Zrušte nefér zisky Agrárně-Naftových Oligarchů

14. 11. 2019 23:44:11
Andrej Babiš nepodá demisi jako reakci na nějaké demonstrace či výzvy. Andreje Babiše lze k něčemu přimět jedině v případě, kdy akci pocítí finančně.

Vím, že se opakuji. Ale protože opozice a Milion chvilek pro demokracii bezzubě a stále dokola opakují stejné chyby (například přestřelují své požadavky a tudíž v očích mnoha lidí dělají z Andreje Babiše mučedníka), tak jsem přesvědčen, že stále stojí za to připomínat, kudy vede cesta ke změně.

Tou nejúčinnější cestou jsou peníze. Odřízněte Andreje Babiše od nefér zisku z vynuceného přimíchávání biopaliv do pohonných hmot. Pak nebude mít tak velké zdroje na mediální poradce a placenou reklamu, což mu jistě u voličů neprospěje.

---
Přečetl jsem si v příloze středečního vydání deníku Metro (pražské vydání, 13.11.2019), v šestnáctistránkové zeleně vyvedené (kontra)agitce od mediálních mágů Agrofertu o tom, jak je tento podnik (spravovaný i svěřenskými fondy Andreje Babiše) skvělý. Dalo by se namítat proti manipulativnímu řazení faktů v této zelené reklamě, dalo by se namítat proti interpretaci způsobu získávání dotací i proti interpretaci jejich výše.
Ale co bych chtěl rozhodně uvést na pravou míru, a co hlavně souvisí s mnou výše navrhovaným postupem, jsou odstavce týkající se biopaliv, zejména řepky.

1) Prý jen dvacetinu zemědělské půdy oseté řepkou obhospodařuje Agrofert.
To je zřejmě pravda, ale již se agitka nezmiňuje o tom, že od ostatních zemědělců řepku získává podnik ze segmentu "Obnovitelné zdroje a paliva" spadající pod Agrofert (PREOL). Tato firma vyrábí 120 tisíc tun methylesteru řepkového oleje (MEŘO) ročně. Z celkové výroby MEŘO (posléze povinně přimíchávaného do nafty), která činila v ČR v roce 2018 cca 194 tisíc tun, je 120 tisíc tun vcelku dominantní podíl.
Kromě toho další firma Agrofertu, Ethanol Energy, se zabývá výrobou bioethanolu z kukuřice. Ten se zas povinně přimíchává do automobilového benzinu.

2) Prý biosložka povinně přimíchávaná do paliv není nápadem Andreje Babiše nebo Agrofertu, ale požadavkem Evropské unie.
Opět: to je sice pravda, ale ne úplná.
Andrej Babiš loboval u poslanců v roce 2010 za zvýšení podílu přimíchávaných biopaliv. A úspěšně. Sněmovna zcela na konci svého volebního období, s pomocí přehlasování prezidentského veta, navýšení schválila. Dále je jistě zajímavé, že když už i EU po mnoha a mnoha letech uznala, že přimíchávání některých typů biopaliv je nesmysl, Agrárně-Naftoví Oligarchové i po osmi letech stále přimíchávají. A mají to jednoduché - přimíchávání pořád ještě vynucuje zákon.

3) V ČR zaplatil - dle vlastní reklamy - Agrofert daně a odvody na sociální a zdravotní pojištění za rok 2018 ve výši 3,7 miliardy Kč.
Ano, i to je pravda. Ale proč dává Agrofert údaje o daních a pojištění dohromady? Zřejmě aby to opticky vypadalo lépe. Dá se odhadnout, že daně samotné z té částky tvoří jen menší část. Například v letech 2016 a 2017 zaplatil Agrofert na dani z příjmů jeden a půl miliardy korun. Tyto prostředky jistě mohl stát použít ve prospěch občanů ve státním rozpočtu. Zároveň však za jeden rok vytáhne regulace o přimíchávání biopaliv motoristům z kapes 2,7 miliardy korun (v průměru posledních osmi let). Tudíž v součtu zaplacených daní na straně jedné, a nákladů pro občany a firmy z povinného používání biopaliv na straně druhé docházíme pro občany k záporným číslům. A to ještě ani nepočítáme dotace.

---
Připomeňme si, že Agrárně-Naftoví Oligarchové na byznysu s řepkou vydělávají jen díky tomu, že přimíchávání biopaliv do pohonných hmot schválila v roce 2007 Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. A to i hlasy některých dnešních opozičních stran, dnes halasně oponujících Andreji Babišovi, tenkrát mu však přihrávajících výhodný byznys. To jsou paradoxy, že? Stalo se tak skrze novelu zákona o ochraně ovzduší (jaký to další paradox - o ochranu ovzduší se vůbec nejedná!).

Kdy již konečně ODS, TOP09, STAN, KDU či Piráti přejdou od planých slov k reálným činům a pokusí se zastavit Agrofertu státem garantovaný (protože přikázaný), ale neférový (protože nutící mnohé kupovat to, co nechtějí) zdroj příjmů? Kdy již konečně navrhnou ve Sněmovně novelu zákona o ochraně ovzduší o jediné větě: "Paragraf o povinném přimíchávání biopaliv do pohonných hmot se ruší."?

Zatím se k tomu nikdo z nich nemá. Tak snad se o to nově pokusí Trikolóra. Když už Václav Klaus mladší kopíruje můj návrh na dobrovolnost koncesionářských poplatků ČT a hodlá v tomto duchu navrhnout zákon, pak prosím Trikolóru o vykradení i této myšlenky a navržení výše zmíněné novely zákona o ochraně ovzduší. Opakuji znění: "Paragraf o povinném přimíchávání biopaliv do pohonných hmot se ruší".
Bude to pro mnohočetné dobro.

Autor: Pavel Strunz | čtvrtek 14.11.2019 23:44 | karma článku: 19.48 | přečteno: 444x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 797 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 756 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1140 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 301 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 443 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...