Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Raga

15. 10. 2012 11:15
Díky čemu mohou přežít

Hledaný důvod, proč tak dobře přežívají, spočívá v tom, že Švýcarsko si již dávno cílevědomě vybudovalo pověst bezpečného přístavu, v podstatě banky celého světa.

Shromážděné bohatství, nezřídka pochybného původu, pak následně velmi odpovědně spravovalo.

Dodnes se říká, že každá šestá mince světa je spravována z Curychu.

Avšak až na tento v článku nezmíněný pramen švýcarského úspěchu s článkem vřele souhlasím.

0 0
možnosti

jahl

9. 10. 2012 11:36
Ještě by mne zájimalo

jak to tam mají s povinnou zdravotní daní a povinnou sociální daní?

0 0
možnosti

klondyke

9. 10. 2012 17:35
Re: Ještě by mne zájimalo

Povinná zdravotní daň není, jen v rámci některých větších firem se strhává z platu. Jinak je nutno se přihlásit u jedné z mnoha pojišťoven, a také členy své rodiny. Sociální daň není. Je daň, která se vybírá jednou za 2 roky v obci, s přiznáním všech dosažených příjmů. Z toho nic sociálního se nekryje, to je pro pokrytí státního, obecního aparátu, výdajů.  Na penzi je další daň, kterou strhávají rovnou z platu, to je základní státní starobní po 65, další je pak firemní povinná, do toho fondu i firma přidává, dosti složité, když se mění místo, tím se to měnění redukuje.

Další je pojištění pro nezaměstanost, strhávané z platu, a přispívané také firmou.

Takže něco jako daně u nás, ketré by pokryly to všechno zdravotní, penzijní a jiné sociální tam neznaj.

Další nutné pojištění je proti poškození někoho, důležité s dětmi, když něco provedou. Někde i povinné, kanton od kantonu různě.

0 0
možnosti

Klokan s tyčí

8. 10. 2012 15:41
na čem šetří?

Třeba na školních jídelnách. Pro Švýcary věc neznámá.

Pak taky mají zvláštní daň pro ty, kdo mají vlastní bydlení. Vypočítává se jako daň z příjmu, ten příjem je fakt, že ušetřím na nájemném.

Ale jinak bych se tam odstěhoval hned - až mi děti vyjdou ze školy a nebudu muset řešit jejich obědy ve škole. :-)

1 0
možnosti

809.KocuR

8. 10. 2012 15:57
Re: na čem šetří?

Ano jistě ... Školní jídelny totiž udělají obrovskou díru do státního rozpočtu. 8-o

PS: Nevěřím tomu, že jsou děcka bez oběda, takže buď mají jídlo z domu, nebo chodí na jídlo mimo školu. Ostatně v čem je problém otevřít si vedle hospody jídelnu?

1 0
možnosti

R. Hrabovský

8. 10. 2012 11:10
Karma

hezky a srozumitelně vysvětleno... R^

6 0
možnosti

Qlk_5

8. 10. 2012 12:28
Re: Karma

Přesně tak! R^

0 0
možnosti

bilyhavran

8. 10. 2012 11:01
A není to taky trošku proto, že Švýcarsko je konfederace?

.... a že daně zůstávají v tom regionu, kde se vytvoří? A postoj strany svobodných občanů k tomuto tématu? Nikde v jejich programu ani na jejich webu jsem nenašel postoj této strany k problematice samosprávných regionů v rámci ČR. A tak jediným signálem této strany  je složení CELOREPUBLIKOVÉHO předsednictva strany, ve kterém zasedá pět pražáků. Rv

Nebo si dovedete představit že v pětičlenném předsednictvu jakékoli celošvýcarské politické strany by sedělo pět Berňanů???

1 0
možnosti

Jiří Heincl

8. 10. 2012 14:03
Re: A není to taky trošku proto, že Švýcarsko je konfederace?

To jsou vskutku "pádné" námitky. Spojovat situaci poměry ve Švýcarsku se situací ve Straně svobodných občanů, stejně jako v kterékoli české politické straně, je mírně řečeno podivné. Dále si stačí přečíst politický program Svobodných a najít tam následující: "Svobodní chtějí zásadním způsobem omezit státní přerozdělování. Proto přicházejí s plánem zásadního omezení daní (zrušení několika z nich) a zásadním omezením státem přerozdělovaných výdajů." Pro gramotného člověka z toho jasně vyplývá, že Svobodní se ve svém programu inspirují švýcarským daňovým systémem.

0 0
možnosti

klondyke

8. 10. 2012 10:19
"Sazba daně z příjmu pro standardní výdělky

je tu velmi hluboko pod deseti procenty."

