem jakéhokoliv ropného státu (třeba Libye) kvůli ropě.

Jak je možné, že takovou naprosto zvrácenou nepravdu o Evropské unii vůbec Česká televize vyšle do éteru, i když jen jako umělecké dílo? Něco tak rebelského! Česká televize si uvedením seriálu nebezpečně zahrává s možností, že se dostane do hledáčku think-tanku Evropské hodnoty a že ten jí zařadí na nějaký index o šíření propagandy.
Ještěže u nás neexistuje paragraf pro stíhání za neunijní činnost.

---
A teď vážně:

Vskutku se naskýtá otázka, jak mohla ČT2 něco takového o Unii vyslat do éteru. Odpověď dle mne leží ve spoléhání se na krátkou paměť většiny diváků.

Jako si nikdo nepamatuje, proč vlastně vznikl prvotní konflikt ve Star Wars (kvůli zdanění transgalaktických obchodních cest), tak se divák v desátém díle Okupace už stěží upamatuje, co bylo hybným momentem událostí na začátku serialu Okupace. Že to bylo zadání od EU.
Na konci seriálu již je Unie zmíněna jen letmo, když se říká, ”EU nám nepomůže”. Evropská unie sice vypadá jako zbabělec, ale nikoliv jako prvotní hybatel tragických událostí.
Zato slovní základ „rus“ je v negativních souvislostech používán na konci seriálu snad už v každé druhé větě.

Je to, jako kdybyste ve Star Wars zobrazili Darth Vadera jako největšího zlouna, a už neukázali a neřekli, že nad ním je ještě jeden, mnohem větší - Darth Sidious, který vše vymyslel, řídí, Vadera svedl na špatnou cestu a profituje z toho.

Pro diváka by byl ten jediný hajzl Darth Vader.
A Darth Sidious? „Ten v tom taky hraje? Aha, už si trochu vzpomínám - taková bezvýznamná postavička na začátku.“

Autor: Pavel Strunz | neděle 5.2.2017 20:52 | karma článku: 24.18 | přečteno: 846x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 797 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 756 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 469 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 222 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4660 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 221 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...