Tatače a mamače

1. 06. 2018 1:34:22
Když jsme s manželkou měli první dítě, tak kamarádka, která měla též zhruba stejně starého potomka, mne občas označovala slovem „matec“. Matka a otec dohromady.

Tak jsem kontroval a říkal, že ona je „otka“, otec a matka dohromady. Byla totiž kromě typicky ženských předností i technicky velmi zdatná.

Byl jsem na označení „matec“ hrdý, protože to znamenalo, že jsem schopen v jisté omezené míře (ani kojit ani vařit nedokážu a nemám dostatečnou trpělivost) zastat i roli matky. Ale nikdy jsem ani na chvilku nezauvažoval o tom, že bych mohl dítěti matku nahradit. A už vůbec nikdy by mne nenapadlo usilovat o to nechat našim dětem zapsat do rodného listu, že jsem napůl otec a napůl matka. Matec.

Nikdy by mne nenapadlo chtít po státu, aby uznal nějaký můj speciální terminologický extrabuřt (neboli nenormálnost). Jiné to však napadá. V nedávném případu jistí dva muži, kteří si opatřili dítě v USA procesem zvaným surogace (viz pozn. pod čarou A), chtěli prostřednictvím Nejvyššího soudu předefinovat termín „rodiče“.

Chtěli tak řešit situaci, do které sebe i dítě vědomě a záměrně vmanipulovali (nevěřím, že by 45-letý podnikatel se svým 43-letým přítelem bankéřem provedli nevědomky nějakou mladickou nerozvážnost). Přestože měli jinou možnost, jak celou situaci řešit (přestěhovat se do USA, či pobyt dítěte v ČR legalizovat tím, že by řekli pravdu - kdo z nich je otcem dítěte), tak po státu chtěli, aby ex-post uznal jejich terminologii: že otci a zároveň rodiči jsou oba dva.

---
Vždy mne nepříjemně překvapí, když někdo nominálně svobodomyslný bojuje za právo dostat od státu na něco štempl. Tentokrát je to štempl českého Nejvyššího soudu, že do rodného listu budou zapsáni Rodič č. 1 = Otec č. 1 a Rodič č. 2 = Otec č. 2. Pokud si oni dva muži přejí, aby je dítě oslovovalo „otče číslo jedna“ a „otče číslo dvě“ či jakkoliv jinak, tak kdo jim v tom bránil? Ať si poměry ve své domácnosti uspořádají dle svého, a ať za případné potíže, až dítě povyroste a začne mu třeba to číslo jedna a číslo dvě vrtat hlavou, si nesou zodpovědnost jen a jen sami.

Ale chtít po státu, aby někým navrženou terminologii uznal, to je již zásadně něco jiného. Zde byl Nejvyšší soud žádán ve smyslu: „Mám něco extra, státe posvěť to.“. V zásadě se jedná o požadavek na předefinování pojmu, a tím pádem o další krok v relativizaci doposud fungujících pořádků. Čtyřicátníci, kteří požadavek vznesli, vpodstatě chtěli, aby se pojmem „rodiče“ označovali i dva stejnopohlavní jedinci. Byli úspěšní, soud jim nedávno vskutku orazítkoval své kladné rozhodnutí v této věci.

S takovýmto předefinováním nesouhlasím, a tedy nesouhlasím ani s rozhodnutím Nejvyššího soudu. Jsem pro zachování starého významu slova „rodiče“, který znamená vzájemně se doplňující různopohlavní dvojici muž-žena.

---
Vzájemné doplňování-se je důležité. Podobně bych nesouhlasil při požadavku, aby britský demokratický politický systém mohli tvořili nejen konzervativci a labouristé, ale třeba jen labouristé č. 1 a labouristé č. 2 (a neříkejte mi, že to tak snad už fakticky je). Pak by to již dle mne nebyl dobře fungující „britský demokratický systém“, ale byl by to nejspíš „britský totalitní systém“. Takže bychom to pak už „britský demokratický systém“ nazývat neměli.

Jiný příklad, kterému by iniciátoři případu u Nejvyššího soudu mohli rozumět (jeden z nich je údajně bankéř), je pojem „hypotéka“. Hypotéka se skládá z části „půjčení“ a části „splácení“. Odjakživa tomu tak bylo a nikdo to nerozporoval. Pokud by nyní někdo vznesl požadavek, aby se hypotéka nově mohla skládat z částí „půjčka č. 1“ a „půjčka č. 2“, tj. bez části „splácení“, pak by vznikl jistý zmatek. Pojem „hypotéka“ by totiž nově znamenal totéž, co pojem „dotace“. Pokud by požadavek navíc zněl, aby se hypotéka nově mohla též skládat pouze z částí „splácení č. 1“ a „splácení č. 2“, pak by se zmatek ještě zvětšil. Pojem „hypotéka“ by totiž navíc mohl znamenal i totéž, co pojem „výpalné“.

