Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To, že Rusko se v současné době demokracii vzdaluje, je pravdou. Dokazuje to likvidace nezávislých a vládou nepohodlných médií, viz nezávislá televize Dožď, která přišla o licenci oficiálně kvůli otázce, jestli se Leningrad za války raději neměl vzdát, neoficiálně kvůli tomu, že zveřejnila podvody Putinovců. Dále je to útok na blogery, viz kauza Navalnyj, který byl rovněž Kremlu nepohodlný kvůli svým názorům a nový zákony, který nařizuje povinnou registraci blogerů, jež mají denně více než tři tisíce přístupů. To nemá se demokracii nic společného.

0 0
možnosti

Myslím, že článek, je slušným východiskem pro diskusi. pouze pár komentářů:

To, že vývoz demokracie poněkud selhal je věc známá již delší dobu a nikoli objev nějakých blogerů zde jak je cítit z jejich blogů -je třeba vědět, proč selhal. Není to rozhodně jen proto, jak zde někteří v jiných blozích naznačují, že by příslušné země severní Afriky a země arabské a obecněji země islámské měly potřebu mít z různých dobrých důvodů "moudré" diktátory. Je to i o tom, jak byl tento vývoz demokracie realizován, kdo byl v rámci něho podporován a co bylo vlastní příčinou takového vývozu (zda skutečné odstranění diktátora nebo nové přerozdělení práv na exploataci nerostných surovin dané země nebo obojí). Zjednodušená klišé vykřikující, že Američané šli do Iráku, aby si zabrali naftová pole pro sebe, jsou totálně nepravdivá - stačí se podívat na to, kdo tam ta těžařská práva dnes získal. Stejně tak nelze svalovat vinu za nezodpovědný export zbraní do různých oblastí pouze na USA a EU, protože velmi významným hráčem je zde také Rusko a jiné mocnosti. Bohužel v poslední době, zde existuje dosti umanutá skupina jedinců svázaná pravděpodobně se stranou Svobodných, která svaluje veškerou odpovědnost jen a jen na USA.

Jugoslávie byl jiný problém. Válka byla dlouhá a krutá. Neshodneme se. Pokud to hodně zjednoduším a když někdo řekne bombardování Bělehradu, já řeknu situace v Bosně a Hercegovině. Pravdou je, že EU nebyla schopna věc řešit a angažovanost Ruska pro jednostrannou podporu Srbska neměla velký smysl. Bez NATO a bez USA by tento konflikt trval doposud. Nakonec minimálně Bosna a Hercegovina je dodnes nevyhaslá sopka. Problém Kosova je trochu jiná věc.

Na integraci EU se neshodneme. Já myslím že Evropa větší míru smysluplné integrace potřebuje. Ostatně jsou zde mnozí, co poukazují na nedemokratičnost EK atd. Jenže bez vyšší míry integrace ty instituce těžko budou "demokratickými". Navíc se ukazuje, že EU potřebuje vyšší míru jednotné zahraniční politiky a pokud ne armádu EU, pak ji

1 0
možnosti

nou formu podpory společné politiky v oblasti výzbroje a modernizace armád jednotlivých zemí EU. Jistě, existuje NATO, ale USA nemusí být věčným deus ex machina, který bude problémy EU a Evropy řešit.

Pan Putin žádným politikem reaganovského typu není a nikdy nebyl. Demokracie v Rusku má problémy a Rusové sní o impériu. Způsob jakým Rusko zabralo Krym v pořádku nebyl, byť je pravdou, že pokud by bylo vše uděláno řádně, tak by asi obyvatelstvo Krymu připojení k Rusku chtělo. Jednostranné výkřiky o fašistech a nacistech v Kyjevě jsou pouze důkazem hlouposti a slepoty těch, kteří takto křičí. I oni mají velký podíl na tom, že Ukrajina bude mít s udržením jednoty velké problémy. Jistě, že integrace Ukrajiny do EU přijde na spoustu peněz. Na druhé straně Euroasijská Unie není to, co si pan Putin představoval. Pokud si někdo myslí, že jeho dohody s Čínou jsou důsledkem tohoto vývoje, tak je hodně naivní. Také to tu několik blogerů naznačovalo. Na každý pád tvrzení, že jakýkoli suverénní stát musí respektovat v čím mocenském vlivu se nachází je nespravedlivé, protiprávní a hloupé.

0 0
možnosti
Foto

Tady se opět žongluje s umělými nálepkami typu černý/bílý. To, že kritizuji USA a EU za jejich přístup v U-a, neznamená, že jsem protiamerický. Jsem proti současné americké politice, která nás bez našeho souhlasu zavádí do situací, které nám i škodí. Malému státu jakákoliv konfrontace do níž je zavlečený, škodí. Pokud se USA vměšovaly do vývoje v arabských státech, mohl jsem to považovat za politiku, která asi byla ze strany USA nutná v důsledku bezpečnostních zájmů, tak jsem USA věřil. Když však došlo na hrubé vměšování do evropských problémů, viz Jugoslávie a nyní Ukrajina, začal jsem mít opravdu dojem, že za demokracii, lidská práva, apod., se začínají schovávat bezohledné ekonomicko politické zájmy, které neslouží ani americkým, ani evropským občanům, ale čemusi, spíše komusi, komu vůbec na nějaké demokracii a lidských právech nezáleží.

