Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopady amerických událostí na evropskou cenzuru.

Selhání ochranky na americkém Kapitolu posílí cenzuru v EU. Snažme se v České republice zachovat názorovou pluralitu místo stupňování boje s takzvanými dezinformacemi - i přes vysoce pravděpodobný tlak z orgánů Evropské unie.

Události na Kapitolu během potvrzování vítězství Joe Bidena v procesu zvaném americké volby, a následně poté, budou mít jistě značné dopady. Komentovat budu jen jeden aspekt. Je zřetelně vidět, že žijeme v globalizovaném světě: selhání ochranky na americkém Kapitolu posílí cenzuru v Evropské unii.

Nejprve k tomu selhání ochranky. Chránit vládní budovy má v USA jistě na starosti zkušená a dobře vycvičená bezpečnostní služba. Pokud takováto bezpečnostní služba zhodnotí, že nápor protestujících před Kapitolem nezvládne, pak měl její velitel zavčas povolat posily – předně nejspíš policii města Washington. Jelikož nevím o tom, že by doktrína „seberte policii peníze” („defund the police”), prosazovaná či tolerovaná s tristními výsledky městskými radami v Minneapolis či Seattlu, již dorazila i do Washingtonu, tak posílení o policejní síly proti výtržníkům napadajícím vládní budovu možné bylo. Pokud by ani ti nestačili, pak šlo přes přítomného viceprezidenta požádat zavčas o povolání Národní gardy.

Tedy se jedná o překvapivé selhání velení bezpečnostní služby Kapitolu a je vhodné se ptát „cui bono?”. Něco takového totiž bohužel může vyvolávat paralely s požárem Reichstagu v roce 1933, po kterém si to vyřídili nacisté s komunisty. Tak hluboko USA snad nejsou, ale některé zprávy o propouštění z práce jako důsledku účasti na demonstraci před Kapitolem v tomto směru vzbuzují obavy. Připomínám též, že v nastalé atmosféře po požáru Reichstagu nacisté cekem lehce prosadili tzv. zmocňovací dekrety, které mimo jiné zrušily svobodu slova. To už postihlo úplně všechny, nejen bolševiky.

Nyní: jak selhání ochranky Kapitolu souvisí právě s cenzurou v Evropě?

V reakci na události na americkém Kapitolu ministryně spravedlnosti německé vlády Christine Lambrecht prohlásilaV Evropě vytvoříme závazné povinnosti pro internetové platformy, abychom chránili volby, vymazali projevy nenávisti a důsledně jednali proti lžím a konspiračním mýtům“. Cílem dle ní je chránit „demokracie před agitátory, kteří podněcují nenávist a násilí na internetu“.

Nevím, jakými pákami chce paní ministryně německé vlády prosazovat tuto politiku v některých státech Evropy, třeba ve Švýcarsku, v Rusku, Británii, či Norsku. Je však možné, že paní ministryně udělala ve svém vyjádření chybu nikoliv neobvyklou u jistých německých politiků: prostě zaměnila Evropskou unii za Evropu. Takže v realitě vystupovala „jen” za Evropskou unii, nikoliv za Evropu. Sice ani k tomu nemá jako „jen” německá ministryně mandát, ale to jí určitě netrápí, protože předpokládá, že si skrze EU prosadí německou politiku po celé EU.

Ministryně Lambrecht nepoužila slovo „cenzura”. Je ale zřejmé, že státy EU, tedy i nás, čekají další tlaky na mazání příspěvků či celých účtů na sociálních sítích pod hrozbou obrovských pokut, a to po vzoru zákona právě německého (pokuty až 50 milionů EUR), nebo zanedlouho i rakouského. Nedělám si iluze, že by – pokud by neexistovaly události na Kapitolu – vedení EU a komisařka zodpovědná za tuto problematiku (v tuto chvíli paní Věra Jourová) nevyužili k prosazení zprostředkované cenzury něco jiného. Třeba pandemii a údajně s ní související dezinformace. Ale měli by méně „argumentů“.

Zdá se, jako by Západ zapomněl na pluralitu, zapoměl na důležitost svobody slova, a nahradil je termínem „boj s dezinformacemi”.

I v České republice již nějaký čas dochází k mazání příspěvků na sociálních sítích. I u nás sociální sítě dostávají hlášky od tzv. „ověřovačů faktů”. Nadnárodní sociální sítě to zřejmě berou šmahem: pokud platí zákon vynucující mazání některých příspěvků v Německu, pak předpokládají, že bude za čas platit i u nás. A jdou tomuto trendu vstříci.

Nicméně pořád ještě u nás nejsou sociální sítě pod hrozbou likvidačních pokut. Snažme se o to, aby to tak zůstalo, nebo aby se dokonce situace v oblasti svobody projevu zlepšovala, nikoliv zhoršovala. I přes předpokládaný další tlak z Evropské unie, podpořený nyní nově „argumenty“ z událostí na americkém Kapitolu.

 

Autor: Pavel Strunz | neděle 10.1.2021 20:54 | karma článku: 32,98 | přečteno: 1106x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.