Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

TOOM_Mo

1. 3. 2012 22:13
Názory studentů

Pane kolego.

Myslím, že názory studentů se na toto vcelku liší. A dovoluju si tvrdit, že ten Vámi prezentovaný bude v menšině. Tady je  třeb můj http://kourim.blog.idnes.cz/c/247752/Zakony-a-politici.html

0 0
možnosti

Vin7

1. 3. 2012 15:32
Masifikaci ne, školné se ale zvrtnout může taky

S tím, co je napsáno k masifikaci souhlasím. Nicméně se školným jako zárukou nezávislosti vysokých škol souhlasit nemůžu. Ze strany představitelů vysokých škol padaly především argumenty, že by se takto (spolu s pomocí manažerů dosazených do míst ve správní radě s pomocí státu) vysoké školy dostaly do područí podnikatelských subjektů, které by výuku a výzkum podřídily svým krátkodobým zájmům, a studenti by se zadlužili. Vezměte si Velkou Británii, kde se školné zvýšilo několikanásobně.

Bodejť by nesouhlasili se snížením příspěvku na studenta, takhle těch, kteří na to studium nemají, budou muset přijmout ještě víc. Bez masifikace by k zhoršování kvality škol nedocházelo.

Navíc, redukovat vysokoškolské studium jenom na vylepšení pozice na trhu mi přijde poněkud zjednodušující.

Jak ale financovat školství bez přílišného vlivu státu ani trhu, to je otázka... spíš bych se přikláněl k větší transparenci státu a jeho lepší veřejné kontrole, stejně tak u škol - kontrole financování.

0 0
možnosti

Pickelstein

1. 3. 2012 10:00
všechno má své negativa

zavedením školného pochybuji že zvedne kvalitu VŠ,  naopak budou muset ještě ulehčit studium (hlavně na technicky orientovaných oborech), aby jim tam někdo vůbec studoval. Mnoho studentů, co by šlo do techniky by totiš neriskovali, že budou platit XY tisíc za studium, kde mají velkou šanci, že ve třeťáku je vyrazí na nějakém hodně obtížném předmětu, co pochopí málokdo, a tím pádem by ještě tratili roky. Raději půjdou na nějaký lehčí obor, kde si během studia mohou přivydělat (nebudou muset programovat nepravidelně nějaké programy, nad kterými stráví i 20 hodin, nemusí zpracovávat protokoly do chemie apod)...

Ono co se týče kvality VŠ, tak to není jenom o těch megapočtech studentů a univerzit, on je problém už v tom, že ti studenti jsou "nekvalitní" od základek, jestli chcete zvýšit úroveň VŠ, tak školné nepomůže, studenti si budou jen moci více požadovat.

0 0
možnosti

Pavel Brno po druhém smazání

1. 3. 2012 0:37
Vždycky je mi trapně,

když před nějakým hypersuper marketem loudí bezdomovci drobné na krabicové víno. Je mi líto všech těch lidí, kterým nezbývá nic jiného, než chlastat. Možná namítnete, že jim zbývá pracovat za minimální mzdu atd. a asi máte částečně pravdu. Ale přesto je mi líto všech lidí, kteří čekají s nastavenou rukou a žebrají i po mamince s kočárkem, důchodkyni atd. Fakt je mi líto studentů, kteří žebrají u všech ostatních, aby jim dali na studia. Za totáče jsem si vydělal při VŠ dost peněz na nočních směnách  v suterénu slévárny v Zetoru - tu práci nechtěli dělat ani Poláci. Naše máma (učitelka) měla dvakrát nižší plat, než traktorista a přesto jsme já i sestra VŠ vystudovali - sice v roztrhaných hadrech a semtam i o hladu, ale vystudovali. A proč jsme studovali, když měl dělník daleko vyšší mzdu, než vysokoškolák? To už nechám na Vaší úvaze.

2 0
možnosti

Milenius

1. 3. 2012 10:08
Re: Vysokoškolák měl vyšší plat

Vážený pane, vysokoškolák měl za totáče vždy vyšší plat než nevysokoškolák, právě díky tomu, že byly platové tabulky a jakmile jste měl VŠ, tak jste automaticky spadal v tabulce o cca platovou třídu výše. To samozřejmě platí pro stejnou pozici, že to bylo jen o dvě stovky víc je jiná věc.. Jestli měl zrovna traktorista vyšší plat než učitel, tak to netuším, ale to porovnáváte dvě různá zaměstnání a tedy hrušky s jabkama. Dnes má možná traktorista taky vyšší plat než učitel, pokud dělá na svým. Váš příspěvek je zavádějící a nesmyslný.

0 0
možnosti

pajahirman

29. 2. 2012 22:36
pekne jste mne vytocili

tady se neda diskutovat protoze neumi udelat poradny registracni formular. Kdyby si studenti vs meli platit skolne tak by jim stat mel taky shanet lepsi praci kdyz si za to budou muset platit. Znam jen heslo: hledam personalisty aby ze mne udelali manazera, nebo hledam manazery aby ze mne udelali personalistu. Kazdy chce mit praci. Proc by melo byt neco jen otazkou pristupu a ne podstatou skutků? treba hned na urade prace, ale nejde mi o prvni krok, jen o to aby sme si vic rozumeli.

0 0
možnosti

Nhau

29. 2. 2012 15:24
Klobouk dolů

Klobouk dolů pane. Skvěle napsaný a vyargumentovaný článek!

2 0
možnosti

Já rád játra

29. 2. 2012 14:05
namisto hokus-pokusu je lepsi vratit se k tomu co fungovalo

Namisto hokus-pokusu a socialne-inzenyrskych experimentu je lepsi vratit se k tomu co dobre fungovalo za minule doby. Na VS studovalo 10-15% populace ktera na to mela bunky a vyber se provadel prijimacimi zkouskami a narocnym studiem. Ti hloupi neztraceli cas a neprekazeli ten chytrejsim, bylo to levne, efektivni a spravedlive.

0 0
možnosti

Qlk_4

29. 2. 2012 12:21
Karma

Pochopitelně! R^

1 0
možnosti

Petr-liska

29. 2. 2012 8:32
omyl

"Opět totiž platí: čím menší bude podíl veřejných financí ve vysokém

školství (tj. čím vyšší bude podíl školného), tím menší budou mít

politici vliv na chod školy"

Asi jste příliš nesledoval návrhy kolem školného,neboť i pokud by se zavedlo školné,ministr původně přislíbil,že peníze ze školného by  zůstaly výhradně v rukou fakult a dotace z ministerstva by zůstaly stejné.

0 0
možnosti

petrph

29. 2. 2012 7:28
ale to jsou hezké argumenty

Takže, vlastně tím že stát sebere peníze vysokým školám , a řekne že si je můžou vybrat od studentů se na něm stanou více nezávislé??? To je hezkej argument, to pak může použít třeba vůči důchodcům, invalidům  nemocnicím,  domovům důchodců, hasičům, policii, a podobně???

:-)

1 0
možnosti

x.hanina

29. 2. 2012 7:39
Re: ale to jsou hezké argumenty

Ale to je moc hezká demagogie, Petře :-)

5 0
možnosti
  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.