Není to vtip? A proč se tedy manželské páry (i ty s dětmi) neberou a žijí na divoko?   Notoricky známo o švýcarských mladých párech. A notoricky pronásledováno úřady, t.zv. Konkubinát.   

Manželský pár, když oba pracují, je daňově o mnoho víc zatížen než 2 svobodní.  A daňové zohlednění na děti je velmi malé, o přídavcích na děti a mateřské dovolené radši nemluvit...

Přes mnohé vyjmenované klady by autor měl poznamenat i jiné skutečnosti, které českému člověku vyrostlém v socialistickém zřízení nejsou zrovna dvakrát po chuti.

0 0
možnosti

klondyke

8. 10. 2012 10:24
Re: Navíc je pošetilé udat jakékoliv procento

u daně ve Švýcarsku, když ty sazby se velmi liší nejen kanton od kantonu, ale i v sousední vesnici.

1 0
možnosti

Old Nord

8. 10. 2012 9:59
Ako v tom vtipe: Treba vymeniť lidi

Chyba je v nás, sme pozostatok socializmu. Tá diagnóza sa lieči ťažko. Ak vôbec.

Snáď ešte čosi. Švajčiari v skutočnosti drú. Alebo inak: makajú o 106. Pointou je že práca ich teší, nejde, akoby sa mohlo zdať len o prachy. Vidiečania sa až tak velmi nelíšia od našincov, akurát nie sú permanentne nas... ako my :-)

0 0
možnosti

Gašpo_3

8. 10. 2012 9:44
Nie je na tom niž zložité

aj keď chápem, že ste túto formu nechápavého a prekvapeného zvolil zámerne, je to vtipné.;-)

Proste dokiaľ sa štát udrží na úrovni služby pre občana a občan rozhoduje o tom, koľko do tejto služby je ochotný investovať, je možné to udržať na racionálnej a efektívnej úrovni. Úradníci nebudú mať záujem vytvárať nové a zbytočné úrady, pretože by si tým znižovali svoj prídel.

Pokiaľ je štát inštitúcia, ktorá sa postavila nad občana a ona rozhoduje koľko jej občan zaplatí, samozrejme že táto inštitúcia začne bobtnať a efektivita vytrácať. Až z toho vznikne taký paskvil kolos ako máme u nás.:-/

1 0
možnosti

roman37j

8. 10. 2012 6:47
A jéje. Švýcarsko.

To už tady dlouho nebylo. Na světě je tolik států a nic nenasvědčuje tomu, že po případném opuštění EU by se ČR vydala právě touto cestou. Naopak díky hradní sebrance směřujeme spíš na východ. Hodně na východ. Rv

1 0
možnosti

Karl Novak

8. 10. 2012 8:01
Re: A jéje. Švýcarsko.

Je potřeba volit strany, které mají vzor ve Švýcarsku.

ODS, TOP09, ČSSD, KSČM, DEU, VV, SZ, Lidem ani KDU ČSL to nejsou. Pokud se však podíváte na programy jednotlivých stran, určitě se nějaká strana se "švýcarským" programem najde.

2 0
možnosti

Ismael Woods

8. 10. 2012 0:55
Švýcarsko

Ve Švýcarsku jsem před cca 8 lety uzavíral obchod, mám tedy nějaké nevalné, nicméně pořád osobní zkušenosti. Odhlídneme-li od některých až fašistických předpisů a drakonických trestů (např. za dopravní přestupky), je to nádherná země. Bankovní systém už sice není, co býval (pod obrovským tlakem nejen EU, ale hlavně USA byl nucen pro "větší transparentnost" - rozumějte: pro to, aby USA mělo víc kontroly nad dolary - omezit své služby např. pro americkou klientelu, zdaleka to není už bankovní ráj), ale lidé jsou tam slušní a ohleduplní. A to je ten hlavní rozdíl mezi Čechy a Švýcary: tady člověk vidí kolem sebe jen socky, bolševiky, špínu co by jen okrádala úspěšné. Tam to jsou spoluobčané jednoho celku s pocitem sounáležitosti, tady si každý závidí i jídlo na talíři. Ať už je to dekádami bolševismu, havlistickou "blbou náladou" či prostě vrozené, Češi nikdy nebudou jako Švýcaři, k tomu je potřeba nebýt levicový povl a to Češi jako národ teď nedokážou. Snad za několik století...

1 0
možnosti

kaktusak

8. 10. 2012 1:03
Re: Švýcarsko

Problém je, že tady ti "úspěšní" jen málokdy získali majetek poctivě.

3 0
možnosti
  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.