Modré – nebo světlé zítřky? Díl první: Quo vadis, Evropská unie?

18. 10. 2017 23:52:50
Odpověď vystřelím hned na začátku: EU směřuje nezadržitelně k federaci. Juncker, Mackron, Merkelová - všechny hlavní postavy Evropské unie vyjadřují totéž, jen možná trochu jinými slovy.

Po odchodu Britů již nebude síla, která by tomuto směřování efektivně bránila. Jen nenapravitelný naiva si může ještě myslet, že tzv. občanství mezinárodního spolku zvaného Evropská unie, které nám bylo Lisabonskou smlouvou v roce 2009 přiděleno aniž jsme tak zásadní zásah do privátní oblasti mohli odmítnout, nebude automaticky přeměněno v občanství Federace. Opět aniž budeme moci tak zásadní věc odmítnout.

Přestože odpověď na otázku v titulku je jasná, je velmi poučné si připomínat, obzvláště před volbami, jakým směrem chtějí posunout Evropskou unii faktičtí lídři EU - Juncker, Merkelová a Macron.

---
Předseda Evropské komise Juncker na svém zářiovém vystoupení o stavu Unie ukázal jak to, co chce jeho Komise ještě zvládnout, tak nastínil i to, co by mělo být učiněno v Unii až do roku 2025. Níže uvádím komentovaný výtah z jeho projevu.

Projev nesestával z jediných dvou slov, která by si projev zasloužila, totiž ze slov „Nebudeme prudit“ Naopak předseda Komise měl potřebu nejen předvést současný stav, ale i nastínit svoje vize v užvaněně dlouhém projevu, snad aby demonstroval, že za svojí výplatu odevzdává adekvátní protihodnotu. Bylo to nakupení regulačních a unifikačních návrhů, ve kterých nám Juncker sugeroval, jak nám on a Unie dělá a bude dělat dobře, a že my sami to vlastně chceme. Poté, co jsem jeho zářijový projev vyslechl, mne dost potrápil zánět středního ucha.

Každopádně si Juncker představuje jako lék na všechno zesílenou centralizaci. Jeho cílem je společný rozpočet, Evropská komise jako quasi-vláda, společný ministr hospodářství a financí, sloučení funkce předsedy Evropské komise s funkcí předsedy Evropské rady, více rozhodnutí v Radě přijímaných kvalifikovanou většinou (pro oblast jednotného trhu, základu daně z příjmu právnických osob, DPH, zdanění digitálního odvětví, daně z finančních transakcí a - zejména - zahraniční politiky - viz též pozn. pod čarou A).

Pro Junckerův projev byla velmi typická věta, kterou oznámil, že chce euro jako společnou měnu všech států. V českém překladu zněla: „Všechny členské státy kromě dvou jsou oprávněny přijmout euro, jakmile splní všechny podmínky, což se od nich požaduje.“ Je to jako říci „Všichni mají nárok na smaženici z hořčáků, jakmile dodají vejce, což se od nich požaduje.

I věta, která jde zdánlivě správným směrem, totiž „Musíme nyní národním orgánům poskytnout více pravomocí, které jim umožní veškeré nezákonné praktiky vymýtit, ať už se vyskytnou kdekoli“, člověku zhořkne, když si uvědomí, že to znamená společný evropský zatykač, zajišťovací příkaz, policejní odposlouchávání u nás na příkaz z jiného státu, automatické vydávání ke stíhání do jiného státu Unie a podobně.

V oblasti politiky Juncker - s jinak plnými ústy demokracie - bezostyšně prohlásil, že Komise chce poskytnout tzv. evropským stranám prostředky k tomu, aby se lépe zorganizovaly, a na druhé straně požaduje, aby nebyly plněny pokladny tzv. protievropských extremistů. Opravdu férová politická soutěž, typická pro Západ. Kdo rozhodne, která strana je proevropská a která je plná protievropských extremistů? Zřejmě Komise na základě toho, kterou stranu bude sama považovat za protiunijní (nikoliv protievropskou! - žádnou takovou stranu neznám!). Ostatně to již v jisté formě následně nastalo. Vzápětí Juncker navrhl – opět s odkazem na demokracii - nadnárodní kandidátky do Evropského parlamentu. Je možné, že salámovou metodou dojdeme k tomu, že budou časem povoleny jen strany Nadnárodní fronty.

V Junckerově portfoliu nesměly chybět ani nové úřady a regulace. Komise navrhla vznik Evropské agentury pro kybernetickou bezpečnost, vytvoří úřad pro pracovní záležitosti zajišťující spravedlnost na jednotném trhu, dále jakýsi blíže nespecifikovaný nástroj pro přistoupení k eurozóně, který by poskytoval technickou a dokonce finanční pomoc čekatelům na vstup. Taktéž je na stole ustavení pracovní skupinu pro subsidiaritu a proporcionalitu. Dále chce Evropská komise vytvořit úřad evropského veřejného žalobce, který by stíhal přeshraniční teroristické trestné činy. Nesmí samozřejmě chybět ani unijní regulace v oblasti tzv. „dekarbonizace“ a boje proti změně klimatu.

V oblasti migrační politiky, kde EU svým přístupem způsobila obrovské problémy a vůbec se za to nestydí (viz pozn. pod čarou B) se Juncker chlubí, jak nyní efektivněji chráníme hranice EU. Je však jasné, že problém byl v tom, že Řekové v imigrační krizi roku 2015 neměli zájem chránit německé hranice. Kdyby chránili svoje vlastní, tak by si je tito historicky velmi úspěšnní bojovníci bezpochyby chránili dobře.