Události na Ukrajině nejsou ničím jiným, než bitvou o další trhy, protože ekonomika skomírá, jsou bitvou o nastolení dalšího strašáka, kterého se mají poddaní bát, aby se dali lépe ovládat. Nemusím milovat Rusko, ale protože jsem vtažen do konfliktu, který za svůj nepokládám, a Rusko mě do toho konfliktu nevtáhlo, je přirozené, že kritika jde směrem k tomu, kdo konflikt vyvolal.

6 2
možnosti

Američani jsou "národem", který si myslí že má ostatním pomáhat. Ne jako sobecký Čech, který co ho nepálí, to nehasí. USA se jaksi vměšují do evropských problémů. Což Evropu mockrát zachránilo.

2 2
možnosti

Profesor Bednář je jeden z mála Svobodných, kterých si lze vážit. Je to dáno především tím, jak se choval v době normalizace....   Nejsmutnější je, že ho veřejně v médiích kritizují smradi z jeho vlastní strany. Ti, kteří by se od něj měli učit. Rv

0 2
možnosti

J92a50n 75R24á17ž

15. 6. 2014 18:47

Jest pravdou, že článek prof. Bednáře mne rozladil. Kdyby to napsal kamarád Schwarzenberga, nedivil bych se,ale člen vedení Svobodných? Něco tak neuvěřitelně zaujatého mi připomíná články o USA z dílny pana Fojtíka, blahé paměti ideologa ÚV KSČ.

1 0
možnosti
Foto

Inu, i profesor Bednář, jak ho mám rád, má právo se mýlit.

2 1
možnosti

Máte pravdu. Profesor Bednář má právo se mýlit. Proto mu národ odpustí, že se dal do holportu s takovou sebrankou jako jsou Svobodní:-)

0 0
možnosti

Karma, v poslední době hodně přemýšlím o vstupu do Svobodných a Bednářův názor mě docela zarazil. Myslím, že antirusismus (spjatý s Ameriko- či eurofílií) a antiamerikanismus (spjatý s rusofílií) jsou stejně hloupé a krátkozraké. Co se týká diktatury v Rusku, mám pocit, že Rusové Putina vesměs respektují a chtějí. Jeho styl vlády je dost autoritářský, ale Rusové prostě chtějí svého cara. Měli bychom to respektovat stejně jako respektujeme výsledek voleb v ČR (málokterý čtenář tohoto blogu volil ČSSD či ANO).

USA/EU mají na situaci na Ukrajině velmi výrazný díl vinny, otevřeně podporovat protirusky zaměřené síly na Ukrajině (v situaci, kdy Rusko má na Ukrajině strategicky důležité vojenské základny) lze vnímat jako akt agrese vůči Rusku. Představte si, že by Rusko začalo otevřeně, verbálně i finančně, podporovat proruskou a antiamerickou Národní demokracii... šlo by o jednoznačné vměšování do vnitřních záležitostí našeho státu. Nyní si představte, že na území ČR stojí nejdůležitější americká základna v Evropě - nebyla by taková podpora agresí vůči USA?

1 4
možnosti

J97a24n 66R51á51ž

15. 6. 2014 19:14

Máte pravdu, že pro Rusy byl Putin vůdce,který Rusko vyvedl z Jelcinovského chaosu a bezvládí. Nevím,proč bychom neměli respektovat že východněji od nás mají raději autoritativní způsob vlády a že v zemi, jako je Rusko ani jiný způsob vládnutí nemůže být efektivní. Angličané by taky nesnesli mít  za premiéra autoritativního Fica a přece respektují, že na Slovensku má většinovou podporu všech vrstev obyvatelstva. Tak proč nemůžeme respektovat, že Putin je prezident velké země, s masovou poidporou obyvatelstva, u které bychom neměli v jejím hodnocení zůstávat v dobách studené války.  Vezměme si raději příklad z Německa, které dělá vůči Rusku realistickou politiku, bez nějakých hysterických gest, ve kterých si naši politici tak libují.

1 1
možnosti

"Obhajoba NATO a spojenectví s USA nic nemění na přesvědčení, že chyby jejich politik není dobré bagatelizovat. Je lepší o nich otevřeně hovořit, jinak jejich autoři získají pocit, že vše udělali dobře a udělají je příště znovu."

Souhlas. Ale můj názor je ten, že to nejsou nějaké nahodilé chyby. Jde o přístup zcela charakteristický pro "vývoz demokracie" vojenskou silou. A protože se nás nikdo neptal, zda chceme vstoupit do NATO, neměli bychom si brát servírky při kritizování tohoto vojenského paktu, který má za cíl něco jiného než obranu.

2 1
možnosti

Bednář je jeden z mála svobodných se střízlivým pohledem. Nenávist k EU by neměla vést k lásce k Putinovi..

1 0
možnosti

J16a88n 98R52á53ž

15. 6. 2014 18:53

Proč hned dáváte do rovnice reálný náhled na Rusko s nějakou láskou k Putinovi. To si myslíte, že pan Bednář miluje Obamu, když zastává realistický pohled na USA? To bych se moc divil!

A co říkáte na názor, že Obama je větší socialista než Putin?

1 0
možnosti
  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.