Poškozovat dobré jméno nelze tam, kde neexistuje

17. 03. 2019 16:06:51
Nemohu říci, že by ODS měla na celostátní úrovni dobré jméno, které by někdo mohl poškozovat. Mívala ho, ale za posledních patnáct let si ho značně pokazila. A kazí si ho i nadále.

Dočetl jsem se na prvním místě odůvodnění ODS proč vyloučila poslance Václava Klause mladšího, že prý, cituji: "Václav Klaus mladší svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozuje dobré jméno ODS."
Jak může svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozovat dobré jméno ODS, když na celostátní úrovni ODS žádné nemá?

Pominu nejrůznější kmotrovské kauzy, kterých ODS dlouhodobě nastřádala značné množství. Pominu i to, že ODS nechala díky její podpoře zákona o obnovitelných zdrojí vyrůst na biopalivech současného premiéra (čímž vypustila džina z lahve) i solární barony. Což jí na dobrém jménu také rozhodně nepřidalo.

Soustředím se hlavně na její evropskou politiku.
ODS si na svém kongresu odhlasovala, že nedovolí přenášení jakýchkoliv dalších kompetencí na úroveň EU bez referenda. Když jistý Topolánek přidával silácké řeči o tom, jak strašlivý je návrh tzv. euroústavy, tak se mnozí těšili, že je vše pod kontrolou a něco takového u nás nemůže projít. Jak se pak divili, že premiér za ODS (jistý Topolánek) sám podepsal v roce 2007 klon euroústavy, Lisabonskou smlouvu, která pravomoci na úroveň EU přenášela ve značném rozsahu. A premiér Topolánek přesvědčoval o nutnosti jejího přijetí poslance a senátory, nikoliv občany. Referendum se totiž nekonalo, ODS o něm ani na vteřinu neuvažovala. Obdobně to provedl další premiér za ODS, Petr Nečas, když se jednalo o "vylepšení" Lisabonské smlouvy.
ODS nedodržující svá vlastní usnesení nemůže mít dobré jméno.

Po referendu o brexitu v roce 2016 šéf ODS Petr Fiala silácky vyvolával: "První, kdo měl po Brexitu rezignovat, nebyl britský premiér, ale pánové Juncker, Schulz, Tusk a další."
Kdo z nich rezignoval? Nikdo. Juncker a Tusk i nadále tlačí v EU svoje unifikační vize a Petrovi Fialovi to evidentně nevadí. Tenkrát v roce 2016 vykřikoval Petr Fiala ještě superodvážně: "Evropská unie, tak jak jsme ji znali, skončila. Brexit není 'chybou' Britů. Je důsledkem špatné bruselské politiky, která vede EU do slepé uličky a od krize ke krizi. Prointegrační ideologové nevidí, ze současná EU nemá podporu občanů a neposiluje Evropu. Pokud se EU radikálně nezmění, je to její konec. Brexit je vítězstvím demokracie, bez ohledu na to, zda se nám výsledek líbí, či ne. Britští občané se vyjádřili jasně a dali nám poslední šanci EU ještě změnit. Jinak Brusel zničí Evropu."

Za prvé je třeba Petrovi Fialovi připomenout, že demokracie je i to, že někdo dostane ve volbách více preferenčních hlasů.

Ale i zbytek tehdejších slov Petra Fialy stojí za rozbor a porovnání se současností. Od té doby, tj. od referenda o brexitu, EU zaslala k implementaci podřízeným státům nespočet směrnic a vydala nespočet nařízení, kterými se musí státy řídit (kromě jiného i GDPR). Jsou to ty změny, po kterých volal profesor Fiala? Řekl bych, že nikoliv. Navíc zde máme četné opakující se vize Junckera (toho, který měl dle Fialy odstoupit), například na společnou armádu EU. Existují zde i reálné návrhy na unifikaci daňových soustav ve státech EU. A to již vůbec nerozebírám ještě zvrácenější vize Macrona, který zřejmě chce na úroveň EU (tedy i nám) přenést své domácí problémy. Jestliže je takovýto vývoj velice podobný tomu, před čím tenkrát v roce 2016 Petr Fiala varoval ("Jinak Brusel zničí Evropu"), tak proč mu vadí, když někdo otevřeně podporuje vystoupení České republiky z EU?
A pokud předseda ODS Petr Fiala před třemi lety říkal něco jiného, než říká dnes - tak jak může mít ODS pod jeho vedením dobré jméno?

ODS není ve svých názorech dlouhodobě konzistentní. Silácké řeči každého jejího šéfa
od roku 2002 se časem vždycky změní v rozplizlé bahno devótnosti. Jak může mít ODS pod jejich vedením dobré jméno?

---
Když už ODS vylučujete Václava Klause mladšího, pak příliš nerozumím, že zároveň nepotrestá svou funkcionářku Alexandru Udženiju za to, že káže vodu, ale pak se jde klidně napít vína (Rozumněj: jde panu řediteli televize Soukupovi přát k narozkám, zatímco jako člen vedení ho bojkotuje). Takový anarchistický individualismus, jak to pěkně nazval předseda Fiala, by se měl trestat, ne? A to i kdyby to bylo v rozporu se stanovami ODS, kde se píše o hlavních cílech strany, cituji: "být stranou, ... jejímž členům jsou cizí jakékoli socializující a kolektivizující tendence v ekonomice i politice".
Takže to spíš vypadá, že ten anarchistický individualismus je jen hůl, sloužící k bití jistého psa, který se nechce zařadit do smečky a pořád poštěkává něco o suverenitě.

Když už jsme u stanov ODS: První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija v ne příliš vzdálené minulosti u Soukupa v televizi tvrdila, že bychom i u nás měli uvažovat o zavedení zákona, který ukládá sociálním sítím mazat takzvané nenávistné projevy, „xenofobní“ příspěvky či fake news. Podobný zákon platí v Německu, kde za neplnění této cenzurní povinnosti hrozí pokuta až 50 milionů eur.
Jak se takovýto postoj ke zprostředkované cenzuře shoduje se stanovami ODS, kde jako jeden z hlavních cílů strany je, cituji: "... být stranou občanů respektujících právní řád, chránících svá práva a svobody a respektujících práva a svobody ostatních"?

---
Za sebe tedy nemohu říci, že by ODS měla na celostátní úrovni dobré jméno, které by kdokoliv mohl poškozovat.
A když čtu názor, že ODS "...zdegenerovala ve stranu mírného pokroku v mezích bruselských zákonů", tak i ve světle posledních událostí musím přitakat.
To přirovnání naprosto přesně sedí.

Autor: Pavel Strunz | neděle 17.3.2019 16:06 | karma článku: 45.78 | přečteno: 5481x

Další články blogera

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma článku: 31.35 | Přečteno: 801 | Diskuse

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 760 | Diskuse

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma článku: 32.93 | Přečteno: 1144 | Diskuse

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2035 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 210 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1306

Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...