Obdobně víme, že „vzduch“ je tvořen z převážné části „kyslíkem“ a „dusíkem“. Kdyby kyslík ve vzduchu byl náhle zcela nahrazen dusíkem, nebyl by to vzduch a navíc by ta směs nebyla k dýchání. Kdo by takový plyn poskytl pod názvem „vzduch“, ohrozil by příjemce na životě.

Zdají se vám tyto příklady za vlasy přitažené? Rozhodně nejsou přitažené více, než srovnávání neschopnosti chlapa rodit (a její obcházení) s angínou (a jejím léčení medikamenty), či dokonce s používáním umělých hnojiv pro zvýšní úrody, jak někteří činí.

---
Neříkám, že v historii nikdy nenastalo předefinovávání pojmů. Nastalo. Ale nemohu tvrdit, že by to byly změny k lepšímu. Příkladem zavádějícího předefinovávání pojmů byla Německá demokratická republika. Kdo v té její době žil, tak ví, že rozhodně nebyla „demokratická“. Ale státní orgány NDR to s kamennou tváří tvrdily. Naštěstí neměly sílu o tom přesvědčit svět.

Vezměme si jako další příklad slovo „solidarita“ (viz pozn pod čarou B). Ve dvacátém století znamenalo, cituji: „vztah mezi navzájem rovnými, kteří dobrovolně kooperují, neboť je spojuje společný zájem, který mívá často podobu boje proti společnému nepříteli; je opakem vztahu nadřízenosti a podřízenosti.“ Pojem „solidarita“ v sobě tedy obsahoval prvek dobrovolnosti (viz též pozn. pod čarou C). A dnes, po dalších necelých dvaceti letech? Dnes je pojem solidarita silně překrucován. Už se téměř prosadilo, že solidarita je povinná, nikoliv vždy dobrovolná. Alespoň v Evropské unii, jejíž orgány bezostyšně prosazují „opatření na zajištění solidarity“ (viz str. 6 tohoto dokumentu).

Také pojem „svoboda projevu“ je nenápadně předefinováván. Nyní je možno za peníze daňových poplatníků a bez jejich souhlasu předvádět třeba i hnus, pokud ho autor nazve „umění“. Pokud však něco kontroverzního ve své vlastní režii vyřknete či zveřejníte a nenazvete to umění, pak už vám hrozí postih.

Může se někdo divit, že se konzervativněji založení lidé brání předefinovávání pojmů? Jestli někdo chce předefinovávat základní slova, včetně slova „rodiče“, pak chce též způsobit neporozumění, které může vést k zásadnímu rozdělení společnosti. Jako u příslovečné Babylónské věže.

---
Vybaveni tímto rozsáhlým vysvětlením se vraťme zpět k požadavku, aby nově termín „rodiče“ pojímal větší okruh dvojic, nežli jen dvojici „otec a matka“. Požadavek zněl
„rodiče“ = „otec + matka“, nebo „otec č. 1 + otec č. 2“, nebo případně i „matka č. 1 + matka č. 2“.
(Prozatím jen dvojice, ale v budoucnu? Kdo ví.)
Požadavek byl jednorázově akceptován soudní cestou, bez jakéhokoliv vlivu parlamentu, tedy bez demokratického procesu.

Nesouhlasím s tím, aby bylo umožněno stejnopohlavní rodičovství zákonnou normou, o kterou nyní některé skupiny usilují. Pokud by však již nějaký případ dvojitého otcovství dvojice „otec č.1 + otec č. 2“ pokoutním způsobem (jako u výše zmíněných pánů) vznikl, zákon by na to mohl pamatovat.

Mám tedy pro zákonodárce, kteří by případně v budoucnu rozhodovali o včlenění stejnopohlavních dvojic vychovávajících dítě přímo do zákonů, návrh:
Nazvěte stejnopohlavní dvojici „otec č. 1 + otec č. 2“ jinak, než „rodiče“. Tím se všichni vyhneme zavádějícímu a nebezpečnému předefinování slova „rodiče“. Nebezpečnému proto, že takováto a podobná předefinovávání pojmů se tímto legitimizují a ustanovuje se jejich „normálnost“, kterou však značná část obyvatel celkem pochopitelně není ochotna přijmout.

