Otupělost matka poroby

1. 09. 2009 7:13:05
Prvního dubna jsem si jako každý rok ze svých kamarádů vystřelil, tentokrát po e-mailu. Rozeslal jsem jim fabulační zprávu následného znění: "Zpráva z tisku. BRUSEL/PRAHA, 29.2.2009. Jak dnes napsal EUobserver, Evropská unie zřejmě od roku 2015 zakáže perlivou vodu obohacenou CO2 v PET i skleněných lahvích.
Wolframové vlákno v žárovce
Wolframové vlákno v žárovceN/A

Novinářům to dnes v Lucemburku po jednání ministrů pro životní prostředí členských zemí unie řekl eurokomisař Stavros Dimas. K zastavení produkce má dojít postupně. Do roku 2012 bude možno nakupovat vodu v jedenapůllitrových láhvích, do roku 2013 v litrových a půllitrových láhvích a do roku 2015 ve vratných láhvích. Hladina CO2 v neperlivé balené vodě nesmí přesáhnout stanovenou mez, což bude kontrolováno jak u výrobců tak i u maloprodejců příslušnými orgány národních států. Zároveň bude podpořen výzkum a později i produkce stolní vody obohacené čistým O2, případně N2. Podle odborníků je taková voda i podstatně zdravější.

"Toto přelomové rozhodnutí podává jasnou zprávu o úsilí, které Evropská unie věnuje dosažení svých cílů ohledně ochrany klimatu. Nahradíme škodlivé technologie z minulého století šetrnějšími postupy a evropské domácnosti přitom budou mít stejnou kvalitu jako doposud. Takto obohacená voda bude úsporná, šetrná ke klimatu a zároveň přispěje i k odbourání nevhodných stravovacích návyků," uvedla evropská komisařka pro ochranu spotřebitele Meglena Kuneva.

Ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík nám k tomu sdělil, že toto je jedna z cest, jak dosáhnout limitů, ke kterým se Unie zavázala v Kjótském protokolu. Mimo pozitivního efektu na snížení produkce CO2 se tím sníží i hrozivě narůstající objem vyráběných PET lahví. Na dotaz, zdali budou zakázány i bombičku do sifonu, které jsou ještě v některých domácnostech používány, nebyl pan ministr prozatím schopen odpovědět. -ps-
"

Tímto se Stavrosu Dimasovi, Megleně Kunevě i Martinu Bursíkovi omlouvám. Vložil jsem jim do úst to, co nikdy nevyslovili. Ale zpráva byla tak uvěřitelná, že málokoho při čtení napadlo pochybovat o pravosti. Možná až do poslední věty. A není se co divit, text byl věrnou reflexí skutečnosti. Při psaní aprílového žertu jsem jednoduše čerpal ze skutečných zpráv z tisku o zákazu žárovek a ze slov evropského komisaře pro energetiku Andrise Piebalgse, viz např. http://www.lidovky.cz/eu-chce-zakazat-tradicni-zarovky-d4c-/ln_eu.asp?c=A081208_174058_ln_eu_mtr

Stačilo málo úprav, v zásadě jen nahradit žárovky bublinkami, a vylezl z toho sifon. Přitom v důsledku obě akce by měly na oteplování Zeměkoule, proti kterému údajně skrze omezení emisí CO2 bojují, prakticky stejný efekt. Nulový. Vliv výměny žárovek za zářivky na teplotu na Zemi bude neměřitelný, měřitelné však budou přesuny v peněženkách a na kontech mezi zainteresovanými a zřejmě také další přesuny výroby do zemí s nižšími výrobními náklady. A možná také vyšší kontaminace lidských sídlišť rtutí, kterou zářivky obsahují. Jeví se to tak, že aby kompenzovala přísun rtuti, rozhodla se Evropská komise naopak zakázat rtuťové teploměry.

Citelné bude i snížení míry svobody. Takovéto přímé rozhodnutí komise je vskutku přelomové a následovat budou zřejmě další. Jsme již tak otupělí, že i evidentní ptákoviny od věrchušky (ptákovinou myslím tu neaprílovou, žárovkovou) přecházíme se stoickým klidem, ať to stojí, co to stojí? Jeden kamarád, který mi na žert naletěl, napsal v odpovědi: "Bez komentáře ...... Ale až začnou dělat pivo bez bublinek tak se fakt už nase..!!"

Není čas se nas... už teď? Jinak hrozí, že si dáme na pár desetiletí opáčko toho, co už bylo. Opakování matka moudrosti. Třeba se nám už potom v mozku neúsporně rozsvítí: otupělost matka poroby.


Autor: Pavel Strunz | úterý 1.9.2009 7:13 | karma článku: 18.79 | přečteno: 1188x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 801 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 760 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1144 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.25 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...