Na jedné straně ve svém projevu Juncker silně kritizoval Erdoganovo Turecko za nedodržování lidských práv. Na druhé straně se v projevu chlubil cizím (Erdoganovým) peřím za zastavení nelegální imigrace balkánskou cestou. Erdoganovi dala Unie do ruky mocné nátlakové nástroje, když se nedokázala ochránit sama. Merkelová i Juncker poté slíbili Erdoganovi peníze, bezvízový styk a přístupové rozhovory. Je čím se chlubit?

Nyní Junckerova komise navrhuje otevření legálních cest do Evropy pro kvalifikované migranty z Afriky, protože jsme údajně stárnoucí kontinent. Vzhledem k předchozím zkušenostem s „úspěšnou“ imigrační politikou bych opravdu nechtěl, abychom na něco takového přistupovali bez práva veta.

Úplně nejdůležitější jsou však návrhy v oblasti bezpečnostní. Za prvé Juncker žádá o vytvoření evropského zpravodajského útvaru, což je zdůvodňováno přeshraničními teroristickými hrozbami (které však svou imigrační politikou EU a některé její státy pomohly vytvořit). Za druhé chce do roku 2025 plně rozvinutou Evropskou obrannou unii. To je nesmírně důležitý cíl i datum. Zapamatujme si je.

---
Francouzský prezident Macron následně 26.září 2017 pronesl na Sorboně projev, který se od Junckerova lišil jen kosmeticky.

Macronova slova, že po migrační krizi a vlně teroristických útoků je na kontinentu vůle ke změnám v bezpečnostní oblasti, nepřímo potvrzují mé přesvědčení (Wehrwende? Wehrwende!), že imigrační krize byla záměrně vyvolána s cílem způsobit bezpečnostní rizika a tím vyvolat poptávku po společných ozbrojených silách EU. Macron nyní na Sorboně navrhl vytvoření společných intervenčních sil, společného obranného rozpočtu a společné obranné doktríny EU. Další společné evropské jednotky by pak pomáhaly členským státům – prozatím v případě přírodních katastrof. Macron také navrhl, aby evropské armády přijímaly i dobrovolníky z ostatních členských zemí.

V boji proti terorismu by Unii podle Macrona měla pomoci i nová evropská akademie, z níž by vycházeli budoucí zaměstnanci tajných služeb, Macron podpořil i vznik evropské protiteroristické prokuratury.

Chce též změnit imigrační politiku. Dle Macrona je třeba vytvořit společný azylový úřad a nenechávat všechny problémy jen na několika státech. Rád by také provedl přechod na tzv. čisté energie, kvůli kterému by zavedl daň na spalování uhlí. V jeho plánu je i zdanění finančních transakcí. Macron nezůstal za Junckerem pozadu ani v navrhování nových úřadů: navrhl zřízení evropského úřadu pro inovace. Macron taktéž chce a vytvoření postu ministra financí eurozóny a společný rozpočet eurozóny.

V politické oblasti Macron - ve značném souladu s Junckerem - navrhl, aby polovinu poslanců Evropského parlamentu volili lidé na panevropských kandidátkách.

---
Rozdíly mezi Junckerovými a Makronovými vizemi jsou jen drobné. Jiný je důraz na vícerychlostní či monorychlostní Unii. Tento rozdíl je však nejspíš umělý, aby se měli špičky EU naoko o čem radit a kašírovaně spořit. Mediálně to bude samozřejmě rozmazáváno, ale jde opravdu jen o kosmetiku. To podstatné, tj. zdali jít cestou větší unifikace nebo radši cestou decentralizace, se do médií hlavního proudu ani nedostane – opozice v tomto duchu pro média hlavního proudu jakoby neexistuje.

A co na to všechno německá kancléřka? Na konci září na zasedání lídrů států EU Macrona podpořila. Po setkání s ním poznamenala, že jeho návrhy mohou být dobrým základem pro jednání o budoucnosti EU a že na nich budou obě země dál intenzivně pracovat.

---
Doufám, že jsem i případné nevěřící Tomáše přesvědčil, že Evropská unie směřuje k federálnímu státu. Směřování je už dávno rozhodnuto, i když u nás např. ODS navenek ještě jakoby doufá, že opravdová reforma Unie je pořád možná.

Pro nás vzniká otázka, zdali se projektu EU, jinak také "Nemrtvé kobyly", i nadále účastnit. Je naše budoucnost v Unii nebo mimo ní?

---
Pozn. pod čarou A:
K prosazení hlasování kvalifikovanou většinou místo jednomyslnosti chce Juncker využít tzv. „nábližek“ ve smlouvách EU, které toto umožňují beze změny základních smluv EU. Vzpomínáte, jak nás naše instituce při projednávání Lisabonské smlouvy ujišťovaly, že svou suverenitu budeme mít i nadále pod kontroloiu?

---
Pozn. pod čarou B:
Avramopoulos (to je ten eurokomisař pro imigraci, jehož odstoupení pro nezvládnutí imigrační krize jsem v r. 2015 požadoval nejen já, ale i jeden z mála politických subjektů, který si zachoval zdravý rozum, tak ten Avramopoulos nám teď dává ultimáta a vyhrožuje, že s námi zavede unijní soudní řízení za nepřijímání imigrantů podle kvót.

Autor: Pavel Strunz | středa 18.10.2017 23:52 | karma článku: 18.36 | přečteno: 321x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 801 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 760 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1144 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 91 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 504 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...