Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sněmovna prolomila limity těžby sádrovce

Takticky správně načasovala Nečasova vláda a vedení Poslanecké sněmovny projednávání změny Lisabonské smlouvy na dobu po hlasování o vydání jednoho exvýznamného exhejtmana a poslance k trestnímu stíhání. Televizní štáby a novináři tištěných médií odjeli zpracovávat nedůležitý, ale divácky vděčný projev exhejtmana a nacpat jím kdejaký prostor na titulních i dalších stranách a nejsledovanější vysílací časy.

A již nezbyli žádní redaktoři, kteří by zachytili to, co se událo ve sněmovně po odjezdu exhejtmana zpět do vazební věznice. A již nezbylo ani místo v novinách a ani pár vteřin v televizi na informování daňových poplatníků o vyslovení souhlasu  sněmovny se změnou Lisabonské smlouvy (ústavní většinou - což samo o sobě znamená, že se jednalo o velmi důležité rozhodnutí). Hlasatelky a hlasatelé švitořili o milionech, které si mocní středočeského kraje rozdělovali, ale již nepohovořili o stamiliardách, které kvůli této změně mohou být vhozeny do černých děr krachujících států eurozóny z budoucích rozpočtů České republiky.
Ale o tak závažném rozhodnutí by občané měli vědět, tedy poreferuji (videozáznam z jednání je možno shlédnout zde):
Ministr Schwarzenberg se probudil, pokáral sněmovnu za nepozornost a obhajoval návrh vlády na vyslovení souhlasu se změnou Lisabonské smlouvy ve smyslu, že státy eurozóny si budou moci vytvářet trvalé záchranné fondy. Toto ustanovení přebíjí klauzuli v platném znění Lisabonské smlouvy, že se státy nesmí vzájemně finančně zachraňovat. Ministr Schwarzenberg argumentoval, že záchrnný fond je nutný pro stabilitu eurozóny. Nemyslím si to - jen o něco oddálí, ale hlavně zvětší krach. Ale i kdyby: pokud je eurozóna tak křehká, že potřebuje stabilizovat, není lepší jí zároveň říci, že v jejích řadách být nechceme?
Poslanec za LIDEM Paggio řekl lidem, že se nás to netýká. Případné platby do Evropského stabilizačního mechanismu ESM (jehož vznik projednávaná změna Lisabonské smlouvy posvětí) nás prý případně budou zajímat až za nějakých 6-8 let. Poslanec Paggio je zřejmě bezvývojník, který v roce 2018 hodlá spáchat harakiri. Mohu ho ubezpečit, že naprostá většina občanů ČR to samé učinit nehodlá.
Ministr Kalousek místo argumentů útočil proti poslancům, kteří s návrhem na změnu nesouhlasili a dovolili si to dát najevo. Zaplňoval tak argumentační vakuum, které jako správce státní kasy v této věci má.
Ale nejvíce zklamal premiér Nečas. Ten argumentoval tím, že se přece nerozhoduje o ESM, ale pouze o změně Lisabonské smlouvy, kterou musí schválit všechny státy EU, tedy i Británie a Dánsko, které mají vyjednánu výjimku z přijetí eura (viz videozáznam v čase 48:45)
No právě, pane premiére, no právě. Oni ano, my ale nikoliv.
V dopise poslancům sněmovny k tomuto projednávanému bodu jsem všechny zákonodárce, tedy i poslance Nečase, žádal, aby před přijetím změny Lisabonské smlouvy chtěli po vládě Ceské republiky vyjednání výjimky z přijetí eura. Pak by pro naši republiku nebyl problém záchranných mechanizmů eura tak závažný, i když - bezpochyby - bláznivá politika dluhové unie v našem sousedství by nás též zasáhla. Ale ne plnou silou.
Premiér dokolečka opakuje, že si o přijetí eura rozhodneme sami. Ale není to pravda
Už v r. 2010 jsem mu oponoval, že rozhodnutí je na Radě ministrů EU, nikoliv na vládě ČR. A nevěřím, že premiér o těchto a dalších (1, 2, 3) argumentech neví, od té doby mu to již přece musel některý z poradců říci.
Pokud někomu připadne nemožné, že by nás do přijetí eura někdo tlačil, rád bych připoměl, že současná realita také mohla před 6-8 lety lidem připadat jako fantasmagorie: neekonomické pěstování biopaliv na poli, venkov zaplavený dotovanými solárními farmami, přikazování, čím nemáme svítit, obchodování s uhlíkovými odpustky, porušování právních norem Unie, když se to někomu velkému hodí, primárním právem zakázané platby na záchranu krachujících států, nákupy dluhopisů evropskou centrální bankou, zcela vážné hovory o fiskální a politické unii z úst významných politiků.

A výsledek předmětného hlasování o změně Lisabonské smlouvy umožňující vznik ESM? Hlasy ČSSD, ODS, TOP09 a LIDEM změna v pohodě prošla (záznam o hlasování zde).
---
Až v blízké době požádá o záchranný balík i Španělsko (a je to pravděpodobné, neboť krásnou krycí mediální událostí je probíhající evropský fotbalový šampionát), pak bude GIPSraum (v překladu z němčiny "sádrovna") eurozóny dobudován. Pokud v budoucnu budeme nuceni přijmout euro, jak to s námi asi dopadne? Budeme také zasádrovaní od hlavy k patě - nebo se naopak stane Česká republika vývozcem sádry? Spíš to druhé - proto bylo nutno ve sněmovně prolomit těžební limity sádrovce. A až bude vytěženo, nedostatek sádry se svede na nějakého dalšího sádrového trpaslíka.

Autor: Pavel Strunz | pátek 8.6.2012 23:10 | karma článku: 23,74 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 803x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1146x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.