I iniciátoři výše zmíněného rozhodnutí Nejvyššího soudu by mohli mít porozumění pro dodržování starého názvosloví, a naopak by mohli akceptovat zavádění nových pojmů pro novoty, včetně té jejich. Způsob, jakým přibylo dítě k nim do domácnosti totiž nebyly standardní etapy zvané „početí-těhotenství-porod“, provedené převážně matkou dítěte, nýbrž ten postup byl nazván krásným a přiléhavým termínem „surogace“. Pokud vím, tak proti tomuto relativně novému pojmu pánové nic nenamítali.

Jaký termín pro daný případ zvolit místo pojmu „rodiče“? Stejně jako v případě „pomazánkového másla“, „sametové revoluce" či „sociálně tržního hospodářství“ (které už zdaleka není to samé, co „tržní hospodářství“), to lze řešit přidáním adjektiva (viz též poznámka pod čarou D). Tedy ta dvojice by v matrikách mohla být označena jako „stejnopohlavní rodiče“.

Ale to nezní moc hezky, že? Tak lze vymyslet něco lepšího. Třeba „otecče“ či „matkače“ (v druhém případě pokud by stejnopohlavní dvojice byly dvě ženy). Ještě lepší by mi připadalo označení „tatače“ a „mamače“, to zní neskonale lidštěji. V principu by se ale dvojice tohoto typu mohly mezi sebou usnést na jakémkoliv (a zákonodárcům navrhnout jakékoliv) doposud nepoužitém označení pro roli, kdy dva lidé stejného pohlaví vychovávají společně dítě. Samozřejmě kromě pojmu „rodiče“, který by měl zůstat vyhrazen muži a ženě.

Pokud si vyjasníme terminologii, která nebude trnem v oku ani ultraliberálům, ani konzervativcům, může se přejít k další otázce. Tou je, jestli a proč (a v jakých oblastech a do jaké míry) má stát podporovat takovéto vztahy. Např. daňovými úlevami, dědickými procedurami, umožněním získávání informací od lékaře, vynucováním alimentů, či sirotčími důchody. Dle mne by měl stát brát ohled na zájem dítěte, nikoliv však na zájmy jeho stejnopohlavních vychovatelů, „tatačů“ či „mamačů“, kteří je do dané situace vědomě vmanipulovali.

-----------------------------------------------------------------

Pozn. pod čarou A:
Pánové při proceduře surogace řádně diskriminovali. Dle médií si mohli v databázi příslušné kliniky poskytující vajíčka od dárkyň vybrat vajíčka podle rasy, náboženství i fyziologických aspektů.


Pozn. pod čarou B:
Kdosi moudrý mi říkal, že v antickém Římě pojem solidarita znamenal něco jako pojem „nebýt přítěží“. To znamená, že v legiích říkali vojákům: „Nebuď pozadu, buď solidární s ostatními, kteří nekecají, ale makají“.


Pozn. pod čarou C:
Jen v rámci socialistického tábora to byla taková pokřivená dobrovolnost. Jako školáci jsme měli třeba přinést peníze do Fondu solidarity, dejme tomu s trpícím lidem Angoly. Přinesli všichni, protože rodiče (tj. starostlivý otec a starostlivá matka) nechtěli dítěti způsobit kádrový škraloup. Ale jinak, v normálním západním světě, byla tenkrát ještě solidarita dobrovolná.

Pozn. pod čarou D:
Existuje přehršel termínů, u kterých došlo k jejich částečnému či úplnému předefinování přidáním dalšího slova, většinou adjektiva. Někdy je to úsměvné, třeba když „pomazánkové máslo“ není máslo či „tuzemský rum“ není rum. A zrovna v těchto nevinných případech to bývá zakazováno. Naopak, a bohužel, to bývá jindy běžně preferováno zejména u abstraktnějších pojmů, kde však zrovna tato praxe může být velmi zavádějící. Příklady jsou „sdílená suverenita" (už to není suverenita), „demokratický deficit" (rozhodně se nejedná o deficit státního rozpočtu odhlasovaný parlamentem), „tržní regulace" (ta nemá s trhem společného vůbec nic), či „sametová revoluce" (bez komentáře).
Člověk si musí u těchto a podobných termínů dávat pozor, co vlastně reálně znamenají, ale v principu se nejedná o předefinování významu samotných základních slov „revoluce“, „deficit“, „suverenita“, „regulace".

Autor: Pavel Strunz | pátek 1.6.2018 1:34 | karma článku: 18.17 | přečteno: 825x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 801 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 760 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1144 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 507 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 187 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 154 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 227 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...