Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jedinou možností je postupná privatizace školství. Ideálně začít u vysokých škol a pak pokračovat přes střední až k základním a současně zrušit povinnost základní školní docházky. Jinudy cesta nepovede, je smutné, že se současně vydáváme přesně opačným směrem. :-/

0 0
možnosti
DB

privatizace školství je hluboký nesmysl, zkuste to domyslet co se bude dít.

Zrušení povinné školní docházky může navrhnout je někdo kdo má zájem zničit tu lidskou skupinu pro kterou toto opatření navrhuje. Je to prostě hloupost nad hloupost.

0 0
možnosti
JJ

Jedním ze základních principů naší společnosti jsou rovné startovní pozice pro všechny, to znamená, že i když se někdo narodí do té nejchudší rodiny, tak dostane možnost být jako dospělý hodně bohatý. Záleží jen na jeho osobních schopnostech. Pro startovní rovnost je potřeba mít vzdělání, které nebude dělat mezi jeho studenty rozdíly na základě majetku. Jde o to, aby někdo nešel na vysokou školu jen kvůli nedostatku peněz. Možnost vzdělání hrazeného státem je důležitá a bylo by špatně od ní upouštět.

0 0
možnosti
Foto

Potíž je, že v současné době je velmi často nedostatek peněz zaviněn právě státem, co s tím? Na jedné straně obrovská daňová zátěž, k tomu jako bonus všemožná pravidla a nařízení a direktivy, což cokoliv neuvěřitelně podražuje a za tím vším stojí stát, který pak milostivě některým poskytne vzdělání, protože jim předtím odebral nemalou část prostředků. Vyhánění čerta ďáblem. :-)

0 0
možnosti
Foto

1) Nikdy se nepředpokládalo, že by odložené školné pokrylo veškeré náklady VŠ škol na studenta, 2) splacení se předpkládalo jenom v tom případě, až když úspěšně vystudovaný absolvent dosáhl nadprůměrného příjmu. Kdo to bude kontrolovat? 3) ani se nepředpokládala nějaká reforma daní.

Nevýhodou je, že se tím nutně sníží požadavky VŠ na absolventa, protože komerční úspěšnost VŠ se bude odvozovat od počtu absolventů. A troufám se říci, že kvalita dnešních regionálních VŠ se rovná v nejlepším případě kvalitě prvorepublikových gymnázií. A to jak z hlediska absolventů, tak i učitelského sboru. Za mnohem menší veřejné peníze.

0 0
možnosti
AK

Školné na vysokých školách je přínosné pro soukromé vysoké školy, aby ty státní ztratily konkurenční výhodu.

A také pro banky, které tak získají další klienty, zvyklé řádně a včas plnit své povinnosti.

Pro nikoho jiného.

1 1
možnosti
AK

Je jistě možné být vysokoškolsky vzdělaný a při tom nezaměstnaný.

Takže VŠ není žádná garance zaměstnání a nebo vysokých příjmů.

A nejde o to, že by absolvent vystudoval dějiny puntíku v historii odívání.

Nejedná se také jen o zcela soukromou věc.

Nebo si skutečně myslíte, že je jedno, kolik budeme mít notářů (a kolik měsíců u nich budeme čekat, než přijdeme na řadu), učitelů, lékařů?

V sousedním Rakousku školné před nedávnem jako pitomost zrušili.

Tak my ho máme s velkou slávou zavádět?

3 1
možnosti
FD

Zase takový vysokoškolák ze své budoucí vysoké mzdy platí vysoké daně a živí tu chudinu.Kdyby se všechny daně zrušily až na dph,pak jo,ať si každý školu zaplatí.Ale to je nereálné.

0 0
možnosti
Foto

To částečné hrazení (přesnou výšku bych si určit netroufal) mi přijde jako celkem rozumný kompromis. R^

Vzdělání představuje hodnotu, na kterou by si každý kdo ho získává měl přispívat - minimální školné navíc vede k inflaci studentů a ztrátě kvality. Na druhé straně, dryáčnické sazby jako na některých prestižních amerických universitách snižují sociální mobilitu, protože takové vzdělání si pak může dovolit jen to příslovečné 1%. A je v zájmu společnosti, aby vzdělání získali ti nejtalentovanější, ne jen ti z nejmovitějších rodin.

1 0
možnosti
AK

To nejde.

Jakmile se to jednou stane příjmem státního rozpočtu, bude se to už jen zvyšovat.

Viz VB, kde školné prosadil Tony Blair ve výši GBP 1.000,-.

A dnes už to dělá přes GBP 9.000,-.

1 0
možnosti
DB

ŠKOLNĚ na VŠ je nesmysl zavedený v USA a postupně se zavedl i do EU, Němci to řeší státní podporou pro studenty a půjčkami. Nejedená se o nic jiného než o to, že jistá vrstva lidí již neví jak z lidí vytřískat peníze a jeden takový způsob je školné.

Má i ten dopad, že hotový absolvent nastoupí do života s dluhem a s pocitem strachu, jestli tento dluh bude moci splatit a jak rychle. A strach jak víme je nutný předpoklad pro snadnou manipulaci....tedy je i školné jen nástroj pro snadnou manipulaci....tedy projev vládnoucí třídy jak si podmanit na psychologické úrovni masy lidí a zacházet s nimi jako s otroky..když okovy již nejsou železné ale psychologické a ekonomické...

Škoda že lidé většinou nevidí podstatu dějů a procesů, ale jen a jen povrch..tedy nepodstatné věci

3 6
možnosti
LV

škoda, že nevidíte podstatu dějů a procesů, ačkoliv je autor blogu popsal velmi výstižně a opřené o logická fakta.

2 1
možnosti
Foto

Stát by měl platit jen vzdělání VŠ studentů, které bude potřebovat, a na ty posílat peníze veřejným VŠ. Zároveň by však měl dát možnost veřejným vysokým školám možnost přijímat i další, platící studenty. Píši o tom ve svém starším blogu

https://radkajohnova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=499932

3 0
možnosti
DB

Jak bude stát vědět,které studenty bude potřebovat? za 25 let? aby pro ně měl i ty správné kantory?

1 3
možnosti
  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.